voda, analiza, vzorec
Svet24.si

Kalna voda iz avstrijskega rezervoarja, pogin rib v Sloveniji

1690281543-fghtrjjk-143-1690281423896
Necenzurirano

Zakaj Beović govori o plačah zdravnikov, če so te rekordno zrasle?

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Umrl je profesor Dumbledore iz filmov o Harryju Potterju

28. 9. 2023; 02.35
Avtor: STA
Harry Potter, Daniel Radcliffe profesor Dumbledor

Harry Potter in profesor Dumbledor. foto: Profimedia

V filmski franšizi je v vlogi profesorja Dumbledorja nastopil v šestih od osmih filmov. To pa seveda ni njegov edini uspeh.

V 83. letu starosti je umrl irsko-angleški igralec Michael Gambon, ki je v pet desetletij dolgi karieri osvojil dve nagradi igralskega ceha in štiri bafte. Navdušenci nad Harryjem Potterjem ga poznajo kot profesorja Albusa Dumbledora, ravnatelja na šoli Bradavičarka. Kot je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila igralčeva družina, je Gambon po pljučnici mirno umrl v bolnišnici z družino ob strani.

Gambon je igralsko kariero začel z Laurenceom Olivierjem kot eden izmed začetnih članov britanskega kraljevega gledališča. Leta 1999 mu je takratna britanska kraljica Elizabeta II. za igralske dosežke podelila naziv vitez. Med letoma 2004 in 2011 je navduševal ljubitelje filmov o Harryju Potterju in njegovih dogodivščinah na čarovniški šoli Bradavičarka. Kot ravnatelj Dumbledore je zaigral v šestih od osmih filmov. V tej vlogi je Gambon zamenjal preminulega Richarda Harrisa.

Število njegovih vlog na televiziji, filmu, radiu in v gledališču je sicer izjemno. Med drugim je znan tudi po vlogi francoskega detektiva Julesa Maigreta v seriji Maigret na televiziji ITV in po vlogi v BBC-jevi seriji The Singing Detective.

prejšnji članek
Življenje je vajino, ne iz filma!
Odnosi
Življenje je vajino, ne iz filma!
naslednji članek
S pšenično kašo nad holesterol
Kulinarika
S pšenično kašo nad holesterol