Bankomat
Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa ni veljavna? To je razlog

borut petek
Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga plačuje za svetovanje?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Močne in boleče menstruacije ter samopomoč

5. 11. 2016; 02.00
Avtor: Marijana Mandić
Menstruacija, bolečine, krči, ženska

Preberite nekaj trikov, ki vam bodo prišli ob naslednji menstruaciji še kako prav. foto: Profimedia

Izdatne krvavitve povzročajo hormoni.

Močne krvavitve so lahko posledica neravnotežja med hormonoma estrogenom in progesteronom ali zgolj nihanja progesterona, zaradi česar se maternična sluznica pretirano debeli. Pogosteje prizadenejo dekleta med puberteto in zrelejše ženske tik pred menopavzo, ko hormoni nimajo še dobrega kompasa ali pa je ta šibak. Včasih so skriti vzroki polipi, kar pogosto pa je v ozadju precej nevarnejša endometrioza. Najbolje se je zaupati ginekologu in istočasno prevetriti življenjski slog.

Kdaj je menstruacija močna?

O močni menstruacijski krvavitvi ali menoragiji govorimo, če moramo prvih nekaj dni menstruacije vložke menjati tako rekoč vsako uro in če traja mesečno perilo več kot sedem dni. Močan menstrualni tok je najpogostejši pri najstnicah, ženskah v menopavzi, v mesecih po porodu ali po namestitvi hormonskih vstavkov.

Kadar se sluznica preveč razraste

Maternično votlino pokriva sluznica, ki se imenuje endometrij. Vsak mesec delček te sluznice raste, se prepoji s krvjo in ob menstruaciji razpade. Endometrioza pa je nepravilnost, pri kateri se delčki maternične sluznice raztresejo po medenični votlini; po maternični steni, jajčnikih ali celo v jajcevodih, v nožnici. Ko je čas za menstruacijo, hormoni povzročijo, da ti delčki sluznice krvavijo tako kot sluznica v maternici. Problem nastopi, ker kri ne more odtekati, namesto tega pa se naredijo mehurčki, ki pritiskajo na tkivo. Zaradi tega občuti ženska ob perilu vse hujšo bolečino, ki se velikokrat razširi v križ ali trebuh, menstruacije so močne in trajajoče, boleče je tudi spolno občevanje.

Kaj pa boleča menstruacija?

Številne ženske z močnimi menstruacijami občutijo tudi močne bolečine, ki jih spremljajo krči. Bolečino občutimo v spodnjem delu trebuha, občasno pa se širi tudi v križni predel. Bolečine povzroči krčenje maternice zaradi zmanjšanega dotoka krvi v maternično sluznico. Vzroki za nastanek bolečih menstruacij spet tičijo v hormonih, prostaglandinih, v sluznici maternice, katerih količina se med krvavitvijo poveča do trikrat. S tem se poveča tudi mišična napetost maternice. Drugi vzroki pa so lahko nazaj obrnjena maternica, pomanjkanje telesne dejavnosti, pa tudi hujši stres.

Dobro je vedeti!

Večja verjetnost je, da bomo imeli močne ali boleče mesečne krvavitve, če je prvo perilo nastopilo pred enajstim letom, če je o težavah tožila tudi mama ali babica, če kadimo, smo pretežki ali uživamo preveč alkohola.

Ko mesečno perilo onesposobi za vsakdanje opravke

Včasih so bolečine tako hude in menstruacija tako močna, da onemogoča opravljanje vsakodnevnih opravil. Močne menstruacije so značilne tako za mlada dekleta kot za ženske, ki se bližajo menopavzi in ki jih na oslabljeno delovanje jajčnikov opozarja enkrat šibka, drugič pa nadvse močna krvavitev. Približno polovico žensk spremljajo še bruhanje, driska, zaprtje, povsem drugačna želja po hrani in potenje. Splošno počutje je slabo in ni tako malo mladih žensk in tistih v zrelejšem obdobju, ki jim greni vsakdan še razdražljivost.

Kdaj še na posvet h ginekologu?

