golavšek novak Odkrito.si

Partner znane Slovenke nepričakovano do bajnega ...

Asteroid Apofis Svet24.si

Letel bo bližje nam kot Luni, Nasa svari pred ...

galaxy-3608029_1280 Petisvet.si

Kaj ste bili pred smrtjo: poiščite svojo letnico...

madeira, avtobusna nesreča2 Svet24.si

FOTO: Avtobus s turisti zdrsnil s ceste in pristal...

mya-lecia naylor Svet24.si

Šok! Umrla je 16-letna televizijska zvezdnica

Jan Plestenjak (3) Njena.si

Nina Pušlar je tako zavrnila Plestenjaka

saška omeragić Njena.si

Grenka resnica o Saški iz Ljubezni po domače

Vid Valič spregovoril o materinem raku
| K.M.

Vid Valič spregovoril o materinem raku

Vid Valič, Jernej Prelac / Europa Donna

Kako se je z boleznijo ljube osebe soočil na začetku svojega najstništva?

Bolezen rak nikoli ne izbira, kar so pred več kot dvajsetimi leti spoznali tudi v družini Valič. Ko sta bila igralca Domen in Vid Valič še otroka na pragu najbolj divjih najstniških let, so raka na črevesju, sicer v zgodnji fazi, odkrili pri njuni materi Amandi Mlakar. Bolezen je danes že daleč za njimi, a je vseeno močno vplivala na njihova življenja. Kako se na svoje dojemanje materinega stanja danes spominja starejši Valič? 

Vid je pred dnevi na tiskovni konferenci slovenskega združenja Europa Donna med pogovorom z Boštjanom P. Strnadom, sinom častne predsednice Europe Donne in nekdanje zdravnice Mojce Senčar, režiserjem Metodem Pevcem in očetom manekenke Jane Koteske, Borisom Koteskim, povedal, kakšen je bil pred leti njegov pogled in kaj je čutil, ko je izvedel za materino diagnozo. "Moja mami je imela raka, ko sem bil star, se mi zdi, da enajst let, bila je tudi v bolnici, odstraniti so ji morali trinajst centimetrov debelega črevesja. Ko sem izvedel, kaj ima, ko sem izvedel potem, ko nama je oči vse povedal, sem pristopil zelo tako 'ja ok, mora iti v bolnico to urediti in potem pride nazaj, saj to ni nič takega'. Ta otroška naivnost je nekaj, kar vsakemu želim," je povedal Valič. 

Foto: Jernej Prelac / Europa Donna - Bostjan, Boris, Metod

Vsi zgoraj omenjeni moški so se na tiskovni konferenci dobili z namenom, da spregovorijo o tem, kakšno je bilo njihovo življenje, ko so se z boleznijo raka soočale njihove najbližje. Združenje Europa Donna je namreč 10. januarja začela z akcijo akcija Napolni nas z upanjem: stari tolarji za nove začetke, ki bo potekala vse do 1. marca 2019. V tem obdobju bo potekalo zbiranje starih tolarskih bankovcev, s katerimi želijo zbrati sredstva za nadgradnjo programa ROZA, ki bolnicam in njihovim svojcem nudi psihosocialno pomoč ob soočanju z diagnozo rak. Roza zabojniki, v katere lahko oddate stare tolarje, so na voljo v 644 trgovinah Mercator in v poslovalnicah NLB po vsej Sloveniji.

Foto: Jernej Prelac / Europa Donna - Ambasador Jure Košir ob rožnatih zabojih, v katerih se bodo zbirali tolarski bankovci.

Akciji se je kot ambasador pridružil tudi Jure Košir. 

Foto: Jernej Prelac / Europa Donna - Sašo Stare, Gašper Bergant in Vid Valič so že oddali svojo prvo donacijo v starih tolarskih bankovcih.

Sašo Stare, Gašper Bergant in Vid Valič so že oddali svojo prvo donacijo v starih tolarskih bankovcih. 

Program ROZA:
V okviru programa Roza, ki ga v Združenju Europa Donna Slovenija izvajajo v sodelovanju s partnerji, so bolnicam in njihovim svojcem v času zdravljenja in po njem na voljo različne oblike psihosocialne podpore. Različne oblike pomoči so na voljo 365 dni v letu: individualni pogovori preko svetovalnega telefona ali v živo, podporne skupine za bolnice, njihove svojce in žalujoče ter tabori za otroke so ključni stebri programa ROZA. Program ROZA v letih od 2017 do 2019 sofinancira Ministrstvo za zdravje, vse aktivnosti so za udeležence brezplačne.