Natasha Diddee
Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, zdaj je umrla

jv_0
Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja T-2

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Dieta za ljubitelje krompirja in testenin

13. 7. 2016; 06.30
Avtor: Marijana Mandić
kromper
Takoj ko izključite iz svojega jedilnika živila živalskega izvora in omejite uživanje predelanih mlečnih izdelkov, ste se obrnili k materi naravi, na tej poti pa je hujšanje avtomatično in preprečuje nekatere resne bolezni sodobnega časa, od srčnega infarkta do sladkorne bolezni

Po tej teoriji se vam ni treba odpovedovati jedem, bogatim z ogljikovimi hidrati. Kruh, testenine, krompir, kosmiči, koruza in sadne sladice naj bi namreč prav tako in še bolj klestile vaše kilograme kot pusti zrezki in mlečni izdelki!

Olive namesto olivnega olja
Naši možgani obožujejo ogljikove hidrate, zato nas z njimi bogata hrana dela srečne in zadovoljne ter odločene, da bomo ob dieti vztrajali. Če se veselimo vsakega dne posebej, pa je mnogo lažje sprejeti nekatere super shujševalne odločitve. Med njimi je najpomembnejša ta, da hrane ne bomo več dodatno zabelili z oljem, naj bo to še tako zdravo, hladno stiskano ipd. Zakaj ne? Takoj ko iz rastline izločimo olje, denimo pri olivah, izločimo tudi nadvse koristne vlaknine in druge hranljive snovi, ki pomagajo hujšati. V najbolj koncentriranih kalorijah, kar jih je moč najti, ne ostane nič posebnega, razen možnosti, da dodamo solati z dvema žlicama olja 500 kalorij.

Zlato pravilo hujšanja z ogljikovimi hidrati je, da namesto olivnega olja raje uživamo cele olive, ali pa denimo avokado, oreščke. Dobili bomo vse potrebne maščobe, prijetno se bomo nasitili in bogatejši bomo še za druga mikro in makro hranila.

Kako hujšamo z ogljikovimi hidrati?
- Pripomorejo k hitrejši presnovi. Klinične študije so pokazale, da imajo vegani, ki ne jedo niti mesa niti mlečnih izdelkov, tako hitro presnovo, da se ne morejo zrediti, tudi če bi hoteli. Kako je to mogoče? Če želi naš prebavni trakt zmleti goro vlaknin iz zelenjave in sadja, zaužito pri vsakem obroku, mora porabiti približno 150 kalorij. Če pomislimo, da je tako prav vsakič, ko se usedemo za mizo, se lahko hitro znajdemo celo v kaloričnem minusu.

- Zahvaliti se jim gre za četrtino hitrejše izgorevanje maščob. Vegani, ki hrani ne dodajajo maščob, pač pa uživajo tudi v krompirju, testeninah ter stročnicah, zaužijejo veliko tako imenovanega odpornega škroba, ta pa sproža posebne kemične sestavine, ki pospešijo predvsem porabo maščob. Celo maščobe, ki jih zaužijete z oreščki ali avokadom, s pretežno rastlinskim prehranjevanjem, v hipu izpuhtijo.

- Pripomorejo k skromnejšemu apetitu. Če uživamo hrano pretežno rastlinskega izvora, povečamo vnos vlaknin za 90 odstotkov. Povečini pa kar potrojimo količino zaužite vode. V tandemu tvorijo voda in vlaknine občutek sitosti, ki mu ni para, in to kljub temu, da je hrana v glavnem kalorično revna. Tako se zgodi, da zaužijmo do 500 kalorij dnevno manj. Ali če sklenemo: več ko pojemo rastlinske hrane, vitkejši bomo. »Atkinsonova dieta z zrezki in skuto mi je prinesla visok holesterol, pa tudi žolčne kamne sem dobila,« pravi 42- letna Suzana in nasmejana brž pristavi, »zdaj pa sem ob testeninah in krompirju na vsem lepem polna energije, pokam od zdravja, pa še lažja sem za 9 kilogramov.«

