Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Resničnostni šovi
 

MasterChef: izpadli Jure tudi doma največkrat prime za kuhalnico

16. 5. 2022; 09.06
Avtor: K.M.
Jure Galičič (40 let)

Jure Galičič (40 let) foto: Ana Gregorič

V petek je iz priljubljene kuharske oddaje MasterChef izpadel 40-letni Jure Galičič, ki je vse do izločitvene oddaje vedno znova navduševal z iznajdljivostjo in kulinarično razgledanostjo. Za nas je spregovoril tako o sodelovanju v oddaji, prihodnosti kot tudi svoji družini.

Na televiziji ne vidimo celega ozadja – česa so te sodniki in kuharski mojstri naučili tekom snemanja?
Moram reči, da ne samo sodniki, tudi sotekmovalci so me veliko naučili. O novih kombinacijah okusov, o postavitvah na krožnik, predvsem pa to, da je najbolj važna želja po kuhanju, ki te žene naprej tudi takrat, ko se s čim soočiš prvič.



V kakšni smeri se je spremenil tvoj pogled na kulinariko?
Predvsem še bolj cenim kuharje na sploh, saj je to res garanje. Pa tu govorim o vseh segmentih – od tistih, ki kuhajo masovno v menzah do tistih, ki so ogovorni za okuse na najvišjem nivoju. Če hočeš nekaj narediti zares dobro, je treba res veliko vedeti in poznati veliko okusov.
Pa to, da se da pravzaprav iz vsega narediti dobro jed, le veliko domišljije je treba imeti.

Kako zelo pomembna je kulinarika v samem turizmu? Lahko rečemo, da hodita z roko v roki?
Ne samo, da hodita z roko v roki, kulinarika je en najpomembnejših segmentov turizma. Velikokrat je prav kulinarika razlog za obisk določene destinacije, če pa že ne glavni razlog, je pa zagotovo en najbolj pomembnih sestavin obiska. In velikokrat, si ravno po dobri ali slabi kulinariki ta izlet tudi zapomnimo.

Doma kuhaš ti ali žena?
Doma je kuhinja večinoma v moji domeni. Saj ne, da žena ne bi znala kuhati, ampak ve da jaz v tem bolj uživam in mi z veseljem prepušča kuhinjo.

Jure Galičič z ženo foto: Osebni arhiv

Jure v akciji foto: Osebni arhiv


Kaj najraje pripraviš za svoje bližnje/prijatelje?
Najraje pripravljam steake, saj sem velik ljubitelj mesa. Res pa je, da je treba tudi zaradi otrok velikokrat jedilnik prilagoditi njim in potem velikokrat delamo testenine s kozicami, lazanjo, kitajske rezance in podobno. V zadnjem času pa je veliko navdušenja tudi nad školjkami na buzaro.


Največji izziv v letošnji sezoni?
Priznam, da je bilo kar nekaj velikih izzivov. Predvsem med največje štejem tiste, kjer sem se bodisi s sestavino ali samim načinom priprave soočil prvič – kot recimo priprava kostnega mozga ali sušija. Največji izziv pa je bila priprava torte s štirimi biskviti in tremi kremami, ki sva jo v 3. oddaji pripravljala z Markom in skoraj šla na balkon, pa čeprav noben od naju ni ravno mojster slaščic.

Je sodelovanje v MasterChefu na kakršenkoli način vplivalo na tvoje življenje – morda kakšne ponudbe, prepoznavnost ...?
Zaradi sodelovanja v šovu me veliko ljudi prepozna, tudi poklepetal sem že z marsikom ali se fotografiral. Priznam, da je dober občutek in vesel sem, da šov spremlja toliko ljudi. Imam tudi kar nekaj ponudb za sodelovanje in kot kaže, bo letošnje poletje zelo delavno.

Imaš s kulinariko povezane tudi cilje v prihodnosti?
Zagotovo si želim, da bi v stiku s kulinariko ostal tudi v prihodnosti. Kulinarika je močan segment tudi v Zavodu Sotočje, kjer sem v službi. Ne sicer kuhanje, temveč organizacija prireditev in promocija in tu bo v prihodnosti prišlo do kake združitve moje službe in hobija.

Veljal si za kar stabilnega tekmovalca, ki je vedno znova presenetil s poznavanjem raznolikosti kulinarike. Kaj je šlo v zadnjem kuhanju/kuhanjih narobe? Kaj bi spremenil?
Do tega zadnjega kuhanja sem vedno takoj dobil eno ali več idej, kaj bom z določeno sestavino naredil oz. kakšno jed želim pripraviti. S tofujem pa pač ni bilo ideje, še posebno take, kjer naj bi bil tofu kralj krožnika. Narediti pač kaj iz ostalih sestavin in dodati dve majhni kocki tofuja pač ni prišlo v poštev. Če bi kaj lahko spremenil, bi zvitke bolj spretno naredil, predvsem pa jih ne utopil v maščobi.

Jure Galičič z družino foto: Osebni arhiv

Jure Galičič z družino foto: Osebni arhiv



Kako so tvojo odsotnost sprejeli domači?
Domači so vedeli, da mi udeležba na tekmovanju veliko pomeni in so me pri tem zelo podpirali. Tudi hčerki Maša in Kaja. Želeli so si, da bi bil čim dlje odsoten od doma, saj bi to pomenilo, da sem daleč pribrcal. Tako da so bili po eni strani veseli, da sem prišel domov, po drugi strani pa bi si želeli, da bi prišel še kasneje.

Komu najbolj privoščiš zmago?
Tistemu, ki bo tudi takrat, ko mu ne bo vse šlo po planu, dostavil krožnik, ki bo prepričal sodnike. Saj je v Masterchefu zelo pomembna lastnost tudi sposobnost preživetja.

prejšnji članek
Kako si opremiti vrtni kotiček za deževne dni?
Moda&Lepota
Kako si opremiti vrtni kotiček za deževne dni?
naslednji članek
Mojca srečno zaljubljena v mlajšega moškega
Resničnostni šovi
Mojca srečno zaljubljena v mlajšega moškega