GJtPNFnW4AAxeMl
Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se tresla vse do Innsbrucka, Ljubljane in Pulja

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Partnerka Klemna Slakonje zbolela za hudo, smrtno nevarno boleznijo

26. 10. 2020; 10.00
Avtor: K.M.
Klemen Slakonja in Mojca Fatur

Klemen Slakonja in Mojca Fatur foto: Goran Antley / M24.si

Igralka, mati treh otrok in partnerka Klemna Slakonje, Mojca Fatur, je v oddaji Zvezdana prvič spregovorila o svoji bolezni, s katero se spopada na popolnoma svoj način.

Mojca ne želi, da se ljudje ne bi posluževali uradnega zdravstva, želela je zgolj povedati svojo zgodbo in izkušnjo. 

Celotno oddajo in Mojčino zgodbo si lahko ogledate TUKAJ >>KLIKNITE<<.

"Danes sva se zmenili, da s tabo podelim nekaj zelo močnega, ker me je v zadnjih letih zelo preoblikovalo," so besede, s katerimi je Mojca Fatur Zvezdani Mlakar pričela govoriti svojo zgodbo. Dodala je še, da si želi, da bi bilo na svetu več strpnosti in da ljudje ne bi začeli takoj obsojati, ko slišijo, da nekdo ne dela v skladu z njihovimi prepričanji. 

"To je zgodba mene in moje družine, potem ko sem videla, koliko je dala meni, kdo sem, primarno, sem rekla ne, to je moč, za katero je treba vedeti, da jo imamo. Delila bom stvari, ki so zame zelo osebne, so bile tudi težke, a je treba o njih spregovoriti," je k temu še dodala Mojca, ki je spregovorila o tem, kdaj je začela opažati, da nekaj ni v redu. To se je zgodilo kmalu po rojstvu tretjega otroka, ko jo je na predelu trebuha začelo pritiskati, kot da bi imela tam nek balonček, ki se napenja in popušča. "Potem pa je trajalo in trajalo in potem je Klemen postal nemiren in rekel 'daj prosim greš lahko pokazati k zdravniku'," priznava igralka.  

Na ultrazvoku so najprej potrdili, da je poporodna kila, a da naj vseeno da kri, saj je že dolgo ni bilo na pregledu. Ko sta se z zdravnico slišali po telefonu, kar je pri njima stalna praksa, je zdravnica želela, da se usede in na miru počiva, hkrati pa mora nekdo hitro priti po napotnico za hematologijo. Mojca je imela kot otrok sicer aplastično anemijo, ki ji je kot bolezen močno zaznamovala, saj je imela dolgotrajna in težka zdravljenja. Najprej je Mojca tudi dobila enako diagnozo, torej ponovitev bolezni, a se je ta kasneje spremenila v mielodisplastični sindrom, ki naj bi bil neozdravljiv. Razlago mielodisplastičnega sindroma najdete spodaj. 

Mojci so zdravniki povedali, da bo morala na transplantacijo kostnega mozga, a se za to ni odločila, odločila pa se je za svoj način zdravljenja, predvsem pa je bila v ozdravitev prepričana. Danes ima, teste je naredila tik pred snemanjem oddaje, odlično krvno sliko. "Fantastično, fantastične vrednosti imam," pa je o trenutnem stanju svoje krvi povedala Mojca. 

Kakšna je njena zgodba, si oglejte TUKAJ >>KLIKNITE<<.

Ponosen tudi Klemen Slakonja

Na svojo življenjsko sopotnico je izredno ponosen tudi Klemen Slakonja, ki jih je zadnja štiri leta ves čas stal ob strani. Na družbenem omrežju pa je zapisal: "Moja najdražja Mojca Fatur. Ponosno stojim ob strani."

Kaj je mielodisplastični sindrom?

Mielodisplastični sindromi (v nadaljevanju MDS) so heterogena skupina bolezni krvotvornih matičnih celic. Krvotvorne matične celice so celice v kostnem mozgu, iz katerih nastajajo rdeče krvne celice (eritrociti), krvne ploščice (trombociti) in bele krvne celice (levkociti). Skupna značilnost MDS je neučinkovita tvorba ene ali več vrst navedenih krvnih celic in posledično zmanjšanje njihovega števila v krvi. Če je zmanjšano število eritrocitov v krvi, strokovnjaki govorijo o anemiji. Kadar se zmanjša število trombocitov, govorijo o trombocitopeniji, kadar pa gre za zmanjšanje števila levkocitov, pa o levkopeniji.

Obstaja več vrst MDS, ki se med seboj razlikujejo glede na potek in načine zdravljenja. Potek nekaterih vrst MDS je ugoden in ne zahteva zahtevnejšega zdravljenja. Potek drugih je neugoden in lahko življenjsko ogrožajoč. Na srečo lahko v obeh primerih, kljub dejstvu, da učinkovito zdravilo ni vedno na voljo, s primerno obravnavo zmanjšajo znake bolezni ali upočasnijo napredovanje bolezni. Ugodne vrste MDS lahko sčasoma preidejo v neugodne. Neugodne vrste MDS pa lahko napredujejo v hitro potekajočo obliko levkemije - akutno mieloično levkemijo, ki se jo še vedno da uspešno zdraviti.

Vir: Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo.

prejšnji članek
Anja Ramšak po preventivnem pregledu pozitivna na Covid-19
Svet slavnih
Anja Ramšak po preventivnem pregledu pozitivna na Covid-19
naslednji članek
Niki Zorjan svetli lasje prinesli novo ljubezen
Svet slavnih
Niki Zorjan svetli lasje prinesli novo ljubezen
#nasazenazenska
nasazenazenska