mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Stres počasi najeda zdravje

27. 7. 2023; 03.00
Avtor: Mateja Bevk
pocutje stres vodilna

foto: Revija Zarja

Če ste pokonci pozno v noč, vedno sredi dela, v stresu in se nikoli od srca ne nasmejite, je to gotovo slaba popotnica za življenje.

Delovanje vašega imunskega sistema je zelo odvisno od življenjskega sloga. Če ste pokonci pozno v noč, vedno sredi dela, v stresu in se nikoli od srca ne nasmejite, je to gotovo slaba popotnica za življenje. Morda trenutno še zmorete takšen tempo, kaj kmalu pa bodo bolezni tu. Kaj storiti? Hitro zamenjajte slabe navade z dobrimi in si tako okrepite telo!

1. Pomanjkanje spanja: Najbrž ste opazili, da se bolj verjetno prehladite ali staknete kakšno drugo infekcijo takrat, ko niste dovolj naspani. Tudi študije na Univerzi v Chicagu kažejo, da če spite samo po štiri ure na noč šest dni zapored, imunski sistem proizvede za polovico manj protitelesc, kot jih na primer potrebujete, kadar vas napade gripa. Zato si privoščite dovolj spanja na noč (od 7 do 9 ur) in si tako okrepite imunski sistem in zdravje. 

2. Brez telovadbe: Potrudite se redno in zmerno telovaditi. Privoščite si na primer vsaj 30 minut hitre hoje na dan in vaš imunski sistem bo deloval bolje. Poleg tega rekreacija sprosti v telo hormone sreče, ki so prav tako pomembni za dobro počutje.

3. Slabo prehranjevanje: Uživanje preveč sladkarij onesposobi imunske celice, ki nas branijo pred napadi bakterij. Ta učinek traja še vsaj nekaj ur po tem, ko ste pogoltnili vrečko bonbonov. Raje jejte več sadja in zelenjave (jabolka, kivi, citrusi, zelje, špinača, korenje), ki sta bogata s hranili (vitamin C, beta karoten in cink) za dobro delovanje imunskega sistema.

foto: Revija Zarja

4. Vedno v stresu: Naša imunska obramba je močno oslabljena, kadar smo pod stresom in večjimi telesnimi obremenitvami, zato je pomembno, da se znamo sprostiti. Pomoč pa lahko poiščemo tudi v tradicionalni medicini. Kompleksna kombinacija rastlinskih izvlečkov, mineralov in vitaminov krepi imunski sistem in telesu pomaga, da se učinkovito brani pred posledicami stresa. Če ste v stresu daljše obdobje, lahko to načne vaš imunski sistem. Zato se naučite stresne situacije čim bolj nevtralizirati: meditirajte, upočasnite tempo, posvetujte se z drugimi …

5. Premalo socialnih vezi: Imejte trdne odnose in dobro socialno mrežo, pa boste zagotovo zdravi. Ljudje, ki se čutijo povezani s prijatelji ali sorodniki, imajo namreč boljši imunski sistem kot tisti, ki živijo bolj osamljeno, kažejo raziskave.

6. Izguba smisla za humor: Smeh je blagodejen, saj zmanjša raven stresnega hormona v telesu in okrepi nastajanje belih krvničk, ki se borijo proti vnetjem. V neki raziskavi so moškim dejali, da bodo čez tri dni gledali smešen videoposnetek. Že samo ta novica je zmanjšala stresne hormone v njihovem telesu in tako okrepila imunski sistem.

7. Prehranska dopolnila: Včasih traja nekaj časa, da slabe življenjske navade zamenjamo z dobrimi. Takrat so nam lahko v dobro pomoč pri ohranjanju močnega imunskega sistema tudi naravna prehranska dopolnila. Ta lahko jemljemo nepretrgoma, saj ne povzročajo odvisnosti ali stranskih učinkov. Priporočajo pa jih vsem, ki so pod stresom ali jim primanjkuje energije, ki se počutijo izčrpani ali načrtujejo večji napor, pa tudi po vsaki antibiotični terapiji.

prejšnji članek
Sol je kriva za glavobole in pogoste obiske stranišča
Zdravje
Sol je kriva za glavobole in pogoste obiske stranišča
naslednji članek
Ljubko elegantne z rožnato šminko
Moda&Lepota
Ljubko elegantne z rožnato šminko
#nasazenazenska
nasazenazenska