Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Maja Monrue: Zakaj ne živimo svoje najboljše verzije življenja?

2. 10. 2022; 06.00
Avtor: K.M.
Maja Monrue

Maja Monrue

Maja Monrue je javnost najprej osvojila s knijgo Pod do Nje, v letu 2022 pa navdušila s projektom F.A.Y.N., ki se je pričel z istoimensko knjigo in 100 motivacijskimi zvezdniškimi F.A.Y.N. podkasti.

Maja bo med 7. in 9. oktobrom tudi ena izmed predavateljic na Vikendu doživetij, predtem pa je za nas spregovorila tako o sreči ter spoznavanju in prebujanju samega sebe. Več informacij najdete TUKAJ KLIKNITE.

Ste avtorica in raziskovalka človeške sreče - kako pa sama skrbite za svojo srečo?
To je vedno najtežje, vendar je to hkrati nekaj, kar se mi zdi najpomembnejše. Ko me je nekoč doletelo to spoznanje, da je to, da sem srečna, temelj zdravega in dolgega življenja, sem se zelo poglobila v odkrivanje poti o sreče. Prepričana sem, da je človek lahko srečen le, če živi samega sebe, torej tudi jaz na vseh področjih, ob vseh trenutkih skušam živeti in delovati v skladu s svojim notranjim glasom.

FAYN paket foto: Promocijski material

Maja Monrue je intuitivna pisateljica in zaprisežena raziskovalka človeške sreče. Diplomirana ekonomistka, ki je deset let preživela na Dunaju, je svojo prvo knjigo, knjigo za moške o tem, kako ljubiti sodobno žensko, 'Pot do Nje', izdala leta 2016 in se zaradi provokativne vsebine takoj znašla na televiziji v oddaji Zvezdana. Z Dunaja se je vrnila, ker jo je gnalo poslanstvo, da v Sloveniji dvigne zavest o tem, da človek preprosto mora slediti samemu sebi. Ustvarila je F.A.Y.N. in pod tem imenom pričela snovati povsem novo filozofijo iskanja sreče, ki jo je zapisala v knjigi F.A.Y.N..

Kakšen je vaš najbolj preprost nasvet, ko vas nekdo vpraša, kako naj bo srečen?
Najprej bi ga vprašala, zakaj misli, da ni srečen. Potem bi ga vprašala, kdaj se je nazadnje počutil srečen in kaj so bili elementi tistega trenutka. Sreča je namreč nekakšna ideja našega uma, podobno kot ljubezen, ki pa je včasih zelo odmaknjena od resnice, ki je v nas. Naša predstava o tem, kaj pomeni biti srečen, morda ni to, kar nas dejansko osrečuje. Jasen odgovor pa lahko dobimo, če se pričnemo spraševati preprosta in iskrena vprašanja in brskati vase. Dokopati se moramo do odgovorov, ki so V NAS in ne do nasvetov zunanjega sveta.

Se vam zdi, da smo Slovenci v zadnjih letih postali bolj sreči ali manj?


Težko je reči. Vidim zelo izpolnjene ljudi, ki uresničujejo sebe skozi delo, ki jih veseli in skozi odnose, vendar po drugi strani vidim tudi veliko žalostnih, jeznih, izgubljenih obrazov. Kot družba se sicer osvobajamo starih, omejujočih prepričanj, a to tudi pomeni, da se soočamo s travmami, ki so nam bile povzročene v otroštvu, pa tudi z neznanimi novimi svetovi in občutki, ki jih ne poznamo. Okoliščine, s katerimi se srečujemo v zadnjih letih, zaradi političnih odločitev naših vodij, nas postavljajo pred velike osebne izzive - vsak izmed nas se v nekem trenutku mora soočiti z ujetostjo in se odločiti, ali se bo osvobodil ali pa bo sprejel občutek nemoči. V resnici pa se za slednje sploh ne moremo odločiti, ker tudi, če mislimo, da smo se udali, naše telo odreagira z nestrinjanjem ujete duha...z boleznijo. Tako ali drugače. Boljše vprašanje bi zato bilo, ali smo Slovenci v zadnjih letih postali bolj zdravi ali bolj bolani?

