mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Minus 4 kg za nov začetek

3. 2. 2016; 10.55
Avtor: Marijana Mandić
dreamstime_xxl_51083740

foto: Dreamstime

Dieta zoper zimsko utrujenost

Kadar smo najbolj brezvoljni, se moramo za jedilnik, ki povrne življenjske moči, toliko bolj potruditi. Dr. Oz, eden svetovno najbolj znanih dietologov, sicer meni, da oblaganje krožnika z zdravimi živili, ki spodbujajo izločanje srečnih hormonov, pravzaprav sploh ni trud, ampak minimalen vložek z maksimalnim učinkom na naše zdravje. Katera pa so ta zdrava živila? Dietolog poudarja, da novih kontinentov, kar se tiče zdravega prehranjevanja, ni mogoče odkrivati. V glavnem se je treba držati pravila, da se moramo na daleč izogibati predelani hrani, da se moramo potruditi vzljubiti domačo kuhinjo, v kateri ni aditivov in predelanega sladkorja, in ne nazadnje se moramo zavedati, da je za vitkost v 80 odstotkih zaslužna prehrana in le v 20 odstotkih gibanje. Da si razgibamo mišice in sklepe, je dovolj, da gremo v službo peš oziroma naštejemo dnevno skupaj kakih 30 minut živahnega premikanja.

Navodila za zdravo prehranjevanje

Naravna prehrana pomeni, da namesto sladkih, s čokolado ali karamelo oblitih kosmičev izberemo povsem naravne ovsene kosmiče, ki jih po želji zasladimo s surovim sadjem in oreščki. Dr. Oz vseskozi poudarja, da naše telo hrepeni po čim bolj naravni prehrani. Manj ko je predelana, več energije bomo dobili iz nje. V glavnem to tudi pomeni, da še zdaleč ne potrebujemo vsak dan kuhanega kosila in večerje. S skledo solate in nekaj koščki mesa od prejšnjega dne smo prav tako siti in zadovoljni.

Hrana zoper zimsko otožnost

Seveda pa nekatere vrste živil še posebej naglo in za dalj časa dvignejo razpoloženje iz zimskih kotlin v poletne višave:

Kosmiči; vsi kosmiči imajo veliko magnezija in železa, ki sta minerala številka ena za dobro voljo. Poleg tega imajo kosmiči obilo vlaknin, te pa pripomorejo k občutku sitosti.

Kvinoja; pri nas še razmeroma neznana, vendar na voljo v večini večjih trgovin. Odlikuje se z več beljakovinami kot fižol, poleg tega najdemo v njej obilo folne kisline, magnezija in fosforja, ki vsi vplivajo na dobro voljo.

Borovnice; v zimskem času so na voljo sveže zamrznjene, dokazali pa so, da je v njih kopica hranil, ki povrnejo nasmešek in vplivajo na hitro delovanje možganov.

Losos; bogat je z magnezijem in beljakovinami, v njem pa najdemo tudi obilo vitaminov skupine B ter aminokisline tirozina, ki pripomore k budnosti in zbranosti.

Mandlji; imajo ogromno magnezija, železa, beljakovin, vlaknin, pa še zdrave maščobe povrhu. Študija za študijo dokazuje, da je med ljubitelji mandljev petkrat več vitkih ljudi kot med tistimi, ki se tem slastnim oreščkom izogibajo.

Leča; ima obilo odpornih vlaknin, ki za petino pospešijo presnavljanje maščob v energijo.

Brstični ohrovt; premore komaj kakšno kalorijo, pač pa toliko magnezija in železa ter vlaknin, da pospeši hujšanje. Zanimivo je še to, da je v njem skoraj več kalcija kot v mleku, kalcij pa igra pomembno vlogo pri izgubljanju telesne teže.

Kaj še nam lahko povrne energijo?

Popijmo več vode: dehidracija je povzročiteljica slabe volje številka ena. Po grlu zvrnimo najmanj osem kozarcev vode ali nesladkanega čaja dnevno, s čimer bomo pospešili presnovo.

Pišimo dnevnik razpoloženja; dr. Oz svetuje, da si vsako uro beležimo, kaj smo pojedli, popili in kakšno je naše razpoloženje. Bodimo pozorni, kaj smo jedli, delali, ko je bilo razpoloženje na psu. Smo zaspani po obilnem kosilu? Razporedimo ga raje na več manjših obrokov. Smo izčrpani po naporni nalogi v službi? Na internetni strani calm.com najdemo odlične recepte, kako se sprostiti, kjerkoli, kadarkoli.

Pravilo desetih minut gibanja; dr. Oz je ugotovil, da nam 10-minutni sprehod vlije toliko energije kot energijska tablica z 200 kalorijami. Kadar si zaželimo sladko, jo mahnimo peš do trgovine ali naredimo nekaj krogov okoli bloka.

Še nekaj zimskih napotkov

Včasih je priporočljiv»mačji dremež«; hudi utrujenosti se lahko, ravnamo se pač po svojem občutku, ko dobro poslušamo telo, upremo s tako imenovanim mačjim, zimskim dremežem. To ni nič drugega kot 20- do 30-minutni sladki spanec.

Zdrava in mešana prehrana vsebuje sveže sadje, nekateri strokovnjaki priporočajo tri kose različnega sadja dnevno, in svežo zelenjavo.

Vitaminski dodatki so smiselni v času okrevanja po hudih boleznih, kot je pljučnica, pri alergiji na sveže sadje ali pa v situacijah, ko sveža hrana ni dostopna, na primer v visokogorju. Sicer pa velja, da so vitamini, ki jih hrana vsebuje v obliki biomolekul, telesu lažje dostopni in jih lahko bolje izkoristi kot vitamine v vitaminskih preparatih in prehranskih dodatkih.

Izogibajmo se kavi, kajenju in alkoholu. Vse našteto lahko negativno vpliva predvsem na spanec.

Ne pozabimo na zajtrk. Dal nam bo zagon za jutranje delo in zmanjšal lakoto za kasnejše obroke. Tako bo energija bolje razporejena.

Omislimo si nekaj preprostih vaj, morda raztezanje, da bomo prijetno začeli dan, in večerni sprehod, ki bo sprostil mišice in jih pripravil na spanje.

Pogosto zračimo prostore. Več kisika bo zbistrilo možgane, izboljšalo koncentracijo in pregnalo zimsko utrujenost.

Primer jedilnika za en dan

Zajtrk: skodelica ovsenih kosmičev, kuhanih na vodi, posipanih z borovnicami in oreščki.

Kosilo: na žlici olivnega olja pečen losos, mešana solata z balzamičnim kisom, za sladico pa polnozrnato pecivo in pomaranča.

Večerja: zmešamo skodelico kuhane kvinoje, konzervo vložene tunine, žlico manj mastnega preliva, dve jajci in poljubne začimbe. Popečemo v pečici na 180 stopinjah, dokler rahlo ne porjavi. Postrežemo z limoninimi krhlji. Zadostuje za tri porcije, se pravi za vso družino. Za sladico si privoščimo rebro temne čokolade.

Malica: privoščimo si do dve na dan, med obroki, če nam kruli v želodcu. Sežemo lahko po sadju, pesti mandljev ali poljubnem zelenjavnem ali sadnem napitku, ki ga obogatimo z mandljevim mlekom in čajno žličko mandljevega masla, da bo res nasitil.

prejšnji članek
So akne ali alergije?
Zdravje
So akne ali alergije?
naslednji članek
Zmernost je boljša od diete
Zdravje
Zmernost je boljša od diete