900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vse koristi limfne drenaže

3. 2. 2016; 11.12
Avtor: Marijana Mandić
dreamstime_xxl_54758938

foto: Dreamstime

Iz telesa odplakne strupe in poskrbi za boljše počutje.

Limfni sistem sestavljajo bezgavke, ki jih po vsem telesu povezujejo limfne žile. Naloga tega pomembnega telesnega sistema je vračanje tekočine, ki jo imenujemo limfa oziroma mezga, iz telesnih tkiv v krvni obtok. Limfa je nepogrešljiva pri obrambi telesa pred okužbami in rakavimi boleznimi, saj tekočino preceja ter iz nje odstranjuje mikroorganizme in rakave celice. Dosledno masiranje limfe, lahko tudi doma, vrne našemu telesu odlično počutje in boljše zdravje, brez zadrževanja strupov v telesu in oteklih udov.

Eno je žilni, drugo pa limfni obtok

Limfni obtok je zelo podoben krvnemu, oba potekata po žilah in imata pomembno vlogo pri vzdrževanju ravnovesja v telesu. Omogočata ju gibanje in krčenje mišic, ki limfo in kri brez kisika poganjata po telesu in nazaj v srce. Limfa se napaja iz odvečne tekočine med celicami tkiva, od koder jo tkivo iztiska v limfne kapilare. Na ta način limfni sistem deluje kot nekakšno drenažno omrežje, namenjeno zlasti odvečnim beljakovinam iz celične plazme. Telo lahko na dan prefiltrira do tri litre odvečne tekočine. Ta tekočina iz kapilar potuje v limfne žleze, od tam pa v bezgavke. Ti, kot fižol veliki ovalni organi, filtrirajo limfo ter iz nje odstranijo odpadne in nevarne klice. Če zbolimo, se povečajo in začnejo boleti.

Bezgavke imamo po vsem telesu, v njih so bele krvničke levkociti, ki lahko uničujejo viruse in bakterije, ki vdirajo v telo. Te celice se zbirajo, delijo, nato pa napadejo in uničijo vsiljivce. Limfni sistem je tako čistilec in reševalec telesa.

Zelo pomembna vloga limfnega sistema je tudi prevoz lipidov ali maščob in vitaminov, ki jih vsrkava prebavni trakt, v kri. V počasnem imunskem sistemu se lahko nabirajo odpadne snovi, toksini in tekočine, kar povzroči utrujenost ter pomanjkanje življenjske moči. To lahko čez čas pripelje do bolezni, kašlja, prehlada, gripe, glavobola, do oteklih oči in sinusov.

Kako lahko limfnemu sistemu pomagamo?

Načinov je veliko; dobro se moramo prehranjevati, dovolj moramo počivati in spati, po drugi strani pa ne smemo zanemariti niti rednega gibanja na svežem zraku. Limfni sistem je namreč zelo odvisen od gibanja mišic, ki jih krepimo s športom. Čiščenju sistema koristi tudi pitje dovolj vode in ne nazadnje poživljajoča masaža limfe.

Limfni sistem in rak

Veliko težav lahko nastopi, ko se v telesu nabere preveč tekočine, kakor se zgodi denimo pri zdravljenju raka dojke, ko iz območja podpazduh odstranijo bezgavke, da bi preprečili širjenje rakavih celic. Slednje lahko povzroči edeme oziroma otekanje rok, saj telo ne more dovolj učinkovito filtrirati in odvajati tekočine, čemur pravi uradna medicina limfedem.  Limfedem se lahko pojavi tudi zaradi dedne motnje v razvoju limfnih žil in je mnogo pogostejši pri ženskah. Tudi pri limfedemu ali tako hudih boleznih, kot je rak, se je masaža limfe izkazala za zelo koristno. Limfedem omilimo tudi z elastičnim povojem ter z dvigovanjem prizadetega uda.

Dobro je vedeti!

Ko prebolimo okužbo, se tudi bezgavke zmanjšajo in nehajo boleti. Vendar pa vztrajno otekanje številnih ali celo vseh bezgavk opozarja na to, da moramo na dodatne zdravniške preiskave. Bezgavke so kar naprej povečane pri rakavih obolenjih (pri raku dojke ali pri levkemiji) ali denimo pri okužbi s HIV. Zanimivo je, da v tem primeru ne bolijo.

