Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar
Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Velik porast prevar s kriptovalutami - ostanete lahko brez vsega denarja!

21. 9. 2023; 09.00
Avtor: STA / V.M.
goljufija, kriptovalute

SI-CERT opozarja pred prevarami s kriptovalutami. foto: Profimedia

Pod pretvezo velikih dobičkov pri investicijah v kriptovalute se dogajajo številne prevare, ki vodijo v krajo vsega razpoložljivega denarja z žrtvinega bančnega računa, v sklopu programa ozaveščanja Varni na internetu opozarja nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT. Samo letos so obravnavali okoli 240 primerov goljufije.

Goljufi po telefonu ali prek aplikacij za hipno sporočanje, kot sta Viber ali WhatsApp, pokličejo in se predstavijo, da so iz podjetja Blockchain, ki je povsem legitimno podjetje na področju kripto financ. Trdijo, da so našli pozabljene bitcoine, ki jih sedaj lahko prenesejo na naš bančni račun oz. pretvorijo v resničen denar, začetni stik opisujejo na SI-CERT.

V nadaljevanju goljufi ponudijo pomoč, da bodo vse uredili v našem imenu, za kar pa potrebujejo dostop do računalnika in telefona. Nato žrtev pripravijo, da po njihovih napotkih namesti program, ki napadalcem omogoči oddaljeni dostop ter posledično tudi popoln nadzor nad računalnikom in telefonom, pozneje pa zahtevajo še podatke kreditne kartice ali celo dostop do spletne banke.

Ko storilci pridobijo popoln nadzor nad e-banko oškodovancev, lahko vršijo transakcije med računi, do katerih imajo v istem trenutku dostop.



Na prevaro opozarja tudi slovenska policija. Kot izpostavljajo, so do 15. septembra letos obravnavali okrog 240 primerov, s skupno škodo okoli 6,2 milijona evrov, so navedli v SI-CERT.

Sredstva, ki jih žrtev prejme na svoj račun, ne predstavljajo dobička iz kripto valut, kot lažno prikazujejo goljufi, ampak gre za denar drugega oškodovanca, ki se je ujel v isto goljufijo. Slovenska policija zato opozarja: "Če ta sredstva zadržite, jih dvignete v gotovini ali prenakažete na drug račun in s tem zakrijete njihov izvor ter s tem onemogočite vrnitev sredstev oškodovancu, lahko postanete storilec kaznivega dejanja pranja denarja."


Na SI-CERT zato pozivajo, da v primeru prejetja takega klica pogovor nemudoma prekinite. Po njihovih izkušnjah so prevaranti lahko zelo vztrajni in kličejo več dni zapored z različnih telefonskih številk, sploh če ste kdaj odgovorili na njihov klic. Če jih boste ignorirali, bodo po nekaj dneh običajno prenehali klicati.

prejšnji članek
Za novo Miss Slovenije okronali 19-letno Alido
Svet slavnih
Za novo Miss Slovenije okronali 19-letno Alido
naslednji članek
Album o katerem vsi govorijo, popestrili še z videospotom
Svet slavnih
Album o katerem vsi govorijo, popestrili še z videospotom