Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

V nekaj minutah brez očal

3. 2. 2016; 11.03
Avtor: Lara Jelen
dreamstime_xxl_58579097

foto: Dreamstime

Za vas smo raziskali, kakšne so cene laserske odprave dioptrije pri nas in pri južnih sosedih, kako uspešen je tak poseg in kakšna so tveganja.

Laserska odprava dioptrije se tistim, ki imajo težave s kratkovidnostjo ali daljnovidnostjo, zdi kot uresničitev sanj. Omogoča jim namreč, da se končno znebijo očal ali leč, ki so jih morali nositi dolga leta. Očala lahko povzročajo kup preglavic. So precej draga, lahko tiščijo nosni koren, pogosto jih lastniki izgubijo, založijo, poškodujejo ali jih pozabijo doma in tako skozi dan tavajo napol slepi. Očala lahko tudi ovirajo posameznika med dinamičnim gibanjem, se rosijo, kadar je to najmanj potrebno … Tudi leče niso vedno boljša izbira. Ne samo, da so drage, marsikdo jih stežka vstavlja. Ko ta opravek več ne povzroča težav, pa lahko leče povzročijo suhe oči, kar je sila neprijetno. Nič čudnega torej, da je misel na lasersko odpravo dioptrije, ki naj bi bila povsem neboleča in hitro opravljena (poseg je končan v približno 15 minutah), tako mamljiva. Kaj torej morate vedeti o tem posegu?  

Sem primeren kandidat za lasersko odpravo dioptrije?

Osnovni pogoji za lasersko odpravo dioptrije so starost med 20 in 40 let ter kratkovidnost, ki ne presega dioptrije -9, oziroma daljnovidnost, ki ne sme biti večja od +4,5 dioptrije, ne glede na stopnjo astigmatizma. »Lasersko operacijo dioptrije priporočamo ljudem, ki se želijo znebiti optičnih pripomočkov - to je očal ali kontaktnih leč ali pa jih ta motijo pri vsakdanjem življenju. Seveda mora biti oko za lasersko korekcijo dioptrije zdravo in dioptrija mora biti vsaj eno leto stabilna, se ne sme spreminjati,« pojasnjuje mag. Kristina Mikek, dr. med., spec. oftalmologije. Pri zelo visokih dioptrijah (kratkovidnost nad -8 ali daljnovidnost nad +4) ter pri težavah, povezanih s starostno daljnovidnostjo, so za izboljšanje vidne ostrine primernejše druge oblike operacij, predvsem posegi, s katerimi vstavijo očesno lečo. Zanesljivo pa boste o tem, ali ste primeren kandidat za lasersko odpravo dioptrije, izvedeli pri zdravniku, ki bo na podlagi pregleda (ta je v večini primerov brezplačen) ugotovil vaše stanje.

Lahko oslepim?

»Laserska korekcija dioptrije poteka v lokalni anesteziji, samo s kapljicami. Pacienti pravijo, da lahko med operacijo tudi malo zaboli ali da malo slabše vidijo. Vse pa poteka zelo hitro. Gre za ambulantni poseg, ki traja največ 10 do 15 minut za eno oko, in po operaciji greste takoj domov,« pojasnjuje dr. Mikekova in zraven našteje še tveganja. »Vsak medicinski poseg je povezan z določenim deležem zapletov, tudi laserska korekcija dioptrije. Rečem lahko, da so zapleti zelo redki in da so v rokah izkušenega kirurga lahko obvladljivi. Med zaplete spadajo na primer tudi težave s suhimi očmi, ki jih je imel pacient ali pacientka že pred operacijo in so lahko po operaciji bolj izrazite, vendar jih znamo obvladati. Po operaciji lahko ostane ali se v nekaj letih povrne dioptrija in tudi to je mogoče dodatno korigirati. Vsakega posameznika najbolj skrbi, da bi oslepel, kar pa je skoraj nemogoče. Predvsem se je treba pred operacijo temeljito pogovoriti in na osnovi pregleda pojasniti realna pričakovanja po operaciji.«

   Načeloma je strah pred laserjem odveč. »Laserski posegi za odpravo dioptrije se izvajajo že več kot 30 let in mnoge raziskave so dokazale, da je to varna metoda, ki zagotavlja stabilno vidno ostrino tudi na dolgi rok. Poznamo več tehnik laserske odprave dioptrije, s katerimi je bilo zdravljenih že več kot 50 milijonov pacientov po vsem svetu. Statistika kaže, da po takem posegu več kot 98 odstotkov pacientov na daljavo vidi ostro brez očal.«



Komu poseg odsvetujejo?

Laserska odprava dioptrije ni primerna za vsakogar. Dr. Kristina Mikek: »Poseg odsvetujemo ljudem, ki nimajo stabilne dioptrije ali imajo kakšno drugo očesno bolezen, zaradi katere pacient ne bi videl. Laserska korekcija dioptrije tudi ni primerna za ljudi, ki imajo pretanko roženico ali previsoko dioptrijo. Laser lahko odpravi dioptrijo do -9,0 in do +4,50. Pri večjih dioptrijah je primerna operacija z vstavitvijo dodatne fakične leče v oko.«



Na kaj moramo biti pozorni pri odločitvi?

 Ko smo enkrat odločeni za lasersko odpravo dioptrije, pride na vrsto odločitev, kje jo bomo opravili. Navadno nas najprej zanima cena, ki se od ponudnika do ponudnika lahko razlikuje tudi za 500 evrov na oko ali več. Veliko Slovencev se na lasersko odpravljanje dioptrije zato napoti v Zagreb, kjer naj bi jih prepričale ravno konkurenčne cene in strokovno osebje. Vseeno pa smo ob raziskovanju ugotovili, da tudi v Sloveniji najdemo strokovnjake, pri katerih se cena bistveno ne razlikuje od tistih na Hrvaškem. Naj za primerjavo omenimo dva strokovno podkovana ponudnika, enega iz Hrvaške in enega iz Slovenije: redna cena v enem od zasebnih zagrebških centrov je 1711,54 evra za eno oko, redna cena za isti poseg na eni od ljubljanskih klinik pa 1300 evrov. Oba ponudnika poseg trenutno opravljata po akcijski ceni 790 oziroma 890 evrov.

   Ko primerjamo cene, se splača preveriti, ali ponudnik zaračuna tudi preventivni pregled ali je ta brezplačen. Še bolj kot cena pa naj k vaši odločitvi prispevajo priporočila posameznikov, ki so pri ponudniku že opravili tak poseg. Bolj kot cena je seveda pomembna strokovnost. Navsezadnje gre za vaše oči in vaš vid, zato se odpravite tja, kjer imajo izkušnje in kjer boste zdravniku, ki bo opravil operacijo, lahko zaupali. Dosegljivost in pogovor z zdravnikom pred operacijo in po njej sta bistvenega pomena, pa tudi najsodobnejša oprema in mednarodna akreditacija sta dobra znaka, da ste se prepustili pravim rokam.

prejšnji članek
Ni treba, da hrbet boli
Zdravje
Ni treba, da hrbet boli
naslednji članek
Hitreje site in manj sladkosnede s špinačo
Zdravje
Hitreje site in manj sladkosnede s špinačo