Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Favoritinja za zlato: Janja Garnbret odlično pripravljena in samozavestna

2. 8. 2021; 01.42
Avtor: K.M./STA
Janja Garnbret

Vse misli Janje Garnbret so usmerjene v olimpijske igre. foto: Promocijski material

Slovenija ima v igri še nekaj želez, ki bi se lahko spremenila v olimpijsko medaljo. Med njimi je zagotovo tudi ena izmed najboljših plezalk zadnjih let Janja Garnbret. Ta pred začetkom tekmovanj pravi, da je verjetno pripravljena najboljše v svoji karieri.

Zaradi priprav na tekmo 22-letna svetovna prvakinja Janja Garnbret v Tokiu v dobrih desetih dneh ni videla dosti več od sobe v olimpijski vasi in tekmovališča v Aomi Urban Sports Parku. "Prišli smo zelo zgodaj, da se res navadim na razmere, da dobim občutek za vročino in se tukaj dobro počutim. Naredili smo kar nekaj treningov zunaj, na uradni steni in na pomožni. Veliko boljše je glede vročine in vlage, kot sem pričakovala in hitro sem se privadila. Zdaj me čaka le še nastop," pravi nasmejana Korošica.

Danes 22-letna Janja Garnbret je na svetovnem prvenstvu v težavnostnem plezanju leta 2019 na Japonskem je kot prva plezalka osvojila tri naslove prvakinje, v balvanskem in težavnostnem plezanju ter kombinaciji.

Da je po mnenju svojih navijačev, medijev in stroke absolutno prva favoritinja za zlato, je jasno tudi slovenski šampionki vertikale. "Sem perfekcionist in pritisk si ustvarjam sama. Ostali pritiski me zato niti ne motijo, niti ne ganejo. Vloga favoritinje me le vzpodbuja in motivira. To ni pritisk. Nehvaležno pa je napovedovati izide v kombinaciji. Zadnja tekmovalka lahko zmeša vrstni red. Lahko obljubim le, da bom dala vse od sebe, to pa je največ, kar lahko naredim. Potem pa bomo videli."

S steno se je že spoznala

Zaradi visoke vročine in predvsem pa nenavadno visoke vlažnosti zraka, bo tekma drugačna od večine ostalih, zato je še toliko bolj pomembno, da sta slovenski plezalki predčasno pripotovali v deželo vzhajajočega sonca. "Vlaga na oprimkih se čuti. A tukaj smo se že navadili oprimku prilagoditi plezanje. To sem večkrat preizkusila, vem, kako se odzvati v določeni situaciji. Zanesljivo pa bo to vplivalo na tekmo, a je boljše, kot sem pričakovala. Ko smo trenirali zvečer je tudi malo pihalo in bilo tako mrzlo, da bi se skoraj oblekla."

V nasprotju s svetovnim pokalom so imele tekmovalke v Tokiu tudi priložnost, da vadijo na tekmovalni steni. "Hitrostna stena je tako ali tako povsod enaka, pomembno pa je, da smo se spoznali z razmerami tukaj in predvsem trenjem na steni in preizkusili oprimke. V balvanski steni je pomembno preizkusiti naklone, da vidim, kaj se dogaja, v težavnosti pa sem za privajanje plezala dve smeri, na voljo sem imela štiri," je o zadnjih treningih razkrila najboljša plezalka na svetu, ki je v svetovnem pokalu nanizala že 30 zmag, letos od aprila štiri.

Samozavestna

V olimpijsko tekmo gre izredno samozavestna, saj je s preložitvijo iger za leto dni še pridobila na pripravljenosti. "Mislim, da sme boljše pripravljena kot sem bila kadarkoli in dosežek ne bo odvisen od fizične pripravljenosti. Če dam še glavo na pravo mesto, bom naredila, kar sem si zamislila."

Šestkratna svetovna prvakinja je mentalno močna tudi, ker je preložitev iger izkoristila za velik napredek v hitrostnem plezanju. "Zdaj vem, da tudi tukaj lahko naredim dober rezultat in fino je vedeti, da imaš tudi v tej disciplini dober rezultat. Seveda pa vsakomur lahko tudi spodrsne."
Še več, potem ko je bil v Sloveniji do hitrosti v začetku odpor zelo velik, je Garnbretova vzljubila tudi tovrstno plezanje. "Res mi je prirasla k srcu in razmišljam, da bi tudi po igrah šla na še kakšno tekmo v tej disciplini. A pustimo to za obdobje po igrah."

prejšnji članek
Soda bikarbona nudi hitro pomoč po ožigu meduze
Zdravje
Soda bikarbona nudi hitro pomoč po ožigu meduze
naslednji članek
Tedenski horoskop: Zavedajte se, da ni potrebe po trpljenju
Horoskop
Tedenski horoskop: Zavedajte se, da ni potrebe po trpljenju