testenine črvi odpoklic
Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se znašle testenine s črvi

borut petek
Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga plačuje za svetovanje?

njena.si
njena.si njena.si
Odnosi
 

Spolnost in kontracepcija sta pomembni za kvaliteto življenja

25. 9. 2019; 01.00
Avtor: K.M.
kontracepcija

Zakaj bi morale ženske uporabljati tabletko? foto: Profimedia

Jutri, 26. septembra, po vsem svetu, obeležujemo svetovni dan kontracepcije.

Jutrišnji dan je namenjen osveščanju o kontracepcijskih možnostih in je vrhunec vsakoletnih prizadevanj aktivnosti, ki želijo izboljšati spolno zdravje in oblikovati svet, v katerem je vsaka nosečnost zaželena. K boljši ozaveščenosti in kvaliteti življenja žensk si prizadeva tudi Gedeon Richter, vodilno farmacevtsko podjetje z več kot 100-letnimi izkušnjami na področju zdravja žensk po vsem svetu. 

Na novinarski konferenci, ki je potekala v Restavraciji Slon 1552 v Ljubljani, je podjetje skupaj s strokovnjaki s področja ginekologije in porodništva predstavilo dejstva o kontracepciji ter zanimive izsledke slovenske in zahodno-evropske raziskave 'Gedeon Richter Women's Wellbeing Index', ki zajema vse ključne aspekte življenja, ki vplivajo na žensko dobro počutje, skrb za zdravje in kontracepcijo.

Raziskava med drugim kaže, da zahodno-evropske ženske postavljajo dobro počutje, interese in celo zdravje svojih bližnjih pred svoje lastno. Skrb za svojo družino je njihov primarni vir zadovoljstva, pri čemer pa pogosto postavljajo svoje zdravje na drugo mesto. Ženske bi morale biti o kontracepciji in svojem zdravju bolj ozaveščene, ter sebe pogosteje postavljati na prvo mesto. Izbira varne kontracepcije je najpomembnejše zdravstveno vprašanje žensk, čeprav kar 43 % ne uporablja nobene zaščite, najpogosteje uporabljena kontracepcija med Slovenkami pa sta tabletka in kondom.

Strokovnjaki poudarjajo, da je najbolj optimalna zaščita pri spolnih odnosih souporaba kontracepcijske tabletke in kondoma. Prva je bolj zanesljiva pri preprečevanju nezaželene nosečnosti, kondomi pa preprečujejo prenos spolno prenosljivih bolezni. 

Spolnost in kontracepcija sta pomembni za kvaliteto življenja

Zdrava in varna spolnost pomembno vplivata na kvaliteto našega življenja. Med vprašanimi v raziskavi podjetja Gedeon Richter 74 % Slovenk ljubi svojega partnerja, hkrati pa je le 53 % izmed njih zadovoljnih s svojim spolnim življenjem. Še posebej po rojstvu otrok se je spolna aktivnost zmanjšala skoraj ¼ žensk. Izbira varne kontracepcije je najpomembnejše zdravstveno vprašanje žensk, čeprav kar 43 % ne uporablja nobene zaščite. Glede na ugotovitve Gedeon Richter raziskave so med Slovenkami najbolj znane in uporabljene metode kontracepcije tablete za peroralno kontracepcijo (10,8 %) in kondomi (18,1 %). Glavni dejavniki uporabe tabletk pri Slovenkah so, da so enostavne za uporabo, nudijo zanesljivo in učinkovito zaščito pred nosečnostjo in uravnavajo menstruacijski ciklus, prav tako pa ne ovirajo spolnega odnosa.

Skrb za ginekološko zdravje premajhna

Ženske menijo, da so težave z menstruacijo druga najpomembnejša ženska zdravstvena tema. Skoraj vsaka druga 25-50-letna ženska se redno spopada z menstrualnimi bolečinami in več kot polovica te starostne skupine ima vsaj en simptom, ki bi lahko vzbudil sum na bolezen ženskega genitalnega trakta, na primer miome. Izmed 28 % vprašanih, ki so jim diagnosticirali miome, 1/5 čuti omejitve pri vsakdanjih aktivnostih, spanju in delu. A le 1/3 žensk z diagnozo miomov se zdravi.

foto: Gedeon Richter

Na dogodku so spregovorili priznani strokovnjaki s področja ginekologije in porodništva ter predstavniki družbe Gedeon Richter (z leve proti desni): prim. Darija Mateja Strah, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva ter strokovna vodja Diagnostičnega centra Strah, prof. dr. Adolf Lukanović, dr. med., svetnik, specialist ginekologije in porodništva, ter strokovni direktor Ginekološke klinike UKC Ljubljana, Tea Gašperšič Oblak, direktorica Gedeon Richter Slovenija ter Katja Vlachy Kreitmayer, višja produktna vodja Gedeon Richter Slovenija.

Prim. Darija Mateja Strah, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva ter strokovna vodja Diagnostičnega centra Strah, je na tiskovni konferenci poudarila: »Zavedanje o pomenu varne, zdravju neškodljive sodobne kontracepcije pri Slovenkah je široko zastopano. Kontracepcijska tabletka predstavlja najvišji odstotek uporabe vseh metod zanesljive zaščite. Potrebno bi bilo osveščanje javnosti o dodatnih, zdravju dobrobitnih lastnostih kontracepcije. Zdravniki so najpomembnejši za strokovno priporočilo, katero obliko zaščite izbrati. Dodatne informacije poiščejo uporabniki v medijih, zato je edino sprejemljivo strokovno utemeljeno poročanje.«

prejšnji članek
Skotopični sindrom: 'Na pomoč, črke se premikajo!'
Zdravje
Skotopični sindrom: 'Na pomoč, črke se premikajo!'
naslednji članek
Takšna je danes slavna Pika Nogavička!
Svet slavnih
Takšna je danes slavna Pika Nogavička!