Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Manj znani svet priljubljene Ditke

27. 6. 2022; 08.00
Avtor: Vesna Meško
ditka

Ditka foto: e ve,m

Koroška kantavtorica Ditka nam je razkrila svojo drugo plat in z nami delila košček sveta, ki jo privlači poleg ustvarjanja glasbe. Zaupala nam je, na kakšen način krepi svojo notranjo moč, se pomirja in si dviguje nivo notranje energije.

Ditko poznamo kot pevko, kantavtorico in skladateljico, nekoliko manj pa so morda znana njena druga zanimanja in ljubezni, s katerimi si širi obzorja. Ditka je namreč po izobrazbi delovna in Bobath terapevtka, zadnji dve leti pa še certificirana hipnoterapevtka, kar ji koristi tudi na področju uravnavanja lastnega ravnovesja. Če želite bolje spoznat ta del njenega sveta, vas vabimo k branju najinega klepeta ...

Ditka, kako s pridobljenim znanjem vplivate na izboljševanje lastnega počutja? 

Vsa znanja, ki jih sproti pridobivam v življenju pridejo prav. Še posebej tehnike hipnoterapije oz. z drugo besedo vizualizacije veliko uporabljam pred koncerti in drugimi pomembnimi dogodki, za pomoč pri odpravljanju treme. Zadnje čase se vse bolj izobražujem tudi s področja obrazne joge in taoistične medicine. Obrazna joga je del moje vsakodnevne rutine in res v največji miri prispeva k mojemu dobremu počutju. Z vajami obrazne joge namreč med drugim uravnavamo tudi hormonski in živčni sistem. Redna vadba mi pomaga, da se pomirim oz. dvignem nivo energije. Poznavanje taoistične medicine in uporaba različnih dihalnih vaj ter vaj za telo, ki jih tudi redno vključujem v svoj vsakdan, pa prispevajo, da se počutim vitalno in hkrati močno. Še posebej v teh viharnih časih, ko bi se ob poplavi slabih informacij lahko kar sesul, je pomembno, da krepimo svoj notranji svet. Ko smo notranje močni, nas zunanji vplivi ne premaknejo oz. jih vsaj ne dojemamo tako čustveno, kar pa seveda ne pomeni, da nam ni mar, le da znamo zaščititi svojo lastno energijo.

Ditka foto: e ve,m

Pogosto posegate po tehnikah hipnoze? 

Občasno. Največkrat prav pred koncerti, sploh, če me želi zajeti občutek treme. Takrat mi znanja iz tega področja pridejo zelo prav. Odpotujem v svoj um, ga umirim, diham in se pripravim na nalogo, ki je pred mano.

Kdaj vam slednje še posebej koristi?

V raznih situacijah, ki se zdijo stresne. Naš nezavedni um je tisti, ki konstantno želi prevzeti nadzor nad našim življenjem in zato zelo pogosto vidimo različne situacije precej bolj tragično, kot v resnici so. Postavljamo si neke scenarije o stvareh, ki se sploh še niso zgodile, pri tem pa se počutimo neprijetno in nas je strah. S tehnikami hipnoze lahko obvladujemo svoj nezavedni um in posledično vplivamo na svoja občutja. Tako kasneje v določeno situacijo vstopimo precej bolj sproščeno, samozavestno in suvereno, saj smo jo predhodno na pravi način sprogramirali v našem umu.

Moja želja je, da bi nekoč ta znanja predajala širšemu krogu ljudi. foto: e ve,m

Ste poleg ukvarjanja z glasbo stopili tudi na poslovno pot iz področja psihologije? 

Trenutno sem poklicna glasbenica in ta vloga me zares celostno okupira. Tako poklic glasbenika, kot poklic terapevta, s kateregakoli področja, te zahteva celega. Sama sem po naravi takšna, da stvari ne želim delati na pol, zato sem se odločila, da se v tem trenutku poklicno posvetim samo glasbi, zase, kolikor mi dopušča čas pa se konstantno izobražujem tudi na omenjenih področjih.

Izvajate terapije tudi za druge ali zgolj za zase in za ožji krog? 

Trenutno vse pridobljene metode in tehnike največ uporabljam za delo na sebi, za ohranjanje lastnega notranjega ravnovesja in moči. Hkrati pa svoja znanja delim tudi s svojimi najbližjimi in zelo sem vesela, ko pri njih opažam pozitivne rezultate. Včasih kakšno terapijo izvedem tudi za prijatelje in znance.

Moja želja je, da bi nekoč ta znanja predajala širšemu krogu ljudi. foto: e ve,m

Kakšne so vaše želje, načrti iz tega področja za prihodnost?

Moja želja je, da bi nekoč ta znanja predajala širšemu krogu ljudi. Da bi lahko z različnimi tehnikami in metodami s področja obrazne joge in hipnoterapije ljudem pomagala do boljšega počutja, zdravja in notranjega miru. To so po eni strani tako preproste stvari, pa drugi pa tako zelo učinkovite in pomembne, da bi morale biti del življenja vsakega posameznika. V tem trenutku je moja glavna terapija za ljudi okoli mene moja glasba, za katero verjamem, da ima pozitivne učinke na telo in duha. Ko bo prišel pravi trenutek, pa bom glasbo združila še z omenjenimi znanji in takrat se srečamo na kakšni unikatni vadbi, da skupaj spreminjamo svet na lepše.

Ditka, mlada glasbenica iz Koroške

Ditka, mlada glasbenica iz Koroške foto: e ve,m

prejšnji članek
Kate Balon premagala strah: Še zdaj ne morem verjeti …
Svet slavnih
Kate Balon premagala strah: Še zdaj ne morem verjeti …
naslednji članek
Ljubezen iz šova: Erika in Damjan po desetletju takole navdušujeta
Svet slavnih
Ljubezen iz šova: Erika in Damjan po desetletju takole navdušujeta