Recept za super shujševalno krompirjevo juho (za 4 porcije), ki je odlična s kosom hrustljavega polnozrnatega kruha:



Potrebujemo:
- 1 srednje veliko nasekljano čebulo
- 2 sesekljani stebli zelene
- 2 sesekljana korenčka
- 2 čajni žlički timijana
- lovorjev list
- 2 velika, na koščke narezana krompirja
- 3,5 skodelice zelenjavne jušne osnove
- 1 vrečka zamrznjene mešane zelenjave
- 2,5 skodelice nesladkanega riževega, mandljevega ali sojinega mleka
- sol in sveže mlet poper

Priprava:
V posodi zmešamo čebulo, zeleno, korenje, nekaj žlic vode in kuhamo na majhnem ognju od 7 do 8 minut, občasno dodamo še kakšno žličko vode, da se zelenjava ne prime posode. Ko začne zelenjava rahlo rjaveti, dodamo timijan, lovorjev list in kuhamo še kakšno minutko.


Potem dodamo krompir ter zelenjavno jušno osnovo ter počakamo, da zavre. Posodo delno pokrijemo ter kuhamo 10 minut, da je krompir kuhan, vendar še vedno trd.
Dodamo zamrznjeno zelenjavo, premešamo ter kuhamo še 10 minut.
Juhi dodamo mleko ter kuhamo in mešamo toliko časa, da se zgosti. Začinimo s soljo in poprom in kuhamo še 5 minut. Pred serviranjem odstranimo lovorjev list.

Navodila za hujšanje
Jejte, kolikor vam prija oziroma toliko, da postanete prijetno siti. Obroke sestavite po lastnem okusu, pazite le, da ne boste pretiravali s tistimi vrstami zelenjave ali sadja, v katerih je veliko maščobe. Vse druge jedi rastlinskega izvora so dovoljene praktično v neomejenih količinah: vsa zelenjava, sadje, polnozrnati kruh in testenine, stročnice.

Kavo, čaj, sojino, mandljevo in kokosovo mleko si ravno tako privoščite, kadar vam srce poželi. Za povrh tu in tam lahko popijete še kozarček sadnega soka in vina.
Ko shujšate na želeno težo, lahko s takšnim načinom prehranjevanja mirno
nadaljujete, pomembno je, da se še naprej izogibate beli moki, predelanim,
hidrogeniranim oljem ter belemu sladkorju. Več napotkov in odličnih receptov najdete na internetni strani PlantBasedDietetian.com.

Predlogi jedilnika:

Zajtrk:


- Ovseni kosmiči s sadjem in oreščki.
- Žlička arašidovega masla na rezini polnozrnatega kruha, sadje.
- Veganski napitek ali ploščica.

Kosilo:
- Krožnik polnozrnatih testenin s kuhano zelenjavo, praženimi orehi, kuhano koruzo in poljubnimi začimbami ter prelivom brez maščob.
- Velika skleda pisane solate s poljubnim sesekljanim sadjem ali stročnicami, koruzo, čičeriko, olivami, avokadom, semeni. Dovoljena je nemastna polivka.
- Arašidovo maslo ter domača marmelada na polnozrnatem kruhu, poljubno sadje ali zelenjava.

Večerja:
- Krompirjeva shujševalna juhica po zgornjem receptu z rezino polnozrnatega kruha.

Za sladico pa bananin sladoled: v električnem mešalniku zmešajte pest zamrznjenih bananinih rezin, nekaj mandljevih kosmičev ter noževo konico cimeta.
- Velik krožnik polnozrnatih testenin s paradižnikovo omako ter poljubno kuhano zelenjavo. Potresite s poljubnimi oreščki.


Za sladico pa sadni koktajl iz jagodičevja, melon in ananasa, ki jih zmešate s pol žlice agavinega sirupa, sokom limete in merico tekile.

prejšnji članek
Kako lahko preprečite pojav mozoljev?
Moda&Lepota
Kako lahko preprečite pojav mozoljev?
naslednji članek
Japonke so nevarna obutev!
Zdravje
Japonke so nevarna obutev!