Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Hitra riževa dieta, ve enem tednu kar 2,5 kg manj!

13. 7. 2016; 09.30
Avtor: NN
rice
Preživimo nekaj dni ob dietni prehrani, ki nam bo pomagala izločiti odvečno tekočino. Riž je v ta namen idealno živilo!

Delovni teden za hujšanje 

Ni samo odvečna maščoba kriva, da kazalec na tehtnici seže predaleč, velikokrat je to voda, ki se zadržuje v našem telesu. V takih primerih je najbolje, če nekaj dni preživimo ob dietni prehrani, ki nam bo pomagala izločiti odvečno tekočino. Riž je v ta namen idealno živilo! Če bomo pet delovnih dni vztrajali ob riževi dieti, ki je nadvse primerna tudi za zaposlene, bomo naslednji vikend lažji za 2,5 kilograma.

Vsak dan velja
Zajtrk: Sadna solata z jabolkom, kivijem in pomarančo
Dopoldanska malica: 150 ml kefirja

Popoldanska malica: 1 rožnata grenivka

Pomembno: Kavo in pravi čaj zamenjajte z zeliščnim čajem in spijte dva litra navadne vode.


Hrano lahko začinite po želji, le s soljo ne pretiravajte. 

1. dan
Kosilo: Rižev ragu
Skuhamo 40 g okroglozrnatega ali basmati  riža. Medtem na 2 žličkah olja prepražimo nasekljamo čebulo. Dodamo 80 g na koščke narezanega piščančjega mesa in popečemo. Vmešamo pol žličke curryja, dodamo na koščke narezan paradižnik in rumeno papriko. Mešamo, zalijemo z nekaj instant juhe. Postrežemo z rižem in potresemo z drobnjakom ali peteršiljem.
Večerja: Riž s slivo
Skuhamo 40 g riža s pol cimetove palčke v ¼ litra mleka. Vmešamo 150 g  sliv in potresemo s cimetom.

2 . dan


Kosilo: Rizi bizi
Skuhamo 50 g okroglozrnatega riža. Medtem na žlici olja prepražimo sesekljamo čebulo in strok stisnjenega česna.  Dodamo 50 g šunke, narezane na trakove, in 120 g graha. Začinimo in vmešamo v riž.
Večerja: Riž s hruško
V ¼ litra mleka skuhamo 40 g riža, dodamo žličko naribanega ingverja in postrežemo z rezinami hruške. 

3. dan
Kosilo: Gobova rižota
Skuhamo 50 g okroglozrnatega riža. Medtem na žlički olja podušimo 200 g šampinjonov, narezanih na koščke. Pokapljamo z limoninim sokom in začinimo. V riž vmešamo žlico naribanega parmezana. Riž zmešamo z gobami in potresemo s peteršiljem.
Večerja: Riž z jabolkom
V ¼ litra mleka skuhamo 40 g riža in 1 žlico rozin. Dodamo rezine jabolk in potresemo z mletim kardamomom.

4. dan


Kosilo: Riž s tuno
50 g dolgozrnatega riža skuhamo v vodi. Vanj vmešamo pol konzerve tune v olju, dodamo 2 pora, narezana na kolobarje. Prelijemo z žlico sojine omake.
Večerja: Riž s kivijem
V ¼ litra mleka skuhamo 40 g riža. Postrežemo ga z rezinami kivija, 1 žlico sesekljanih mandljev in 2 žličkama medu. 

5. dan
Kosilo: Kmečka enolončnica
Na drobno narežemo  in ocvremo 50 g slanine. Na sesekljani čebuli podušimo 50 g riža. Dodamo 200 g na koščke narezanega korenja, 1 lovorjev list in ščepec timijana. Zalijemo s 350 ml instantne juhe in počasi kuhamo. Ko se zelenjava zmehča, potresemo s peteršiljem.
Večerja: Riž z mandarino
Skuhamo 40 g riža s pol cimetove palčke v ¼ litra mleka. Vmešamo 150 g  mandarin  in potresemo z žlico sesekljanih mandljev. 

Vrste riža po obliki zrna:
• dolgozrnati: z majhnimi, podolgovatimi, trdimi zrni ter z več beljakovinami; primeren za priloge, enolončnice, juhe
• okroglozrnati: z okroglimi, velikimi in mehkimi zrni in z več škroba; primeren za sladice, kaše
V zdravi prehrani je bolj cenjen naravni riž, ki je samo oluščen in nič poliran. Ima značilno rjavo barvo in višjo hranilno vrednost. Poliran riž je dodatno olupljen in zbrušen. Cenjen je tudi parboiled riž, pri katerem s tehnološkim postopkom dosežejo, da hranilne snovi iz zunanjih delov preidejo v notranjost zrna.
Basmati riž raste na obrobju Himalaje. Po obliki je ozek in dolg ter velja za najboljši riž. Je zelo aromatičen, se ne razkuha, ostane zrnat in rahel. Ima edinstven vonj in okus, ki spominjata na orehe. Pri kuhanju se velikost zrn potroji, zato ga odmerimo manj kot ostale vrste riža.

Ste vedeli?
Med žiti vsebuje riž najvišji delež lahko prebavljivih ogljikovih hidratov in najmanj beljakovin ter zelo malo maščob. 
Pred kuhanjem je dobro riž namočiti ali vsaj oprati.
Riž med kuhanjem naraste za približno trikrat. Med kuhanjem ga ne smemo mešati. Šele ko je riž kuhan, ga zrahljamo z vilicami in pomešamo z začimbami. Riž ohrani svojo kakovost in obliko, če ga pripravljamo v manjših količinah. Kuhamo ga pri nizki temperaturi, da zrna počasi nabrekajo.
Kuhan riž lahko v dobro zaprti posodi hranimo v hladilniku tudi več dni.

prejšnji članek
Ta smrt močno odmeva v Hollywoodu
Svet slavnih
Ta smrt močno odmeva v Hollywoodu
naslednji članek
Slavna igralka spet zasačena zgoraj brez
Svet slavnih
Slavna igralka spet zasačena zgoraj brez