Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Odnosi
 

Brane Kastelic: Mož sitnari za seks, ona si ga ne želi

8. 6. 2019; 09.00
Avtor: Kolumna: Brane Kastelic
Brane Kastelic

Brane Kastelic foto: Zvezde

Vas je kdaj kakšen seks ali celo kakšen seksualni partner v postelji dolgočasil? Z revijo Zvezde je Brane Kastelic delil naslednje razmišljanje ...

Meni med seksom nikoli ni bilo zares dolgčas. Ja, bili so trenutki, ko mi je bilo žal, ker se je sploh zgodilo ali ker se ni zgodilo (vse) pričakovano, ali ker je bilo veliko in preveč statike (pri seksu je premalo premikati samo trepalnice) ali samo premalo kemije, vendar mi ni bilo dolgčas. Več žensk kot moških naj bi seks dolgočasil takrat, ko se jim zaradi nekega razloga ne seksa. Ko na primer niso razpoložene za seks ali ko imajo v mislih vse drugo kot seks, na primer skrbi, ali ko so, ali vsaj misijo, da so, za seks enostavno preutrujene, kar se vse dogaja samo v stalnih, razmeroma dolgih razmerjih. V teh so res največkrat ženske tiste, ki pravijo, da se z različnimi metodami zavestno izogibajo seksu. Tako zelo si ga ne želijo, da jih ali skrbi, da bo partner hotel seksati, ali da jih je na neki način celo strah pred seksom. Glavobol in utrujenost sta še vedno vodilna izgovora.

foto: Profimedia

Nekatere ženske zavestno sprožijo prepir. Ena od bralk, ki si je želela nasveta, mi je napisala, da se z možem, s katerim sta poročena skoraj dvajset let, spre samo zato, da bi se izognila seksu. Najbolj se »boji« konca tedna, ko sta njuna sinova – najstnika bolj malo doma zaradi športa in druženja. Že po moževih pogledih pri sobotnem družinskem zajtrku, po katerem gresta fanta na nogomet s prijatelji, ve, da »ima v planu« seks, takoj ko bosta sama. Že takrat načrtuje prepir. To se dogaja, čeprav ta bralka pravi, da ima moža zelo rada. Problem je v tem, da je že več let fizično ne privlači in da si redkokdaj želi seksa. Vsaj z njim. Njemu se seksa enkrat med tednom in enkrat za vikend. Njej je enkrat na mesec več kot dovolj. Se pa tu in tam »rada poigra sama s seboj«. Največkrat med kopeljo. Napisala je celo: »Kadar seksava, se mi zdi, kot da bi seksala z najboljšim prijateljem, ki me ni nikoli niti najmanj seksualno privlačil.« Ločitev, dodaja, je zadnje, kar je pripravljena narediti, ker imata z možem sicer »fantastično razmerje, krasno družino in vse pošlihtano«. Vse bi bilo v najlepšem redu, pravi bralka, če bi mož nehal sitnariti za seks. Mož … sitnaril … za … seks? To mi res ne gre skupaj. Kaj naj naredi, sprašuje. Ironično je, da ima veliko parov, ki imajo ta najboljša, najbolj urejena razmerja, obenem najslabši seks. Če sta zakonca »najboljša prijatelja«, to po navadi pomeni, da vesta vse drug o drugem, da vse počneta skupaj, da imata vse same skupne interese in sta neločljiva dan in noč. Taki zakonci najtežje ohranijo obojestransko seksualno privlačnost. Ljubezen se krepi, seks slabi. Problem je v tem, da je to prej »bratsko-sestrska« ljubezen kot pa strastna ljubezen, pri kateri hitiš iz oblačil ali pa jih celo tu in tam samo odmakneš/odpneš ali celo strgaš, ker si tako zelo želiš seksa. Preveč varnosti, gotovosti in udobja v razmerju zmanjšuje strast in poželenje, ki potrebujeta neko mero nevarnosti, negotovosti in ljubosumja. Za seks, posebno dober, ni zdravo biti skupaj 24 ur na dan sedem dni na teden … Kratke (ure) in srednje dolge »ločitve« (dnevi, tja do sedem ali deset) spodbujajo strast in poželenje, neločljivost ju suši. Tudi v razmerju moraš imeti samosvoj prostor in pota pod soncem. Brez teh sam ne bi mogel biti. Večina parov veliko prej izgubi poželenje kot ljubezen. Kaj naj naredi bralka, ki bi rada ostala v zakonu z možem, ki ga ljubi, a si ga ne želi v postelji? Bojim se, da ne more narediti nič drugega kot … seksati z možem, ki ga zato, ker si želi seksati z njo, ne bi smela razglašati za seks sitnobo.

Če bi pari seksali samo takrat, ko se obema hkrati seksa, bi bilo seksa veliko manj. Raziskave kažejo, da je cilj okoli četrtine seks seans zadovoljitev partnerja, ne pa samega sebe. Včasih, morda celo več kot včasih, lahko seksamo samo zato, da osrečimo partnerja, ki si to želi, ali ne? In pričakujemo, da se bo zgodilo tudi obratno. Koliko pa se zamudimo?! In seks ni ravno dolgotrajna tlaka. Tej bralki sem tudi svetoval, naj takrat, ko se ji ne seksa z možem, za ogrevanje predlaga kunilingus (in potem najprej miže leži in uživa), in/ali se prepusti vročim mislim, ki jo navdihujejo pri ročnih delih med kopeljo. Mož ne bo bral njenih misli tudi, če bo v njih kakšen hud drug moški, ki jo privlači. Pa bosta, kot rečemo, volk sit in koza cela. Z njo pa tudi zakon.

prejšnji članek
Dnevni horoskop: Dosegli boste svoje
Horoskop
Dnevni horoskop: Dosegli boste svoje
naslednji članek
Luka Šulić je rad očka, ki je vsak dan doma
Svet slavnih
Luka Šulić je rad očka, ki je vsak dan doma