mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Prvorojenka kralja izstopa iz kraljeve družine

4. 12. 2022; 09.00
Avtor: K.M.
Märtha Louise

Märtha Louise foto: Profimedia

Na dvoru se dogajajo spremembe.

Prvorojenka norveškega kralja Haralda in kraljice Sonje, princesa Märtha Louise, je namreč sklenila, da se odreka svojemu položaju članice kraljeve družine. Ostala bo sicer princesa – kralj ji naslova ne bo odvzel – ne bo pa več opravljala nobenih kraljevskih dolžnosti. Odstopa tudi s položaja pokroviteljice številnih ustanov in združenj – njene obveznosti si bodo zdaj razdelili drugi člani družine. Še naprej pa se bo skupaj z drugimi člani kraljeve družine udeleževala družinskih dogodkov (in nastopov) ter obiskov športnih dogodkov.

Pravilna poteza?

Njena odločitev je nekatere presenetila, drugim pa se zdi edino pravilna. Princesa se namreč že dolgo zanima za stvari, ki niso v povezavi s kraljevsko družino: ukvarja se na primer z alternativno medicino, verjame, da so med nami angeli in da je mogoče vzpostavljati stike z njimi, piše knjige o angelih, o samopomoči … Odkar se je zaljubila v ameriškega (samooklicanega) šamana Dureka in se z njim tudi zaročila, pa je njena želja po samostojni karieri, ki ni združljiva s kraljevo družino, vse močnejša. Tako vsaj pravi Märtha Louise v svoji uradni izjavi o izstopu iz kraljeve družine.

Težaven zaročenec

Širijo pa se govorice, da se je za izstop odločila po daljšem pogovoru z očetom in predvsem na željo svojega mlajšega brata, princa prestolonaslednika Haakona. Kralja in Haakona naj bi skrbelo, ker je princesin zaročenec Durek na družbenih omrežjih objavljal precej sporne prispevke o svojem intimnem odnosu z Märtho Louise. Videl se je že v vlogi norveškega princa. Naslov princa in princese pa bi zaljubljena zaročenca (in kmalu tudi zakonca) s pridom uporabljala tudi pri prodaji svojih izdelkov s področja alternativne medicine in na tečajih o drugačnem življenju. To bi seveda postavljalo norveško kraljevo družino v neprijeten položaj. Še posebno ker je Durek za nekatere navaden (oziroma zelo prebrisan) prevarant, šaman, ki mu nekateri nasedajo, drugi pa očitajo, da je brez dokazov o uspehih svojega delovanja. Naj bo tako ali drugače, princesa Märtha Louise je z njim srečna. Po depresiji, v katero je zapadla po ločitvi od moža Arija Behna, je šele ob Dureku spet našla ljubezen in voljo do življenja. Zdaj si želi svoje recepte za zdravo in polno življenje deliti tudi s tistimi, ki so za to pripravljeni plačati.

Novo življenje z novo ljubeznijo je Märtho Louise osrečilo. To sta sprejela tudi njena starša. Z Durekom se je kralj Harald srečal in ga priznal za bodočega zeta. Najbrž pa ne želi z njim deliti ne norveške monarhije ne ugleda, ki ga norveški dvor uživa v svetu. Se je Märtha Louise zato odrekla svojemu položaju na norveškem dvoru? Ob Dureku jo čaka nova, drugačna prihodnost. Seveda pa, to je kralj Harald posebej poudaril, bosta tako ona kot Durek vedno dobrodošla na različnih dogodkih – a samo kot gosta ali sorodnika, ne kot predstavnika kraljeve družine.

prejšnji članek
Jure Košir se ni vrnil v Slovenijo
Resničnostni šovi
Jure Košir se ni vrnil v Slovenijo
naslednji članek
Manca Špik preteklosti ne bi spreminjala
Svet slavnih
Manca Špik preteklosti ne bi spreminjala