mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Hitra dieta s čarobno juhico

3. 2. 2016; 01.07
Avtor: Marijana Mandić
juha
Če si želite hitrega in zdravega hujšanja, potem je dieta z zelenjavno juhico odlična izbira.

Oskrbela vas bo z vsemi hranilnimi snovmi, to pa sproži topljenje maščob brez kančka napora. Potrebujete le 72 ur oziroma en konec tedna, da izgubite osupljivih 5 kilogramov.

Samo juha?
Kje pa! Pri večini diet s tekočo hrano ženske obupajo, saj se jim zdi nemogoče, da bi zgolj z žlico napolnile zahteven, ali bolje, malce razvajen želodec. To je tudi razlog, zakaj dr. Mark Hyman, svetovno znan dietolog, kljub naglemu hujšanju svetuje tja do tri obroke trde hrane na dan. Kajpak v mislih nima čipsa, temveč obrok, bogat s pustimi beljakovinami in maščobnimi kislinami omega-3. Ključ diete se namreč skriva v izjemno hranljivih obrokih, ki dovajajo telesu vse potrebne snovi, ki jih za pospešeno hujšanje najbolj potrebujemo.

Čarovnija razstrupljevalne juhice
V zadnjih 20 letih onesnaženost okolja močno vpliva na kakovost našega življenja. V 60. in 70. letih prejšnjega stoletja je bila onesnaženost zraka predvsem posledica izpustov iz kurilnih naprav in industrije, danes pa prispevek prometa prevladuje. S tem pa so se spremenili tudi glavni onesnaževalci zraka, ki so zamenjali žveplov dioksid.
V Evropi je približno 90 odstotkov mestnega prebivalstva izpostavljenega čezmernim koncentracijam trdnih delcev, dušikovega dioksida, ozona in benzena, ki povzročajo številne kronične bolezni, tudi raka, saj se zaradi naštetih snovi poškodovane celice ne morejo več same popravljati, posledica onesnaženega okolja pa je tudi debelost. Maščobne celice postajajo z leti manj sposobne izločati strupe, ki jih kopičimo še zaradi stresnega življenja in toksinov iz hrane. Bolj ko je hrana predelana, več konzervansov je v njej, ti pa številko na tehtnici še zvišajo.
Zaradi vsega tega so v čarobni juhici ključne sestavine ingver, ohrovt in posušene morske alge, vse skupaj pa pospešijo razstrupljanje telesa za osupljivih 80 odstotkov. Ko so strupi enkrat in za vselej odstranjeni iz maščobnih blazinic, pa jih tekočina iz juhice odplakne iz telesa z znojem in urinom. Eden možnih načinov, da se jih znebimo, je tudi ta, da zaužijemo do 30 odstotkov več vlaknin, kar pospeši izločanje strupov skozi črevesje. Ni ga bolj naravnega in zdravega procesa hujšanja, kot je razstrupljanje telesa, in vsak dan lahko naredimo veliko, da ga še pospešimo.

Dobro je vedeti!
Onesnaženemu zraku, ki je dejavnik tveganja za nastanek bolezni, je stalno ali občasno izpostavljen vsak prebivalec velikih evropskih mest. Kakovost zraka v mestih je občasno tako slaba, da so priporočljivi standardi za kakovost zraka preseženi.

