Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako dobro slišite?

3. 2. 2016; 11.09
Avtor: Marijana Mandić
dreamstime_xxl_1828472

foto: Dreamstime

Težave in težavice s sluhom.

Ušesa opravljajo dve pomembni nalogi - omogočajo, da slišimo drobnega komarja, medtem ko najbolj trdno spimo, in skrbijo, da se ne sesedemo med hojo. Tako sluh kot ravnotežje sta povsem nezavedni dojemanji, a bi bili brez njiju bolj nebogljeni kot dojenčki. Kako ohraniti dober sluh?

Mehanizem sluha

Sposobnost, da slišimo, je odvisna od vrste zapletenih procesov, ki se dogajajo v našem ušesu. Zvočni valovi v zraku se v obliki tresljajev prenašajo skozi sestavne dele ušesa do slušnega receptorja. V tako imenovani spirali so čutne dlačice, ki zaznavajo te tresljaje in jih pretvarjajo v električne signale. Živec signale prenese v možgane, ki jih nato tolmačijo. Različne frekvence vzdražijo dlačne celice na različnih delih spirale, zato lahko zaznavamo tudi prefinjene zvoke govora in glasbe.

Čut za ravnotežje

Sposobnost, da stojimo pokonci in hodimo, ne da bi padli, je odvisna od našega čuta za ravnotežje. Ravnotežni aparat je sestavljen iz treh polkrožnih kanalov in preddvora ušesa. Makuli v preddvoru notranjega ušesa zaznavata linearno gibanje, na primer med vožnjo z avtom in dvigalom, in položaj glave glede na silo teže, kar nam denimo omogoča, da pri potapljanju takoj vemo, v kateri smeri je površje.

Obračanje glave pa zaznavajo kriste v polkrožnih kanalih. Informacija o teh zaznavah zagotavlja tako ohranjanje ravnotežja kot stabilnost vida ob premikanju glave.

Okvare sluha in notranjega ušesa

Delna ali popolna izguba sluha lahko povsem ohromi družabno življenje ter povzroči osamljenost in depresijo. Okvara sluha je lahko posledica bolezni ali poškodbe, sluh pa se slabša tudi s starostjo. Le redko je prirojena, s slabšim sluhom se rodi 0,2 odstotka otrok.

Nikar vatiranih paličic!

Pri otrocih je najpogostejši vzrok začasne naglušnosti kronično vnetje srednjega ušesa, pri odraslih pa zapora sluhovoda. Ušesno maslo, ki ga izločajo žleze v sluhovodu, čisti in vlaži površino sluhovoda. Običajno nastaja v majhnih količinah in se ves čas izloča. Če pa čep ušesnega masla zapre sluhovod, imamo občutek, kot bi nam kdo v ušesa potisnil zamašek, ščemi nas in draži, poleg tega maslo zaduši zvok. Najpogostejši vzrok za zamašitev je drezanje v sluhovod z vatiranimi paličicami ali s prstom, ko skušamo maslo na silo odstraniti. S tem ga pravzaprav potisnemo še globlje v sluhovod. Z brisačo oziroma vlažnim kosmom vate odstranimo le maslo, ki je izstopilo v ušesno školjko.

Pri ušesnem maslu si lahko pomagamo z ušesnimi kapljicami, ki jih kupimo brez recepta. Ušesno maslo raztopijo v štirih do desetih dneh. Če tudi po tem slabše slišimo, pa se moramo posvetovati z zdravnikom. Ta bo ušesno maslo odstranil z nežnim spiranjem s toplo vodo, morda bo uporabil tudi posebno brizgo.

Kako je stres povezan s sluhom?

Za izgubo sluha ali naglušnost je lahko vzrok tudi motnja prekrvitve v notranjem ušesu, ki ga oskrbujejo drobcene žile. Ob hudem stresu se ta kri zgosti, in če se to zgodi prav v teh žilicah, dobi notranje uho premalo kisika in čutne celice ne morejo več delovati. Podobno kot pri srčnem infarktu. Zato ob nenadni izgubi sluha mnogi zdravniki najprej svetujejo mirovanje v postelji, da bi izključili stres. Nekateri zdravniki predpišejo infuzije s sredstvi, ki spodbujajo prekrvitev, da bi notranje uho dobilo več kisika.