Vaša knjiga F.A.Y.N. predstavlja pojem Freedom is Awakening Yourself Now (Svoboda je v prebujanju sebe. Zdaj.); hkrati pa FAYN zveni kot fajn, tako, kot bi se morali počutiti. Zakaj bi se morali ljudje prebuditi?
Če spiš, ne moreš občutiti življenja. Ob tebi se dogajajo čudovite stvari, ti pa spiš. Življenje ponuja toliko prelepih priložnosti za doživljanje radosti, da je nujno potrebno, da se prebudimo v zavedanje tega, kdo smo in kaj je tisto, kar nas dela žive. Zakaj se ne bi imeli več fajn kot pa ne fajn. Zakaj bi sprejeli življenje, kjer se imamo samo parkrat na leto fajn? Zakaj mislimo, da je fajn privilegij in posebna priložnost? Prepričanja.

Kako ste vi prišli do teh spoznanj, do te poti?


Najbolj sem hvaležna dejstvu, da je to, da moram slediti notranjemu glasu, vedno bilo moje gonilo. Drugače nisem znala. Seveda sem kdaj zaradi tega naredila kaj povsem nerazumskega, a hkrati me je to popeljalo na pestre življenjske poti in skozi nepozabne izkušnje, ki so mi prinesle nove in nove vpoglede v resnico o meni ... in o svetu. Iz tega se znova in znova pišejo moje knjige.

Maja bo med 7. in 9. oktobrom ena izmed predavateljic na Vikendu doživetij, ki bo tokrat potekal v Hotelu Špik, Gozd Martuljek. Polege Majinega predavanja organizatorji pripravljajo pestro dogajanje. Vadbe, meditacije, predavanja zanimivih strokovnjakov s področja zdravja, osebnostne rasti in dobrega počutja ter večerna sprostitev ob glasbi in druženju. Vas zanima več? >>KLIKNITE TUKAJ<<.

Zaradi projekta ste se srečala tudi s številnimi različnimi ljudmi - kaj je vsem tem ljudem skupnega, zakaj pride do življenjske blokade?
Moje iskanje in raziskovanje bistva človekove sreče, me je res popeljalo do izjemnih ljudi, s katerimi smo se našli v razmišljanju, to pa je le okrepilo moja prepričanju o pomembnosti uresničevanja sebe. V mojem podcastu svoje goste vedno sprašujem o lekcijah in o tem, kaj je pomembno in vsi priznavajo, da je pomembno, da ne glede na to, kako težek je nek izziv, vedno zaupaš, da si na pravi poti. Včasih je potrpežljivost vse, kar potrebuješ, da boš prišel do tja, kamor te žene srce. Včasih je treba dodati še močno zaupanje. Vedno pa moraš poslušati sebe, torej svoje občutke. In jim stoprocentno zaupati. Vsi, ki so danes uspešni in delajo to, kar jih veseli, so prišli do tja zato, ker so zaupali, da je to edina prava pot.

Mi lahko na kratkem poveste, kaj boste na svojem predavanju znotraj Vikenda doživetij poskušala doseči pri poslušateljih?


Predavanje sem poimenovala z vprašanjem "Zakaj ne živimo svoje najboljše verzije življenja?", ker je izziv, ki muči večino sodobnih ljudi, da vedo, kaj bi radi, ali kako bi radi, a tega ne uresničijo, zaradi napačnih prepričanj. Skozi svojo življenjsko zgodbo, F.A.Y.N. filozofijo in s posebno nalogo za poslušalce, bom poskušala prebuditi tiste njihove najbolj skrite želje in iskrice, ki jih potrebujejo, da bi pričeli hoditi po poti samouresničitve.

Maja Monrue

Maja Monrue foto: Grega T. Bohinc

Maja Monrue

Maja Monrue foto: Grega T. Bohinc

Maja Monrue

Maja Monrue foto: Isa Gauvin

Maja Monrue

Maja Monrue foto: Isa Gauvin

prejšnji članek
Je Ibrahim Celikkol res samski?
Svet slavnih
Je Ibrahim Celikkol res samski?
naslednji članek
Slovenski otroški film prejel nagrado v Zagrebu
Kultura
Slovenski otroški film prejel nagrado v Zagrebu