reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Dieta, v kateri boste uživali!

3. 2. 2016; 01.17
Avtor: Marijana Mandič
Ženska
Mnogi se za stroge diete ne moremo odločiti, ker si kratko malo ne predstavljamo večerov pred televizorjem brez čokolade, piškotov ali sladoleda. A ta ni takšna.

Enkrat se živi in zato se je treba posladkati, še posebej zvečer, ko imamo po naporni službi, tekanju za otroki in vseh gospodinjskih opravilih končno malo miru. Da bodo ti redki trenutki ostali res čas za nas, je poskrbela nova, revolucionarna dieta, po kateri si lahko enkrat na teden, in to ravno zvečer, privoščimo sladic, kolikor nam jih srce poželi. Še več, če se tega pravila ne bomo držali, bo hujšanje upočasnjeno. Ne odlašajmo, kupimo banjico sladoleda in si izposodimo priljubljeni film!

Zlata pravila večerne diete


Dieta, najprimernejša za ženske, ki tehtajo več kot 5 kilogramov preveč, v osnovi omejuje ogljikove hidrate. Zaužili naj bi jih največ 30 gramov na dan, sicer pa si moramo večinoma privoščiti puste beljakovine in zelenjavo. Po približno petih dneh takšnega omejevanja, med katerim sploh ne bomo čutili lakote, pa pride na vrsto večer »goljufanja« oziroma sladkih grižljajev. »Naravnost morate si privoščiti ogljikove hidrate v izobilju,« poudarja John Kiefer, dr. med, ameriški dietolog in avtor diete, »dovoljeno pa je vse, torej špageti, pite, čips, banane, krofi, tortica, karkoli vam srce poželi!« Pomembno je, da ogljikove hidrate pojeste zvečer, preden zlezete v posteljo, naslednje jutro pa se morate vrniti na režim prehranjevanja z največ 30 grami ogljikovih hidratov dnevno.

Avtor diete razlaga, da je do tako simpatičnega recepta za vitkost prišel povsem naključno. Na neki službeni poti je bil tako zaposlen, da je le sem in tja pojedel kakšen košček mesa in nekaj solate, čez nekaj dni pa je bil tako željan sladkega, da je v enem večeru po grlu spravil pet krofov. »A namesto da bi se zredil, sem po nekaj tednih takšnega 'čudnega' hranjenja pošteno shujšal. Dosegel sem namreč tako imenovani plato, ko ostane telo v še sprejemljivem ravnovesju in mu ni treba prestavljati presnove v nižjo hitrost.« Ko je shujšal za 12 kilogramov, je dieto ponudil še družinskim članom in prijateljem ter kasneje številnim prostovoljcem, in vsi po vrsti so shujšali za najmanj 9 kilogramov v mesecu dni.

Hormoni se uravnovesijo
Znanstvene študije pa so potrdile, da dieta pripomore k idealnemu razmerju hormonov. Pri običajnih dietah, kjer si je treba kar naprej odtegovati od ust, raven vitkih hormonov, leptina in hormonov ščitnice, počasi upada, ker se telo spričo stradanja želi zaščititi, nasprotno pa večer sladkanja takšno obrambo telesa prekine. Vprašali se boste, kako je z nevarnim inzulinom, katerega raven ogljikovi hidrati, še posebej sladkarije, naglo dvignejo? Po takšnem večeru užitkov ostane inzulin povišan le še kakšni dve uri po obroku, potem pa se spet uravnovesi. Dobra novica je še, da sicer pretežno beljakovinska hrana opravi z encimi, ki jih inzulin potrebuje, da bi se maščoba sploh uskladiščila. Torej, le brez skrbi!

Preden začnete dieto
Slastne ogljikove hidrate pojejte med 18. in 20. uro, dovoljeno pa je, kot rečeno, popolnoma vse, le sladke pijače in sadni sokovi ne. Po štirih ali petih dneh si spet privoščite večer sladkanja. Kajpak ta lahko nastopi dan prej ali kasneje, tudi glede na kakšen rojstni dan ali večerno službeno zabavo, ko se je težko odpovedati dobrotam. Popijte veliko vode in jedi obilno začinite. Da bi se lažje držali 30 gramov priporočenih ogljikovih hidratov, berite deklaracijske listke. Dragocene vlaknine odštejte od skupnih ogljikovih hidratov in upoštevajte dobljeno razliko.

Primer jedilnika za en dan, četrti ali peti dan, ne pozabimo, nastopi večerna »pojedina«:

Predloga za zajtrk
Poljuben beljakovinski napitek, ki ga lahko kupite v lekarni ali spletni trgovini, na voljo pa so tudi v nekaterih bolje založenih trgovinah.
Dve kuhani jajci z rezino salame in rezino sira.

Predloga za kosilo


120 g hamburgerja brez kruha, 30 gramov sira, gorčica, skodelica sveže ali prekuhane zelenjave.
120 g tunine iz konzerve z žličko in pol majoneze, skodelica presne zelenjave z balzamičnim kisom.
Predloga za večerjo
150 g piščančjih prsi s 30 g naribanega sira, dve skodelici na žlički olja popečene zelenjave.
180 g lososa ali purana s skodelico in pol kuhanega brokolija.
Malica (pripada vam ena na dan)
20 g oreščkov ali 60 g ostankov mesa od kosila ali večerje prejšnjega dne.

prejšnji članek
Hayeva dieta
Zdravje
Hayeva dieta
naslednji članek
Mediteranska dieta - pokurite trikrat več maščob
Zdravje
Mediteranska dieta - pokurite trikrat več maščob