sabine nessa Svet24.si

"Čudovito mlado žensko" je v parku pričakala ...

foto Monika Vranič 2 Svet24.si

FOTO: 25-letna Monika odšla peš od doma in ...

hitri test, keele, študenti Svet24.si

V študentsko leto s pogojem PCT

karl erjavec pl 5 Reporter.si

Erjavec za uničenje Desusa krivi poslance, ...

matej tonin oklepnik tank tw mors Necenzurirano

Od ZDA za 30 milijonov kupili oklepnike, ki so ...

Jure Godler 5 Odkrito.si

Ko piše Godler - berejo zvezde!

sveca Ekipa24.si

Tragično: v grozljivi prometni nesreči je ...

Raiven: Sem več kot samo moji barvni lasje
| Katja Kaja Mejač

Raiven: Sem več kot samo moji barvni lasje

raiven, revija zvezde

Na letošnji Popevki je slavila odlična slovenska vokalistka, ki je občinstvo prepričala z avtorsko pesmijo Volkovi, s katero se je dejansko vrnila na slovensko sceno popularne glasbe. Zadnji dve leti pa sta bili v njenem življenju vseeno zelo aktivni, končala je namreč en študij, se vpisala na novega ter se popolnoma osredotočila na kariero operne pevke.

Festivali se ti očitno niso zamerili?
Ne, niso. Sem sem prišla predstavit svojo pesem, to je bila zgolj še češnjica na torti.

Pesem si naredila takoj po Emi leta 2019, a se v resnici zelo razlikuje od Kaosa.
Po eni strani imata veliko skupnega, saj obe govorita o dualnosti. Po drugi strani pa je bolj nežna, čeprav tudi epska.

Pesem si ustvarjala skoraj dve leti, zakaj si jo predstavila šele na Popevki?
V resnici ni bilo pravega trenutka. Pesem mi je zelo pri srcu in zdelo se mi je, da moram izbrati pravi čas, ne da jo kar tako malo predstavim. Aranžma Anžeta Rozmana, ki ga zelo spoštujem, je dvignil pesem raven višje.

Kako si se pripravljala na Popevko?
V resnici zelo na hitro. Pesem sem imela, vse drugo pa sem naredila zelo hitro. O vseh teh podrobnostih, ki sem jih včasih imela naštudirane tudi pol leta prej, smo se dogovorili skoraj na mestu. V resnici je bilo zelo malo priprav.

Foto: Adrian Pregelj - Na Popevki 2021 je slavila Raiven.Kaj je Raiven počela zadnji dve leti?
Pripravljala sem se predvsem na svoj pohod v operne vode. En kup opernih projektov me čaka, ki bi se morali uresničiti že prej, če ne bi bilo korone. Študirala sem na novem faksu, zdaj sem drugi letnik študija psihoterapije na univerzi Sigmunda Freuda v Ljubljani. Magisterij iz solo petja pa sem zaključila konec junija.

Kako to, da si se odločila za psihologijo?
Psihoterapija je ključ do veliko odgovorov, ki jih ljudje iščemo vse življenje. Izkazala se je kot odlična stvar za ljudi okoli mene. V resnici je prišlo kar malo sproti, sem pa zelo vesela, ker je bila to ena izmed najboljših stvari v mojem življenju.

Kaj ti je ta veda dala?
Predvsem sem se naučila, da se v resnici nikoli ne nehamo učiti. Psiha ali na splošno umetniško udejstvovanje ni nekaj, kar stoji. Ves čas se učimo, če mislimo, da smo se nehali, smo nehali rasti.

Foto: Adrian Pregelj / RTV Slovenija - Raiven med nastopom


Katera Popevka je tvoja najljubša?
Temni svet, Ana Soklič.

Boš ostala v popularni glasbi?
Poskusila bom združiti popularno glasbo in opero, sicer še ne vem, kako mi bo to uspelo. Sicer pa mislim, da bo moj primarni poklic operna pevka. Psihoterapija pa je nekaj, s čimer bi rada povezovala svoje življenje in kariero.

Spremenila si se tudi vizualno ...
Del mene je, da se vedno preobražam. Hkrati pa je postalo dolgočasno, ker se je že kar pričakovalo, da bom spet imela nekaj drugega. Včasih je boljše, da narediš korak nazaj in si naraven, pa so ljudje že zaradi tega šokirani. Sem pa upoštevala celotno zgodbo. Z barvastimi lasmi sem se začela preveč identificirati in mislim, da sem veliko več kot samo moji lasje. Vse več pa sem tudi v opernih vodah in ne bi želela, da tam ljudje ne bi poslušali mojega glasu. Ta bi moral biti glavna zvezda mojega nastopa, ne pa lasje.