  •  Če so že prve menstruacije vaše hčerke zelo boleče.
  • Če imate hude krče.
  • Če so menstrualne krvavitve daljše kot sedem dni in prepogoste, ne glede na vašo starost. Ne pripisujte vsega zrelejšim letom.
  • Če vas v spodnjem delu trebuha boli, tudi kadar nimate mesečnega perila.
  • Če se pojavi krvavitev med dvema menstruacijama.
  • Če opazite kakršenkoli sumljiv izcedek iz nožnice.
  • Če se boleča menstruacija pojavi po letih nebolečih, še posebej pa, če se pojavi po 30. letu starosti ali kasneje v rodni dobi.
  • Če se pojavi krvavitev iz nožnice v klimakteriju, ko je od zadnje menstruacije minilo več kot pol leta.

Samopomoč za močne in boleče menstruacije

Ni je težave, na katero ženske ne bi mogle vplivati z zdravim življenjskim slogom, tako je tudi »preživljanje« mesečne krvavitve povezano s tem, kako lepo v vsakdanu skrbimo zase:

  • Prenehajmo kaditi, tako aktivno kot pasivno kajenje lahko okrepita mesečno perilo in bolečine.
  • Poskrbimo za redno telesno dejavnost, ki povzroča sproščanje telesu lastnih snovi za lajšanje bolečin, imenovanih endorfini, pri čemer se izboljša splošno počutje in zmanjša bolečina.
  • Če smo pretežki, shujšajmo.
  • Privoščimo si dovolj počitka in spanca, ker spočito telo lažje prenaša bolečino.
  • Če imamo močne menstruacije že dalj časa, preverimo pri zdravniku raven železa v krvi. Slabokrvnost počrpa ves življenjski elan. Morda ne bo dovolj uživati le rdeče meso in suho sadje, ampak bo treba seči po prehranskih dodatkih.
  • Pijmo tople napitke, ne kave, in jejmo več lažjih obrokov, žita, sadje in zelenjavo.
  • Izogibajmo se bele moke, sladkorja in predelane hrane. Ta živila namreč dokazano krepijo menstrualni tok. Prehrana mora biti pestra, vse bolj presna in polnovredna ves mesec, ne le pred menstruacijo, saj z njo vzpostavimo hormonsko ravnovesje, močan imunski sistem in splošno harmonijo v telesu.
  • Tudi pomanjkanje kalija je lahko vzrok za močne krvavitve in krče, zato redno uživajmo živila, bogata s kalijem, kot so banane, leča, losos in rozine.
  • Spimo na hrbtu s podloženimi koleni.
  • Privoščimo si masažo, jogo, meditacijo in akupunkturo.
  • Včasih pomagajo topel termofor ali kakšne druge grelne blazinice na bolečem trebuhu ter tople kopeli.

Pomoč iz lekarne

V lekarni je na voljo kar nekaj zdravil iz narave za lajšanje bolečih in močnih menstruacij. Tudi analgetiki v prosti prodaji lahko pomagajo, saj zmanjšajo raven prostaglandinov, hormonom podobnih učinkovin, ki vplivajo na strjevanje krvi. Izogibajmo pa se aspirinu, saj ta krvavitev še okrepi. A vsaka ženska mora, poleg uporabe zdravil, preskusiti in najti tudi drug ukrep, ki najbolj pomaga. Pomirja pa tudi to, da s starostjo krči oslabijo in po porodu pogosto povsem izginejo.

Kako lahko pomaga zdravnik?

Če so močne menstrualne krvavitve posledica hormonskih motenj, nam bodo predpisali zdravila. Progestagenski maternični vložek v obliki levonorgestrela z malo stranskimi učinki deluje kot zanesljiva kontracepcija tja do pet let in je tako rekoč zdravilo zoper močne krvavitve. Te pri nekaterih ženskah povsem pojenjajo. Svetujejo ga predvsem ženskam v zrelejših letih. Tudi nekatere vrste kontracepcijskih tablet z naravnimi estrogeni oziroma estradiolom tanjšajo oblogo maternice, zaradi česar se je manj odlušči in je krvavitev vse šibkejša. Zdravljenje endometrioze pa terja operativni poseg. Ne odlašajte, kajti kar 30 odstotkov žensk z endometriozo sčasoma utrpi neplodnost.

prejšnji članek
Kaj vse zmore morska sol?
Zdravje
Kaj vse zmore morska sol?
naslednji članek
Dieta zoper izpadanje las
Zdravje
Dieta zoper izpadanje las