Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Kraljica Elizabeta in princ Filip poročena če 73 let

20. 11. 2020; 10.30
Avtor: K.M.
elizabeth 1 profi

V dobrem in slabem, skozi dolgo in bogato življenje sta kraljica Elizabeta in princ Philip ohranila svojo srečo v dvoje. foto: Profimedia

94-letna kraljica in 99-letni vojvoda Edinburški sta se spoznala, ko je bila današnja britanska kraljica stara 13 let, poročila sta se, ko je bila stara 21 let.

Danes mineva 73 let od poroke najbolj prepoznavne in vplivne kraljice na svetu. Kraljevi par je to obletnico obeležil z objavo skupne fotografije, na kateri občudujeta številne voščilnice in čestitke, ki sta jih prejela ob svojem 'poročnem prazniku'. Princ Filip v rokah drži voščilnico, ki so jima jo pripravili pravnuki, otroci Williama in Kate, George, Charlotte in Louis.

Britanska kraljica Elizabeta II in princ Filip, ko še nista bila poročena foto: splet

Kraljica Elizabeta in princ Filip sta se uradno spoznala, ko je bila kraljica stara 13 let, Filip pa 18. Sicer pa sta močno sorodstveno povezana, saj sta oba potomca kraljice Viktorije, sorodstvene vezi pa imata tudi po danski strani Filipove družine. Pred poroko je Filip moral zamenjati vero in se iz grške protestantske vere spreobrniti v angleško, opustiti pa je moral tudi vse grške in danske kraljeve nazive. Hkrati je prevzel tudi angleški priimek po materi strani družine Mountbatten. Ker se je poroka zgodila kmalu po drugi svetovni vojni, na obred niso bili povabljeni nemški predstavniki, kar je pomenilo, da na poroki ni bilo niti Filipovih sester, ki so bile že poročene z nemškimi princi. 

prejšnji članek
Gregor Trebušak prebolel Covid-19
Svet slavnih
Gregor Trebušak prebolel Covid-19
naslednji članek
Maša Grošelj (Najini mostovi) sporočila veselo novico
Svet slavnih
Maša Grošelj (Najini mostovi) sporočila veselo novico