Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Resničnostni šovi
 

Tekmovalke Kmetije postale žrtve spolnega nadlegovanja

21. 11. 2019; 07.00
Avtor: V.M.
adrijana lucija in tanja

Adrijana, Lucija in Tanja foto: POP TV

Spletni nestrpneži so prepričani, da imajo pravico do žaljenja znanih obrazov preko komentarjev na družbenih omrežjih, številni svoje občutke izražajo tudi s pisanjem zasebnih sporočil. A to še zdaleč ni vse. Mnoge ženske so namreč žrtve spolnega nadlegovanja – med njimi so tudi udeleženke letošnje Kmetije. Razkrivamo, kakšne osebe jih nadlegujejo in kaj se pravzaprav dogaja izven oči javnosti.

Izpostavljenost na televiziji prinaša s seboj tudi grenke zgodbe, o katerih udeleženci šovov običajno molčijo. Poleg vse bolj grozljivega flaminga – pisanja sovražnih komentarjev, so namreč deležni tudi nasilja prek zasebnih sporočil. Zlasti ženske, ki se spopadajo s spolnim nadlegovanjem. O tem so za naš portal spregovorile aktualne udeleženke šova Kmetija: Tanja Balabanič, Adrijana Štribl in Lucija Kolar Lipovšek.

STOP sovražnemu govoru, STOP spolnemu nadlegovanju!

'Čas je, da spregovorimo.'

Minule tedne, ko se na televiziji predvaja resničnostni šov Kmetija, so nekatere tekmovalke deležne prav posebne pozornosti gledalcev. Poleg sovražnega govora na družbenih omrežjih, se namreč soočajo še z veliko hujšo obliko spletnega nasilja, ki se odvija prek zasebnih sporočil. Gre za spolno nadlegovanje, ki ga lahko po pogovoru s tekmovalkami pripišemo pretežno starejšim moškim.

»Lažje bi razumela, če bi mi pisali najstniki. A pišejo mi odrasli moški, očetje, skratka poročeni moški z družinami, med njimi so najbrž tudi dedki,« pojasnjuje Lucija, Tanja in Adrijana pa temu pritrdita, tudi sami namreč ocenjujeta, da gre za starejše moške uporabnike. »Po izboru besedišča se vidi, da so to neizobraženi moški in pa takšni, ki imajo psihološke težave,« pokima Tanja, Adrijana pa doda, da opaža, da so med njimi tudi samski uporabniki, ki skušajo s silo doseči pozornost mlajšega dekleta.

Lucija Kolar foto: POP TV

Očetje in dedki dekletom iz televizije vsiljujejo 'akcijo'

In kaj se pravzaprav odvija na zasebnih sporočilih? Kot smo omenili, so dekleta deležna spolnega nadlegovanja, ki pa ne poteka le v obliki nagovarjanja k spolnim odnosom.

»Veliko sporočil prejemam na temo, če sem za seks, če bi želela kaj več. Da mi za to tudi plačajo, samo da bi bila z njimi. Govorijo, da sem že prvi dan pokazala, da me srbi 'tamala' in da sem jim na ta način sporočila, da hočem moško družbo. Kaj pa definitivno ni res! Govorijo mi tudi, da imam 'bela jetra' in da bi me 'oni' že potešili. Veliko je neposrednega nagovarjanja na akcijo,« nam zaupa 18-letna Lucija in ob tem prizna, da jo je zaradi vsega omenjenega iskreno sram. »Ljudje se ne zavedajo, da s temi besedami, ki jih izrečejo, pokažejo, kdo so v resnici. Zdaj mi vse bolj postaja jasno, zakaj je toliko lepih, izpostavljenih punc samskih. Zaradi takšnih posameznikov, izzveni vsakršna želja po spoznavanju novih ljudi,« še pove Lucija, ki je hvaležna Tanji, da jo je pred odhodom iz šova vsaj malo pripravila na dogajanje, ki je sledilo.

TANJA BALABANIĆ foto: POP TV

Tanja se s spolnimi nasilneži ne obremenjuje preveč, kar pa ne pomeni, da ni deležna njihovih napadov. Nanjo se znašajo tudi tisti, ki jih je zavrnila in ki so sladke besede zamenjali za sovražno, seksistično vsebino. »Prejemam ogromno sporočil in lahko povem, da ljudje resnično nimajo meje. Grozno je, kaj vse si dovolijo. Sprašujem se, kaj jim pravzaprav manjka, po drugi strani pa se mi smilijo,« pokima in nadaljuje, da jo čudi, ker je na področju sovražnega govora deležna tudi napadov starejših žensk.

»Starejše gospe me skušajo tekom žaljivih komentarjev poučiti, kako naj se obnašam, medtem ko s svojimi zapisi jasno kažejo, da je njihovo vedenje pod vsakršno kritiko. Res ne vem, kaj bi radi s tem sovražnim govorom dosegli. Vem pa, da se mene mnenje ljudi, ki me ne poznajo osebno, niti malo ne dotakne, niti jim ne nameravam posvečati svojega časa.«

ADRIJANA ŠTRIBL foto: POP TV

Pa rdečelasa Adrijana? Slednja se na zgodbo, v kateri se je znašla, odziva podobno kot Tanja. Na spletne nasilneže se požvižga in jim ne daje veselja z odzivanjem na njihove žaljive zapise.

»Tudi jaz se srečujem z različnimi žaljivkami in negativnimi komentarji. Med najpogostejše sodijo: 'prasica psihopatska', 'kurba rdeča', 'babji psihopat' … žalijo me, da sem neumna in da me še psu ne bi ponudili za seks. Na ljudi, ki to pišejo, se ne oziram, ker takšni ljudje pač ne vedo, kaj bi z svojim življenjem in se zato obremenjujejo z drugimi. Ampak pregovor dobro pravi, najprej počisti svoj predpražnik, potem se pa na drugega spravi,« je odločna Adrijana, ki je vesela, da prejema tudi obilje pozitivnih komentarjev, ki izbrišejo grenak priokus nasilne vsebine.

prejšnji članek
Ana Maria v resnici hujša zaradi zdravja
Zdravje
Ana Maria v resnici hujša zaradi zdravja
naslednji članek
Horoskop: Kaj vam zvezde napovedujejo za četrtek?
Horoskop
Horoskop: Kaj vam zvezde napovedujejo za četrtek?
#nasazenazenska
nasazenazenska