Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Zvezde so mi rekle, da se mora tu končati!

3. 12. 2022; 11.02
Avtor: N. S./ Lady
magnifico 1

magnifico foto: revija zvezde

Eden izmed najbolj priljubljenih in unikatnih slovenskih glasbenikov Robert Pešut, bolj znan kot Magnifico, je te dni glavna tema pri številnih oboževalcih. Sporočil je namreč presenetljivo novico, da se letos po 18 letih poslavlja od božičnih koncertov. Zakaj se je odločil tako in še več, nam je zaupal v pogovoru, v katerem nam je razkril tudi zasebne in poslovne zanimivosti.

Za nadarjenega Magnifica pravijo, da je kot glasbenik čisti presežek, ker lahko njegove pesmi vzamemo dobesedno, odlično gredo v uho in so polne humorja z dobrim odmerkom provokacije. Pred dnevi pa je na dan prišla njegova največja provokacija, ki pa se je, na žalost številnih oboževalcev, izkazala za čisto resnico. Priljubljeni Šiškar, znan pod vzdevkom »charlatan de Balkan«, namreč že 18 let zapored na božič prireja legendarne koncerte, ki so skozi leta rasli skupaj z njim.

Letos bo zadnjič

Iz ljubljanskega kluba Cvetličarna se je preselil na Gospodarsko razstavišče, nato pa v Areno Stožice, kjer je kraljeval zadnjih nekaj let. Letos bo to zadnjič. »Že kar nekaj časa sem razmišljal, da bo treba enkrat končati to tradicijo, v katero sem se zapletel in v kateri sem tudi resnično užival. Letos 18. koncert po vrsti bo tudi zadnji. Že zdaj vem, da mi prihodnje leto ne bo uspelo. Muzika me je odnesla malo drugam. V nekem trenutku se morajo stvari končati, tako so mi rekle zvezde, in mislim, da je zdaj napočil pravi čas. To bo najdaljši koncert, zabava za slovo, zelo se veselim,« z nasmeškom pravi odločeni Magnifico, ki dodaja, da se njegova božična tradicija letos združuje s koncertno turnejo Tour de l'amour, ki se je začela aprila v Beogradu, končala pa se bo v ljubljanskih Stožicah. »Čutim, da moramo letos še posebej klicati dobre sile, da nam bo prihodnje leto naklonjeno. Na koncertu bomo užili ljubezen, ogreli srca in pregnali temo,« pravi Magnifico, ki priznava, da mu praznični december sicer povzroča neki notranji nemir.

Potrebuje rutino

»Vse, kar ni neka dnevna rutina, mi povzroči nemir. Tudi vikendi. Ko pridejo prazniki, se mi zdi, da bodo vsi nekam izginili, razen mene, saj nimam dovolj volje. Teh praznikov ne praznujem, nisem bil vzgajan v tem duhu,« razloži Manjo, kot mu pravijo najboljši prijatelji. V šali pravi, da je treba paziti, kaj si človek želi, saj se lahko želja hitro uresniči. »Med korono, ko nismo imeli priložnosti toliko nastopati, smo v brezdelju čakali in se spraševali, ali bi morda začeli ustvarjati več filmske glasbe, ponudb pa je bilo precej. Nekaj sodelovanj sem potrdil, večinoma so bili to Bjelogrlićevi filmi. Potem pa se je zgodilo, da smo sprejeli malo več projektov in čisto padli noter. Tehtnica se nagiba v smer, da mi bo ostalo manj časa za koncerte in več za ustvarjanje, kar mi sicer ustreza,« priznava pevec, ki se bo tako z odrov preselil v še več ustvarjalnih voda. »To je tisto, kar me veseli. Da sem na odru in da sem pevec svojih komadov, je bil moj kompromis. K svojim komadom sem pristopil kot kantavtor, iz tega sta se rodila lik in delo Magnifica. Predvsem pa sem ustvarjalec, interpret sem postal pozneje, odrski človek sem zadnjih pet let. Prej na odru nisem užival, zadnja leta pa mi je kar všeč. Strašen bend smo, z njimi uživam.«

Kriv sem

Za mednarodno priljubljenim Magnificom je zares uspešno leto. V sklopu turneje Tour de l’amour je poleti odigral kar 20 koncertov, jesen začinil s premierno uprizoritvijo predstave Kralj Ojdip v režiji Vita Tauferja, obenem pa poskrbel za glasbo v filmu Vera, ki je bil nedavno premierno predvajan v Beogradu, tam pa je na rdeči preprogi zasijal tudi Magnifico. »Vera je film o Veri Pešić, jugoslovanski oziroma srbski tajni agentki, ki je nesrečno končala leta 1944. Delala je za Nemce, partizane, četnike. To je film o junakinji tistega časa, o neodvisni osebi, ki je razmišljala po svoje, na žalost pa tragično končala.« Podpisal se je tudi pod glasbo v srbski predstavi po motivih Sofoklejeve tragedije o kralju Ojdipu, prav ta predstava pa je bila tudi nekakšna spodbuda za novi album. »Včasih se zgodi, da glasba, ki je bila narejena za nekaj drugega, zaživi zunaj tega, za kar je bila ustvarjena. Glasba je eno veliko čudo. Ti misliš nekaj, glasba pa gre svojo pot. In tudi v tem primeru se je zgodilo tako, pesmi so zaživele zunaj okolja, v katerem jih je občinstvo spoznalo. Zdaj končujemo pet novih komadov, ki bi jih opisal kot šlagerske narodnjake. Zajelo nas je neko posebno veselje, ljudje so pokazali, da jim je glasba resnično všeč, zato z veseljem snemamo. Če sem iskren, smo mislili, da bomo novi album že imeli v rokah, pa sem kot vedno malce počasen,« v smehu pravi in doda, da album lahko pričakujemo kmalu. »Čisto iskreno, dolgoročni načrti me pahnejo v neko anksioznost, nemir. Včasih sem razmišljal za pet let vnaprej, potem sem to skrajšal na leto, pozneje z danes na jutri, zdaj pa načrtujem za pet minut naprej.«  


prejšnji članek
Nuša Derenda o zrelem obdobju življenja
Svet slavnih
Nuša Derenda o zrelem obdobju življenja
naslednji članek
Mladi kuharji navdušili na tekmovanju Kralj kuharjev
Kulinarika
Mladi kuharji navdušili na tekmovanju Kralj kuharjev