Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Naravno nad glavobol

7. 9. 2019; 02.00
Avtor: K.K.
Glavobol

Glavobol foto: Profimedia

Sodobni način življenja in ritem, v katerem živimo, marsikdaj negativno vpliva na naše zdravje. Službeni roki, slab spanec in hiter tempo, vse to zahteva, da gremo prek svojih zmožnosti. Takrat pogosto podležemo nadležnim glavobolom.

Najlažje je seveda vzeti nekaj protibolečinskih tablet, a s tem za svoje telo ne storimo nič dobrega, saj lahko zdravila ob nepravilni uporabi povzročijo tudi hude zaplete. Poškodujejo se lahko jetra, prebavila in peljejo celo v odvisnost. Zato je dobro vedeti, da si lahko pomagamo tudi z domačimi sestavinami, ki nam bodo pri glavobolu pomagale na naraven način. Poleg tega ne pozabimo na telesno aktivnost. Raztegnimo si vratne mišice. Pomaga tudi joga, saj nam bo sprostila tako um kot telo.

Ingver

Ingver nam lahko prinese takojšnje olajšanje. Pomaga lajšati vnetje krvnih žil v glavi in s tem ublaži bolečino. Ker spodbuja prebavo, pomaga odpraviti slabost, ki se pojavlja med migrenami. Pripravite si ga lahko tako, da kos svežega ingverja drobno narežete in iz njega naredite čaj ter ga zmešate z enako količino limoninega soka. Popijte ga skodelico do dve na dan. Lahko uporabite tudi ingver v prahu tako, da ga zmešate z dvema žlicama vode in si zmes nanesete na čelo. 

Ingver foto: Profimedia

Sivka

Ne le, da ima sivka čudovit vonj, lahko je tudi učinkovito zdravilo proti glavobolu. Nakapajte nekaj kapljic olja sivke na prtiček in inhalirajte. Kapljice olja lahko dodate tudi v vročo vodo in inhalirate paro. Pred spanjem pa si privoščite sivkino kopel. Pozor, sivkinega olja nikar ne uživajte!

Cimet

Cimet je čudežna začimba in ravno tako odlično zdravilo za glavobol. Zmeljite cimetove palčke v prah, dodajte nekaj vode in mešajte, da nastane pasta. Z njo si namažite predel čela in senc. Ulezite se za pol ure in po počitku sperite pasto s toplo vodo.

Timijan

Nanesite kapljico ali dve timijanovega olja na predel senc. Nežno vmasirajte v kožo in se za nekaj minut usedite ter sprostite. Učinek vas bo presenetil.

Klinčki

Klinčki pomagajo pri utripajočem glavobolu. Nekaj kapljic eteričnega olja zmešajte s soljo in kokosovim oljem ter namažite po čelu in sencih ali samo vdihavajte vonj klinčkov. Glavobol bo kmalu izpuhtel.

Bazilika foto: Profimedia

Bazilika

Močan vonj bazilike, ki se pogosto uporablja za naravno zdravljenje glavobola, ima protibolečinske lastnosti. Olje bazilike pomaga sproščati mišice, zato pomaga pri glavobolu, ki ga povzroča napetost in zategnjenost mišic. Skuhate lahko tudi čaj. Tri ali štiri liste sveže bazilike dajte v vrelo vodo in pustite stati nekaj minut. Dodajte malce medu in počasi spijte. Lahko tudi žvečite sveže liste bazilike ali inhalirate paro, ki nastane ob kuhanju čaja.

Jabolko

Proti glavobolu lahko uporabite celo jabolko ali jabolčni kis. Zmešajte skodelico jabolčnega kisa s pol skodelice vode in zavrite mešanico v večji kozici. Odstranite s štedilnika ter si glavo prekrijte z brisačo. Počasi vdihavajte paro. To vam bo močno pomagalo pri glavobolu, ki nastane zaradi sinusov.

Če se zbudite z glavobolom, pojejte kos jabolka, ki ga začinite s soljo. Nato spijte kozarec tople vode. Ali pa v kozarec vode dodajte dve žlički jabolčnega kisa, dodajte med in sok limone. Napitek spijte dvakrat do trikrat dnevno.

Jabolko in jabolčni kis foto: Profimedia

Kamilica

Kamilica vam bo pomagala pri stresnem glavobolu, saj pomaga sproščati napetost v vratu in ramenih. Dve žlički suhih kamilic dajte v vrelo vodo in pokrijte za približno 10 minut. Precedite čaj v skodelico, lahko dodate tudi žličko medu za boljši okus. Če imate doma suh rožmarin, lahko dodate v čaj še četrt žličke rožmarina. Ta bo pomagal zbistriti glavo in ublažiti bolečino.

Čaj kamilice foto: profimedia

Poprova meta

Čaj iz poprove mete deluje kot blag analgetik, zato je več kot dobrodošel pri blaženju migrene. Prav tako si lahko pomagate z masažo in aromaterapijo z eteričnim oljem poprove mete. To bo ne le ublažilo glavobol, temveč vas bo rešilo tudi drugih telesnih bolečin.

Inhaliranje foto: profimedia

Cimet

Cimet foto: profimedia

prejšnji članek
Moderni puščavski šik: novi boho opremljanja
Zdravje
Moderni puščavski šik: novi boho opremljanja
naslednji članek
Išče se TOP Smrklja leta 2019
Svet slavnih
Išče se TOP Smrklja leta 2019