hiša 5
Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto poplavljenih: »Cilj ni samo streha nad glavo«

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

V Sloveniji množično izsiljevanje z intimnimi posnetki

13. 10. 2020; 01.00
Avtor: V.M.
facebook prazniki depresija internet računalnik

Ne nasedajte izsiljevalcem foto: Profimedia

Številni spletni uporabniki poročajo o prejemu elektronske pošte, kjer jih neznanec izsiljuje za denar na podlagi izmišljene zgodbe o njihovih intimnih posnetkih.

Nepridipravi svojim žrtvam naženejo strah v kosti s trditvijo, da so jih prek spletne kamere posneli pri intimnem početju ter da bodo posnetke objavili na spletu, v kolikor ne bodo poravnali zneska v višini 1.200 evrov.

Policija opozarja, da gre za lažno izsiljevanje, ki je minuli konec tedna vzplamenelo po celotni državi. Kot pojasnjujejo, so prejeli več prijav oškodovancev, ki so na svoj elektronski naslov prejeli sporočilo, kjer jih neznanec preko elektronske pošte obvešča, da je njihov računalnik okužil z virusom in uporabnika preko kamere na računalniku posnel pri masturbiranju. V nadaljevanju prejemnikom sporočil grozi, da v kolikor mu v roku dveh dneh ne bodo plačali 1.200 evrov nakazanih v kriptovaluti Bitcoin, bo te posnetke posredoval njihovim prijateljem ali objavil na kakšnem družabnem omrežju.

foto: Profimedia

 Ne nasedajte izsiljevalcem!

Če ste tudi vi prejeli tovrstno sporočilo, vam možje postave svetujejo, da nanj ne odgovarjajte in ne plačujte zahtevanega zneska. "Do sedaj še nismo prijeli nobene prijave, da bi kateri od prejemnikov teh elektronskih sporočil, tudi dejansko izvršil zahtevano plačilo. Gre za t. i. 'fishing' s poskusom pridobitve protipravne premoženjske koristi s prikazovanjem lažnih okoliščin (na primer, da ima storilec nadzor nad vašim računalnikom oz. vaše intimne posnetke)," še dodatno pojasnjuje Anita Leskovec, predstavnica za odnose z javnostmi.

«

prejšnji članek
Odličen recept za vročo čokolado
Kulinarika
Odličen recept za vročo čokolado
naslednji članek
Izbranka Luke Dončića je prava zapeljivka
Svet slavnih
Izbranka Luke Dončića je prava zapeljivka