Druge shujševalne skrivnosti juhice


- Iz telesa izloči hormone, ki skladiščijo maščobo. Formula je preprosta: veliko pustih beljakovin iz zelenjave z nekaj škroba, kajti v njem tiči veliko vlaknin. Našteje sestavine podaljšujejo občutek sitosti, ker vzdržujejo enako vrednost krvnega sladkorja. Študije kažejo, da takšna dieta pripomore k vse manjšemu izločanju hormona inzulina, ki skladišči kalorije v obliki maščobnih blazinic. Takoj ko je inzulina manj, maščobe hitreje izgorevajo.
- Aktivira ščitnico in presnovo: več ko je v telesu toksinov, počasnejša je naša ščitnica, ki igra ključno vlogo pri presnovi. Dokazali so, da h kopičenju strupov pripomoreta predvsem s sladkorjem bogata hrana ter gluten, lepljiva beljakovina iz pšenice. Posledično je v telesu vse več vnetnih procesov, ti pa vodijo v sodobne bolezni, kakršen je metabolni sindrom. Ne pozabimo, ena glavnih lastnosti metabolnega sindroma je trebušna debelost! Ne nazadnje je tu še ena pomembna sestavina hitre, zdrave diete, maščobne kisline omega-3, ki lahko povsem pozdravijo tiha vnetja v telesu in ravno tako topijo maščobo.
Zavedati se moramo, da človek ne more sam v telesu proizvesti življenjsko pomembnih nenasičenih maščobnih kislin. Te dobi le s hrano. Z različnimi esencialnimi nenasičenimi maščobnimi kislinami je bogata tista hrana, ki vključuje rastlinska olja, oreščke oziroma semena, predvsem laneno seme, morske ribe, nekaj jih vsebuje tudi temno zelena zelenjava, denimo brokoli, in nekatere vrste alg. A največ maščobnih kislin omega-3 zaužijemo prav z morskimi ribami.

Recept zoper osteoporozo
-Čebula in česen iz juhe zmanjšata ogroženost z osteoporozo, saj pripomoreta k večjim količinam ženskega hormona estrogena, ki je odgovoren za močne kosti.
-Zelje oskrbi telo s ključnimi vitamini, med drugimi tudi z manj znanim vitaminom K, ki spet pripomore k močnejšim kostem.
-Korenček vsebuje veliko karotenoida, ta pa preprečuje z leti pogojeno izgubljanje kostne mase.
-Ohrovt vsebuje veliko kalcija, po količini se lahko kosa z vsebnostjo kalcija v mleku.

Recept za juhico za hitro hujšanje (za 3 do 4 krožnike)
Potrebujemo:
1 veliko sesekljano čebulo
2 srednje velika sesekljana korenčka


1 sesekljano belo redkev
1 skodelico naribane repe
1 narezano bučko
2 sesekljani stebli zelene
½ skodelice suhih morskih alg
½ skodelice naribanega zelja
košček svežega ingverja
2 stroka česna
3 skodelice vode
sol, poper in druge začimbe po lastni izbiri

Priprava:
V veliki posodi zmešamo vse sestavine in pustimo vreti na majhnem ognju eno uro. Nekoliko ohladimo in po želji zmiksamo v električnem mešalniku. Dodamo začimbe. Shranimo pokrito v stekleni posodi.


Predlogi jedilnika za en dan
Dieto priporočajo za vsega skupaj tri dni, vendar pa jo lahko po vikendu nadaljujemo tako, da vključimo druge, poljubne zelenjavne juhice, sadje in nekaj več škrobne zelenjave brez glutena, od krompirja do fižola in rjavega riža. Med hujšanjem jejmo le toliko, da smo prijetno siti. Več receptov najdemo na bloodsugarsolutions.com.

Zajtrk
-Dve ali tri pesti poljubnih oreščkov oziroma semen, skodelica jagodičevja.

Kosilo
-Krožnik shujševalne zelenjavne juhe, 120 g pečene ribe z žlico olivnega olja in limoninim sokom, neomejena količina rahlo prekuhane zelenjave z žličko olivnega olja, pol skodelice kuhanega rjavega riža.

Večerja
-Krožnik shujševalne zelenjavne juhe, 120 g piščančjih prsi, pripravljenih z žlico olivnega olja in limoninim sokom, velika skleda solate z balzamičnim kisom, pol skodelice kuhanega rjavega riža, pol skodelice jagodičevja.

Prigrizek (eden na dan)
-Skodelica poljubne zelenjave z dvema žlicama humusa ali pest oreščkov.



Če začutimo med obroki nenadno hudo lakoto, si brez slabe vesti privoščimo še en krožnik slastne juhice!

prejšnji članek
Dieta: Shujšajte 4 kilograme in prihranite 30 evrov na teden
Zdravje
Dieta: Shujšajte 4 kilograme in prihranite 30 evrov na teden
naslednji članek
Dieta, ki je presunila zvezde!
Zdravje
Dieta, ki je presunila zvezde!