Kateri ljudje so naglušnosti bolj izpostavljeni?

Tisti s previsokimi vrednostmi holesterola, sladkorni bolniki ter vsi z visokim krvnim tlakom, ki ga lahko povzroči stres ali kajenje. Dejavniki, ki lahko povzročijo srčni infarkt in možgansko kap, lahko povzročijo tudi težave s sluhom. Začasno naglušnost pogosto utrpijo tudi potapljači, zaradi prevelikega šoka ob višanju tlaka, in ljudje, ki se jim zaradi vnetja ušesa ali poškodbe predre bobnič, ki se praviloma zaceli nazaj. Posebno poglavje je kajpak naglušnost zaradi hrupa.



Starostna naglušnost

Mnogi ljudje, starejši od 50 let, opazijo, da slabše slišijo tihe in visoke tone, zato težje sledijo pogovoru, zlasti kadar ga spremlja hrup v ozadju, na primer glasba. Slabše sliši kar petina ljudi med 50. in 60. letom in polovica ljudi, starejših od 70 let. Starostna naglušnost se pojavi, ker začnejo z leti čutne, dlačne celice v ušesu odmirati, motnja pa je toliko hujša pri ljudeh, ki imajo sluh že od prej okvarjen zaradi hrupa ali težav s srednjim ali notranjim ušesom, kakršna je predrtje bobniča.

Ne odlašajte s posvetom pri zdravniku, ki bo ušesa pregledal z otoskopom. To, da slabše slišite, sicer ni ozdravljivo, lahko pa si pomagate s slušnim aparatom, ki olajša komunikacijo.

Naglušnost zaradi hrupa

Ljudje smo na hrup različno občutljivi, zato je nemogoče postaviti jasno, varno mejo glasnosti, ki bi veljala za vse. Poleg tega je tveganje za okvaro sluha odvisno od časa izpostavljenosti hrupu. V glavnem pa velja, da lahko eksplozija, ki traja le nekaj sekund, okvari naš sluh za vse večne čase, enak učinek pa imajo lahko tudi koncerti z mnogo manjšo jakostjo hrupa, če kar naprej zahajamo nanje. Da so naša ušesa prizadeta zaradi hrupa, se kaže v slabšem sluhu za visoke tone, zvonjenju in piskanju v ušesih ter bolečini v ušesih, ki nastopi po poslušanju glasnih tonov. K zdravniku le pojdite, a kaj dosti, razen tega, da oceni škodo, ne bo mogel pomagati. Škode, ki nastane pri sluhu, namreč ni mogoče popravljati. Pač pa si vsaj v prihodnje na koncertih pomagajte z ušesnimi čepki, da ne boste slišali še slabše.



Piskanje v ušesih

Piskanje v ušesih oziroma tinitus ljudje opisujejo kot zvonjenje, brnenje, piskanje ali šumenje. Vse našteto ovira spanec in zbranost, pahne lahko celo v depresijo. Zvok se lahko stopnjuje s srčnim utripom, nekateri ljudje trpijo zaradi njega le nekaj minut dnevno, drugi kar naprej. Velikokrat je povezan z naglušnostjo, najbolj ogroženi pa so spet tisti, ki so bili izpostavljeni hudemu hrupu. Prizadene tretjino ljudi, starejših od 60 let.

Mnogokrat je tinitus lahko posledica premalo železa v krvi ali čezmernega delovanja ščitnice. Nanj je treba pomisliti tudi ob poškodbi glave ali zdravljenju z aspirinom. Takoj je treba k zdravniku, da bo raziskal, kako nevarni so vzroki piskanja v ušesih, in svetoval, kako naprej. Če piskanje spremlja tudi izguba sluha, vam bo morda pomagal slušni aparat, ki okrepi zvoke iz ozadja, zaradi česar boste manj osredotočeni na nadležne zvoke v ušesu. Nekateri pa si pomagajo kar s poslušanjem glasbe oziroma z vsem, kar odvrne od brnenja. Tinitus zdravijo tudi v posebnih komorah s povišanim tlakom.

prejšnji članek
Vse koristi limfne drenaže
Zdravje
Vse koristi limfne drenaže
naslednji članek
Ni treba, da hrbet boli
Zdravje
Ni treba, da hrbet boli