ana praznik Svet24.si

Na morju je ves čas jedla samo ostanke

rešilec Svet24.si

V potoku obležal pod mehanizacijo, po pomoč ...

18418X0073 Necenzurirano

Kako so nam ugrabili razpravo o prihodnosti ...

rigelnikova vila zeljarska pl2 Reporter.si

Odkrili smo kupca prestižne "Rigelnikove" vile: ...

guberac jk Ekipa24.si

Po sledi škandala! Bodo Koprčani sploh igrali ...

evelin-sadek Odkrito.si

LEPOTICA DNEVA - Evelin Sadek

doncic Ekipa24.si

Dončić silovito začel drugo tekmo finala ...

Tajda Korče: Trenutno želim to delati še sama
| Katja Kaja Mejač

Tajda Korče: Trenutno želim to delati še sama

Tajda Korče, Mediaspeed

Osma sezona šova Slovenija ima talent se je decembra zaključila z zmago najstnice Tajde Korče. Mlade umetnice, ki se je v dobrem letu sama naučila kontorcionizma, umetnosti kontrole lastnega telesa. Zaradi prvin, ki jih je prikazala na finalnem odru, pa je številnim zastajal dih. Tajda pa ni navdušila samo s talentom, ampak tudi z voljo in pogledom na svet. Najstnica namreč že skoraj deset let živi v rejniški družini, s katero se dobro razume, saj njena mati po smrti očeta ni mogla skrbeti za šest otrok. Tajda ima tako še dva biološka brata in tri biološke sestre ter rejniške sorejence.

Zakaj si se prijavila na šov Slovenija ima talent?
Da pokažem to, kar delam. Začutila sem, da je pravi trenutek, da to pokažem.

Si kdaj trenirala gimnastiko, s katero bi že prej pokazala, da imaš takšen potencial?
Prej dejansko nisem trenirala ničesar takšnega. Obe s sestro sva sicer trenirali hip hop. Ni bilo iz čiste nule, znala sem narediti špago, to je pa tudi vse. Menim, da je to dokaz, da se tega lahko nauči vsak.

Foto: Mediaspeed - Tajda Korče

Foto: Mediaspeed - Tajda KorčeSi celotno točko pripravila sama ali si koga prosila za pomoč?
Pomagala mi je samo sestra, ki je bila v vlogi gledalca, skupaj sva sestavljali koreografijo, povedala mi je, kako je vse skupaj videti. Drugače pa brez pomoči.

Imaš željo po kakšnem dodatnem izobraževanju v prihodnosti?
Razmišljala sem že o tem, da bi si našla kakšnega trenerja, ampak trenutno želim to delati še sama.

Zaradi tvoje gibčnosti so ti nadeli tudi vzdevek »deklica špaget«. Kako gledaš na to, bi raje, da te kličejo kako drugače?
Vsi vzdevki so mi smešni. Zanimivo mi je, kaj vse si ljudje zmislijo, sicer pa sama vzdevkov ne maram preveč. Verjamem, da ni nič slabo namernega, tako da sprejmem.

Foto: Mediaspeed - Tajda KorčeV finalni oddaji si v predstavitvenem videu povedala naslednje: »Če bi vedno gledali samo na slabe stvari v življenju, potem ne bi nič v življenju delali.« V resnici bi se po njej lahko zgledovali vsi. Od kod ti ta volja in motivacija pri tako mladih letih?
Ko sem se začela s tem ukvarjati, sem se na začetku vedno primerjala z drugimi. Težko mi je bilo, počutila sem se, kot da mi nič ne gre. Vedno sem samo gledala na slabo stran in si govorila, da mi nikoli ne bo uspelo. Nato pa sem se nehala primerjati in začela razmišljati o pozitivni strani in od tam to izhaja, da moraš v stvareh vedno najti nekaj dobrega.


Vaje so dejansko zelo težavne – v kakšnem stanju si, ko izvajaš določene prvine, morda predvsem težje?
Pri težjih vajah je dejansko težko dihati. Določeni elementi, ki so videti enostavni, so v resnici zelo težki in zahtevajo kar nekaj vaje. Glavni pa sta motivacija in vaja.

Si med treningi naletela na kakšno težavo, si se morda kdaj poškodovala?
Poškodb nisem imela, razen modric, kar pa je normalno.

Katera vaja pa ti je predstavljala največ težav?

Predvsem za finale sem uporabila kar nekaj novih elementov. Nekateri so mi vzeli kar nekaj časa, da sem se jih naučila, saj so bolj zahtevni in sem vmes kdaj pa kdaj tudi skoraj obupala in želela element izključiti. Na koncu sem večino kar uporabila. Najtežji del je učenje novih stvari, ne pa recimo poškodbe.

Koliko časa pa ti vzame učenje neke nove vaje?
Nekaterih stvari se lahko naučiš v dveh ali treh dneh. Včasih celo v enem dnevu, predvsem če dovolj vadiš. Kakšni elementi pa trajajo tudi po več mesecev.

Foto: Mediaspeed - Tajda KorčeKomu bi privoščila zmago?
Čisto vsem. Občutek sem imela, da bo zmagala Ana Grdadolnik, Ladov zlati gumb. Navijala pa sem tudi za Tamio, saj se ukvarja s tem, kar je meni najbolj všeč. Zato se mi je tudi njena točka zdela najbolj atraktivna.


Čigave čestitke si se po zmagi najbolj razveselila?
Kdo mi je čestital prvi, ne vem, saj je bilo veliko vsega na kupu. Sem pa najbolj vesela čestitk domačih, sester ... Sporočil je bilo naenkrat kar veliko, ampak se je dalo pregledati.

Kaj so ti po zmagi povedali žirantje?
Lado Bizovičar mi je svetoval, kaj naj naredim z denarjem. Rekel mi je, da naj ga vložim v delnice in denar tako privarčujem