marijan smode 1 Dobra karma

60 let Marijana Smodeta: zagrenjen le zaradi ...

zan spela1 Svet24.si

Osupljiva življenjska pot zmagovalca MasterChefa ...

bandelli pl Reporter.si

»Golazen!«: Bandelli besnel nad desnico, nato se...

frizerski salon, rim, razkuževanje Svet24.si

Gospodarstvo na tnalu: še več ukrepov ali ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Sumi, da je Gantarjev mega razpis za hitre teste ...

tilen-lotrič Odkrito.si

Obseden je z lučkami in bleščicami

Ana Klašnja in Miha Krušič Njena.si

Ana Klašnja se rada crklja pod odejo

Umrl Žorž iz serije Najini mostovi
| J.K.

Umrl Žorž iz serije Najini mostovi

Jože Hrovat v vlogi Milana Žorža., POP TV

V 65. letu starosti je umrl gledališki in televizijski igralec Jože Hrovat, ki ste ga lahko spremljali tudi v priljubljeni seriji Najini mostovi.

Če niste ljubitelj odrskih desk, ste Jožeta Hrovata morda spoznali v priljubljeni seriji Najini mostovi, kjer je upodobil lik Milana Žorža. Član gledališkega ansambla SNG Nova Gorica se je vrsto let boril z boleznijo, ki pa je bila žal močnejša. Kot so sporočili iz gledališča, je namreč 65-letnik bitko izgubil.

»Z žalostjo sporočamo, da nas je zapustil Jože Hrovat, najstarejši med zaposlenimi v našem igralskem ansamblu, a vseeno do zadnjih izzivov v zavidljivo živahnem izrazu, zanesljiv kolega in vztrajen ustvarjalec, ki mu je bolezen, s katero se je dolga leta tiho boril, v veder humor vtisnila trpko noto razumevanja bivanja in minljivosti. Dragi Jože, s hvaležnostjo se bomo spominjali trenutkov, ko smo skupaj s tabo ustvarjali in živeli," so z zapisom na družbenem omrežju strnili misli sodelavci Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica.

Foto: SNG Nova Gorica - Jože Hrovat

Jože je na odrskih deskah pustil globoke sledi

Jože Hrovat se je po študiju na AGRFT v Ljubljani zaposlil v novogoriškem gledališču in mu ostal zvest štiri desetletja. Nastopil je v več kot 100 uprizoritvah, v nekaterih igral tudi različne vloge. Med takšnimi sta bili zelo odmevni komorna igra Dva, v kateri se je levil skozi kar enajst vlog, in velika freska Medtem, nagrajena kot najboljša predstava Borštnikovega srečanja. Sooblikoval je še dve uprizoritvi, ki sta bili nagrajeni kot najboljši Borštnikovega srečanja, bil je Srčni fant v Ljudožercih in Brodin v Rdečih nosovih. Vključen je bil v še več izstopajočih ansambelskih uprizoritev, med njimi Mesec dni na kmetih, Cyrano de Bergerac, Krst pri Savici, Ljubezen dobrega moža, Tistega lepega dne, Kobilice ali Moj oče igra loto, Ondina in Macbeth. Za dramsko igro je prejel priznanje ZDUS za vlogi Jerneja v Vorancu in Guya Jonesa v Razglašenem zboru (1991) ter nagrado žlahtni komedijant za vlogo v skupini rokodelcev v Snu kresne noči na Dnevih komedije (2003). Posebej izstopajoče so bile tudi njegove kreacije v uprizoritvah Dolgega dne potovanje v noč (Edmund Tyrone), Ta nori dan (Figaro), Ni tako slabo kot zgleda (Gerald Allsop in George Hills), Glengarry Glen Ross (Dave Moss), Neskončni šteti dnevi (Ata), Stari ko zemlja, kakšnih petinštirideset (Monroe), Baron Münchhausen (Vojvoda) in nazadnje v Jakiš in Pupče (Stari Harupče).

Igral je v ameriškem celovečercu Železni križec, nemškem TV filmu Belo in črno kot dnevi in noči ter v slovenskih filmih, nadaljevankah in TV filmih Bele trave, To so gadi, Prva šolska naloga, Draga moja Iza, Dražgoška bitka, Nasvidenje v naslednji vojni, Dediščina, Rodna letina, P. S. – Prstan, Primož Trubar, Rudolf Maister, Očeta Vincenca smrt, Heretik, Sladke sanje.

Kot režiser je ustvaril vrsto odličnih ljubiteljskih predstav, največ v Prosvetnem društvu Štandrež.