901596_f168_dragonja_promet02t
Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še ne bo konec

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Na Otoku se začenja slavje ob platinastem jubileju kraljice

2. 6. 2022; 06.00
Avtor: STA
elizabeta-ii

Kraljica Elizabeta II. na otvoritvi postaje podzemne železnice foto: Profimedia

V Združenem kraljestvu se danes začenja slavje ob 70-letnici vladanja kraljice Elizabete II. Za uvod v štiridnevno praznovanje bo v Londonu poskrbela tradicionalna parada, v naslednjih dneh se bodo zvrstili še številni dogodki, vključno z uličnimi zabavami in koncerti.

Že dopoldne se bo v Londonu odvila parada, t. i. pozdrav zastavi, s katero že več kot 260 let obeležujejo uradni rojstni dan britanskega monarha. Sodelovalo bo 1500 vojakov, 250 konj in več sto glasbenikov. Nad Buckinghamsko palačo in zbrano množico bo poletelo še več kot 70 letal in helikopterjev britanskih kraljevih sil.

Ob zaključku bo zbrane z balkona Buckinghamske palače pozdravila tudi kraljica v spremstvu najožjih članov kraljeve družine. Ob njej bodo med drugim skupaj z družinami njen sin in prestolonaslednik princ Charles, njegov sin princ William ter kraljičina hči Anne.

Kraljica Elizabeta II. foto: Profimedia

Na isti dan bodo zažareli plameni po številnih krajih po Združenem kraljestvu, pa tudi denimo v vseh prestolnicah skupnosti Commonwealth, na čelu katere je prav britanska kraljica.

V petek bo v londonski katedrali svetega Pavla ob platinastem jubileju potekalo zahvalno bogoslužje. V soboto bo za vrhunec dneva poskrbela t. i. platinasta zabava, ki jo prireja BBC in bo postregla z zvezdniško zasedbo, nedelja pa bo minila v znamenju uličnih zabav po vsej državi.

Elizabeta je na čelu britanske monarhije od smrti svojega očeta kralja Jurija V. 6. februarja 1952. Slovesno so jo okronali šele 2. junija 1953. Prestol zaseda dlje kot katerikoli njen predhodnik.

prejšnji članek
Depp pomirjen, Heardova razočarana in strta
Svet slavnih
Depp pomirjen, Heardova razočarana in strta
naslednji članek
Femme Fatale 2022 je Hajdi Korošec Jazbinšek
Svet slavnih
Femme Fatale 2022 je Hajdi Korošec Jazbinšek