profimedia-0808999589
Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

870457_151-vatikan
Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v Vatikan

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Posebna čast za Tomaža Domicelja

9. 5. 2023; 08.00
Avtor: STA
tomaž-domicelj

Tomaž Domicelj foto: Mediaspeed

Letošnji, 71. Ljubljana Festival bo 20. junija na Kongresnem trgu odprla Poletna noč. Tokrat bo namenjena avtorskemu opusu kantavtorja Tomaža Domicelja, ki praznuje 75 let.

Ob spremljavi Simfoničnega orkestra, Big Banda in Mladinskega pevskega zbora RTV Slovenija pod vodstvom Patrika Grebla bo njegova najbolj znana dela izvedla vrsta vidnih pevcev. Domicelj se je lanskemu jubileju festivala poklonil z izdajo dvojnega albuma, festival pa mu bo letos posvetil otvoritveno prireditev, ki so jo naslovili Srečen dan, so zapisali organizatorji.

Njegova najbolj znana dela, kot so Slovenskega naroda sin, Danes bo srečen dan, Jamajka, Avtomat, Življenje je lepo, Ker te nima rad, Banane, bodo zapeli Alenka Godec, Alfi Nipič, Anika Horvat, Damjana Golavšek, Dominik Kozarič, Gojmir Lešnjak-Gojc, Hamo, Helena Blagne, Jan Plestenjak, Lara Baruca, Marko Vozelj, Mitja Ferenc, Neisha, Nina Pušlar, Nina Strnad, Nuška Drašček, Saša Lešnjek, Simona Vodopivec Franko, Tinkara Kovač in Tokac, kot posebni gost pa se jim bo pridružil tudi sam glasbenik.


Domicelj se je sprva učil igranja na violino in ustno harmoniko, pri 16. letih pa je začel igrati kitaro. V 60. letih minulega stoletja je v Ljubljani ustanovil zasedbo Helioni z Jernejem Jungom in Janezom Bončino - Benčem. Skupaj so krajši čas nastopali po srednjih šolah in plesiščih, nato pa ga je pot zanesla v Veliko Britanijo, kjer je po klubih ob spremljavi akustične kitare in orglic prepeval protestniške pesmi.

Po vrnitvi v Slovenijo je nastopal v različnih ansamblih in hkrati gradil samostojno kariero. Nastopal je po celotni Jugoslaviji ter obiskoval festivale doma in v tujini, kjer je prejemal nagrade, med drugim na Pop delavnici ter Melodijah morja in sonca. Poleg kantavtorstva se ga je v 80. letih dotaknil tudi blues.


V drugi polovici 80. in v začetku 90. let je deloval kot novinar v slovenski redakciji britanskega BBC. Iz angleščine je prevedel nekaj knjig o svetovno znanih glasbenikih, kot so Bob Dylan, Elvis Presley in The Beatles, poleg tega je v Ljubljani odprl založbo in ploščarno Dots Records, ki je delovala približno dve desetletji. V svoji bogati karieri je ustvaril že več kot 400 posnetkov, so zapisali pri Festivalu Ljubljana.

prejšnji članek
Poroka na prvi pogled: Pred kamere se vrača Jasmina!
Resničnostni šovi
Poroka na prvi pogled: Pred kamere se vrača Jasmina!
naslednji članek
Ana Ivanović in Bastian Schweinsteiger tudi uradno potrdila veselo novico
Svet slavnih
Ana Ivanović in Bastian Schweinsteiger tudi uradno potrdila veselo novico