Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Ocena filma Parazit, nagrajenca oskarjev za najboljši film

24. 2. 2020; 05.00
Avtor: K.M.
Z LIFFa v Kinodvor 3

Parazit foto: arhiv filma

Po letošnji podelitvi filmskih nagrad smo si ogledali glavnega nagrajenca in takšna je končna ocena.

Veliko presenečenje zadnje filmske sezone je bil zagotovo južnokorejski film Parazit, ki je na oskarjih pobral vse glavne nagrade. Čeprav je film na prvo žogo zagotovo zanimiv in predvsem drugačen, pa o njem ne moremo govoriti v samih superlativih. Nekaj je zagotovo, konca filma, oziroma njegovega poteka, ne boste pričakovali. Presenečeni boste celo večkrat, morda pa je ravno to razlog za tak uspeh na podelitvi filmskih nagrad. 

Oskarja za najboljši film osvojil Parazit foto: Profimedia

Kakšna pa je naša ocena? 

Za začetek ne gre za film, ki bi si ga takoj še enkrat ogledali. Morda čez nekaj časa, nekaj let, takoj pa zagotovo ne. Zgodba traja dobri dve uri, ki se večino časa sicer ne vlečeta, z izjemo nekaj vmesnih trenutkov, za katere je morda kriva tudi velika razlika med jeziki in splošno nerazumevanje. Predvsem tisti, ki so vešči angleškega jezika, so v zadnjih letih razvili drugačno kulturo gledanja filmov, saj razumejo tako govor kot tudi podnapise. Pri Parazitu pa se moramo žal zanašati zgolj na podnapise. Vsi vemo, do kakšnih odstopanj prihaja že pri splošno poznani angleščini, le predstavljamo si lahko odstopanja, do katerih je prišlo pri prevajanju tega filma. Je pa res, da hitri zasuki v zgodbi poskrbijo, da tudi na te razvlečene trenutke hitro pozabite. 

Zagotovo predstavlja številna nasprotja južnokorejske kulture, ki jih kot zunanji opazovalci morda ne razumemo popolno, vsaj če se zavedamo, da v resnici nismo neki poznavalci te kulture. Hkrati predstavlja številna subtilna sporočila, skozi zgodno kot tudi skozi samo vizualizacijo filmskih kadrov. Na eni strani imamo tako pripadnike revnejše skupnosti in na drugi strani visoki razred, razlike pa so predstavljene na odkrite in subtilne načine. V resnici gre za klasično zgodbo prepada med tema dvema slojema in nazorno ponazoritev na južnokorejskem ozemlju, ki se v resnici pretirano ne razlikuje od situacije v Sloveniji. Po drugi strani pa gre tudi za odlično ponazoritev pohlepa, oziroma tega, kam posameznika pohlep lahko. 

Parazit foto: Kinodvor

"Zmešan" žanr 

Največji vtis je na nas pustilo dejstvo, da filma ne moremo žanrsko opredeliti. Po eni strani gre za komedijo, saj se da filmu nasmejati tako zaradi nerazumskih situacij, kot tudi zaradi komičnih vložkov. Zagotovo gre za dramo, ki ji lahko pripišemo tudi elemente tragedije in morda celo srhljivke. Filmu pa so zagotovo, morda čisto na kratko, dodani tudi elementi psihologije, znanstvene fantastike, parodije in erotike. 

Parazit, Gisaengchung foto: Outnow.ch

Največji minus?

Osebno, je največji negativni vtis pustilo dejstvo, da določene osnovne situacije niso bile logične. Gre predvsem za zdravorazumske situacije, ki bi se zagotovo morale odviti drugače, a je bil rezultat v filmu nepričakovan in celo pozabljen. Kot da ustvarjalci filma na to niso pomislili. Kot primer lahko navedemo situacijo, ko so določeni liki do vratu stali v vodi, s telefoni v svojih žepih. Naslednji dan pa so vsi te telefoni delovali brez težav. Tudi če bi te telefone pustili drugje, zaradi situacije v filmu, ni logično, da telefoni še delujejo. Gre sicer za primer, ki ni direktno povezan z zgodbo, odlično pa predstavlja pomanjkljivosti kakovosti filma.

Splošna ocena: 3,5/5

Priporočamo ogled? Da, a v udobju doma. 

prejšnji članek
Ana Soklič javno pohvalila Lino Kudozović
Svet slavnih
Ana Soklič javno pohvalila Lino Kudozović
naslednji članek
Tarot napoved: finance, ljubezen in nasvet
Zdravje
Tarot napoved: finance, ljubezen in nasvet