Natasha Diddee
Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, zdaj je umrla

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Umrl Žorž iz serije Najini mostovi

29. 10. 2020; 11.41
Avtor: J.K.
Jože Hrovat 2

Jože Hrovat v vlogi Milana Žorža. foto: POP TV

V 65. letu starosti je umrl gledališki in televizijski igralec Jože Hrovat, ki ste ga lahko spremljali tudi v priljubljeni seriji Najini mostovi.

Če niste ljubitelj odrskih desk, ste Jožeta Hrovata morda spoznali v priljubljeni seriji Najini mostovi, kjer je upodobil lik Milana Žorža. Član gledališkega ansambla SNG Nova Gorica se je vrsto let boril z boleznijo, ki pa je bila žal močnejša. Kot so sporočili iz gledališča, je namreč 65-letnik bitko izgubil.

»Z žalostjo sporočamo, da nas je zapustil Jože Hrovat, najstarejši med zaposlenimi v našem igralskem ansamblu, a vseeno do zadnjih izzivov v zavidljivo živahnem izrazu, zanesljiv kolega in vztrajen ustvarjalec, ki mu je bolezen, s katero se je dolga leta tiho boril, v veder humor vtisnila trpko noto razumevanja bivanja in minljivosti. Dragi Jože, s hvaležnostjo se bomo spominjali trenutkov, ko smo skupaj s tabo ustvarjali in živeli," so z zapisom na družbenem omrežju strnili misli sodelavci Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica.

Jože Hrovat foto: SNG Nova Gorica

Jože je na odrskih deskah pustil globoke sledi

Jože Hrovat se je po študiju na AGRFT v Ljubljani zaposlil v novogoriškem gledališču in mu ostal zvest štiri desetletja. Nastopil je v več kot 100 uprizoritvah, v nekaterih igral tudi različne vloge. Med takšnimi sta bili zelo odmevni komorna igra Dva, v kateri se je levil skozi kar enajst vlog, in velika freska Medtem, nagrajena kot najboljša predstava Borštnikovega srečanja. Sooblikoval je še dve uprizoritvi, ki sta bili nagrajeni kot najboljši Borštnikovega srečanja, bil je Srčni fant v Ljudožercih in Brodin v Rdečih nosovih. Vključen je bil v še več izstopajočih ansambelskih uprizoritev, med njimi Mesec dni na kmetih, Cyrano de Bergerac, Krst pri Savici, Ljubezen dobrega moža, Tistega lepega dne, Kobilice ali Moj oče igra loto, Ondina in Macbeth. Za dramsko igro je prejel priznanje ZDUS za vlogi Jerneja v Vorancu in Guya Jonesa v Razglašenem zboru (1991) ter nagrado žlahtni komedijant za vlogo v skupini rokodelcev v Snu kresne noči na Dnevih komedije (2003). Posebej izstopajoče so bile tudi njegove kreacije v uprizoritvah Dolgega dne potovanje v noč (Edmund Tyrone), Ta nori dan (Figaro), Ni tako slabo kot zgleda (Gerald Allsop in George Hills), Glengarry Glen Ross (Dave Moss), Neskončni šteti dnevi (Ata), Stari ko zemlja, kakšnih petinštirideset (Monroe), Baron Münchhausen (Vojvoda) in nazadnje v Jakiš in Pupče (Stari Harupče).

Igral je v ameriškem celovečercu Železni križec, nemškem TV filmu Belo in črno kot dnevi in noči ter v slovenskih filmih, nadaljevankah in TV filmih Bele trave, To so gadi, Prva šolska naloga, Draga moja Iza, Dražgoška bitka, Nasvidenje v naslednji vojni, Dediščina, Rodna letina, P. S. – Prstan, Primož Trubar, Rudolf Maister, Očeta Vincenca smrt, Heretik, Sladke sanje.

Kot režiser je ustvaril vrsto odličnih ljubiteljskih predstav, največ v Prosvetnem društvu Štandrež.

prejšnji članek
Kaj natanko pomeni karantena na domu?
Zdravje
Kaj natanko pomeni karantena na domu?
naslednji članek
To je Jan Plestenjak ustvaril kot najstnik
Svet slavnih
To je Jan Plestenjak ustvaril kot najstnik