favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Zvezdnik Reke ljubezni izdal pesniško zbirko

4. 6. 2019; 07.00
Avtor: K.M./T.P.
Jožef Ropoša

Jožef Ropoša foto: Jože Suhadolnik

Igralec Jožef Ropoša navdušuje v vlogi Jožeta Pirca, poveljnika gasilskega društva, v seriji Reka ljubezni, pred tem pa je v vlogi Slavka Bučarja, doktorja medicine, gledalce preprižal že v seriji Usodno vino. Pa ste vedeli, da je tudi pesnik?

Svojo pesniško žilico je Jožef Ropoša začel izražati v srednji šoli, do izdaje prve pesniške zbirke, ki jo je naslovil Duhovni stroji, pa je prišlo šele zdaj. »Zbirko sem grobo končal že pred kakšnimi 23 leti. Nato sem željo po izdaji malo opustil, ker sem imel nekaj težav pri izdajanju pri običajnih založbah. Leta 2009 sem se odločil, da bom to naredil v samozaložbi. Zbirka bi morala priti ven pred tremi leti, a mi takratni izdajatelj ni ponujal možnosti, da bi jo lahko izdal v tako lepi izvedbi, kot sem si jo želel, ki bi ponazarjala to, kar pesmi, kar ti raznorodni cikli in vse te alkemične grafike govorijo,« je za Vklop povedal igralec. 

Jožef Ropoša s svojim pesniškim prvencem Duhovni stroji foto: Mediaspeed

»Menim, da je človeško telo genialen biološki stroj, in se zavedam, da je tak stroj tudi v duhovnosti, samo da je ta pagoda težje zgradljiva – tako kot so tudi duševne bolezni težje lečljive kot fizične. Duhovni stroj je ena prispodoba za človeka, druga prispodoba je pa za pesem. Ker jaz podam to svojo pesem in ti jo lahko bereš čez 200, 1000 let in bo lahko nate na podoben način ali pa še huje reagirala, če ima v sebi tiste prave moči, tisto pravo energijo, ki si jo s pomočjo besed in nizanja teh besed spravil v konstrukcijo, mašino, stroj, ki deluje, dokler obstaja nosilec,« pa je o naslovu pesniške zbirke Duhovni stroji pojasnil Ropoša. 

Več o zbirki si lahko preberete v reviji Vklop, ki izide v četrtek, 5. junija 2019. 

prejšnji članek
Ana Praznik: Ne da se mi več
Svet slavnih
Ana Praznik: Ne da se mi več
naslednji članek
Slovenska pevka pokazala sina
Svet slavnih
Slovenska pevka pokazala sina