duša Dobra karma

Očetu sta se hčerki vrnili leto dni po njuni ...

bencin gorivo, dizel Svet24.si

Čakate na morebitne jutrišnje ugodnejše cene ...

cerar pocivalsek-smc Reporter.si

Sanjske ponudbe za osem odpisanih: razkrivamo, ...

Milan Krek, tiskovna konferenca Svet24.si

Kacin se je brez pooblastila opravičil v imenu ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

jerica zupan (2) Njena.si

Slovenska voditeljica si je zlomila nogo

Tudi prsi se z leti spreminjajo
| T.P.

Tudi prsi se z leti spreminjajo

Z leti se človeško telo spreminja, kar pomeni, da starost ne prizanaša niti ženskim prsim. Spremembe na dojkah pa niso samo estetske, temveč tudi zdravstvene, zato jih moramo redno pregledovati. Kako se prsi pravzaprav spreminjajo z leti?

Pri dvajsetih

Vaše prsi se bodo pri dvajsetih letih neprestano spreminjale, trdi dr. Lisa Jacobs, profesorica kirurgije na Univerzi John Hopkins. »Vaš metabolizem se začne upočasnjevati že v dvajsetih letih, njihova rast pa se v tem času zaključuje. Velikost vaših prsi se bo spreminjala v skladu z vašo težo,« pravi dr. Jacobsova.

Spremembe na dojkah niso samo estetske, temveč tudi zdravstvene.

Ženske, ki so zanosile v dvajsetih letih, bodo zagotovo doživele vrsto sprememb, zlasti glede velikosti prsi. V tem času se dojke pripravljajo na dojenje, zaradi mleka pa se njihov obseg poveča. Ko mine obdobje dojenja, lahko prsi postanejo večje ali manjše, kot so bile pred nosečnostjo. Zaradi nosečnosti vaše areole postanejo temnejše, bradavičke pa večje, vendar se po porodu načeloma vzpostavi prvotno stanje.

Pri dvajsetih se kažejo velike spremembe in boleče otekanje prsi tudi zaradi menstrualnega ciklusa. V obdobju, ko se dekle preobrazi v žensko, so tudi hormoni najbolj aktivni, zato je zelo pomembno, da vsako spremembo (grudice in razna boleča mesta) pokažete svojemu zdravniku.

Pri tridesetih

Po porodu se prsi lahko raztegnejo, kar je posledica pridobivanja in izgubljanja teže.

»Pojavijo se lahko strije in popuščanje prsi. To je še posebej očitno pri ženskah, ki so se med nosečnostjo zelo zredile, po porodu pa shujšale. Ne skrbite, če se strije pojavijo prsih, to je povsem normalno, čeprav se pogosteje pojavljajo na trebuhu,« pravi dr. Jacobsova.

Strije lahko ublažite z raznimi balzami ali laserjem, vendar pa je najboljša preventiva. Med nosečnostjo redno mažite telo.

Pri štiridesetih

V teh letih se že lahko pojavi menopavza, ki povzroči številne spremembe, saj vaši jajčniki proizvajajo čedalje manj estrogena. Dojke postajajo mehkejše in niso več tako čvrste na dotik. Pri štiridesetih je to povsem normalno, posledica staranja pač. Elastičnost prsi s časom upada.

To je tudi obdobje, ko morate svoje dojke še bolj intenzivno pregledovati in zaradi vsake spremembe obiskati zdravnika. Zdravniki priporočajo, da od štiridesetega leta naprej redno hodite na mamografijo.