Koristi limfne masaže

Z redno in dosledno masažo dosežemo:

  • Odstranjevanje odpadnih snovi presnove iz celic iz tkiv.
  • Odstranjevanje odvečne tekočine iz celic, kar pomaga pri edemih in otekanju. Če po vnetju tkivo ostane oteklo, masaža to odvečno tekočino odstrani.
  • Po bolezni masaža pospeši odstranjevanje strupov in dotok svežih hranilnih snovi na razbolelo območje.
  • Masaža ravno tako pospeši odstranjevanje odvečnih beljakovin iz celic in njihovo vrnitev v krvni obtok.
  • Spodbudi imunsko odpornost telesa, saj preprečuje nabiranje strupov na predelu masaže in spodbuja bezgavke, da jih filtrirajo.
  • Da je bila limfna drenaža uspešna, nam pove obilno odvajanje vode in temen urin izrazitega vonja.

Masaže se lahko priučimo sami

Limfno masažo uporabljajo bolnišnice in usposobljeni terapevti za zdravljenje številnih bolezni, od edemov do artritisa ter športnih poškodb. Če imamo težave, je zelo pomembno, da se zaupamo le izkušenemu maserju, sicer lahko na limfi naredimo več škode kot koristi. 

Doma jo lahko izvajamo le, če sploh (še) nimamo vidnih težav ali če imamo zatekle gležnje oziroma zamašene sinuse. Čeprav je blaga, telo po njej bolje deluje in počutimo se vsaj za desetletje mlajši. Očisti namreč telo in spodbudi imunski sistem, za povrhu opravi celo s celulitom in iz telesa odstrani odvečno tekočino. Zmasirajmo partnerja in zaprosimo, da zmasira nas. Z daljšo limfno drenažo pri izobraženem limfnem maserju dosežemo kajpak še boljši končni učinek. A bodimo skeptični do vseh sodobnih aparatur za izvajanje masaže. Aparaturne tehnike, tako kažejo številne raziskave, ne morejo ustrezno nadomestiti ročne limfne drenaže, nasprotno lahko povzročijo neprijetno masažo in sploh ne drenirajo limfe po limfnih žilah.

  1. Z mehko ščetko ali rokavico očistimo kožo na območjih limfe oziroma bezgavk, ki jih nameravamo masirati. Čistimo z rahlimi gibi v smeri proti srcu.
  2. Nega se nadaljuje z nekaj globokega trebušnega dihanja, ki sprošča. Z blago zibajočimi dlanmi posnemajmo utripanje limfnih žil in masirajmo trebuh. Nato začnimo masažo vratu in pazimo, da le blago pritiskamo.
  3. Za nego zateklih gležnjev uporabimo zaporedje štirih korakov: najprej spodbudimo bezgavke nad območjem, ki ga bomo obdelali. Nogo pokrčimo v kolenu in z dlanmi obeh rok blago trikrat pritisnimo na hrbtno stran kolena in dlani spet dvignimo, kot bi črpali tekočino.
  4. Dlani položimo na meča. Počasi in blago jih pomaknimo navzgor, pri čemer si zamišljajmo, da potiskamo tekočino navzgor. To nogo pripravi na pritekanje nove tekočine iz gležnja.
  5. Prste položimo na gležnje, nato pa s počasnimi krožnimi gibi masirajmo območje okoli sklepa. To spodbudi obtok tekočine, ki se je nabrala v gležnju. Nato prste pomaknimo nekoliko nižje in jih premikajmo nazaj in naprej ter navzgor in navzdol.
  6. Za konec blago s prsti otipavajmo meča po nogi navzgor. To naredimo nekajkrat, nato pa celotno zaporedje ponovimo tolikokrat, kot je potrebno. Prosimo osebo, ki jo masiramo, da pomiga z nogo gor ali dol, da mišice potisnejo limfo po nogi navzgor. Na koncu naj nogo povsem dvigne, da pospeši razstrupljanje.
prejšnji članek
3 zapovedi za lepo kožo
Svet slavnih
3 zapovedi za lepo kožo
naslednji članek
Kako dobro slišite?
Zdravje
Kako dobro slišite?