kranj, prometna-nesreča, avtobus
Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju trčil v kolesarko

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Nepogrešljive keglove vaje

27. 2. 2016; 10.07
Avtor: Maša Rener/Lepa in zdrava
Ženska

Najbolje je, da keglove vaje uvrstite v svoj dnevni urnik in postanejo stvar navade. foto: Arhiv Svet24

Vaje za krepitev mišic medeničnega dna, znane tudi kot keglove vaje, bi morale biti obvezna telovadba vsake ženske (pa tudi moškega).

Keglove vaje bodo ugodno vplivale tudi na vaše spolno življenje. foto: Arhiv Svet24

Zakaj jih izvajati?

Vaje ne pomagajo samo pri težavah z inkontinenco, ki jih imajo ljudje vseh starosti, ampak prispevajo tudi h kakovostnejšemu spolnemu življenju. Ženskam pomagajo do čvrstejših mišic medeničnega dna, poleg večjega užitka med spolnimi odnosi pa tudi povečajo zmožnost doseganja orgazma. Moški pa se lahko z njihovo pomočjo znebijo težav s prezgodnjim izlivom in celo naučijo doseči orgazem brez izliva. Resnično potrebujete še kakšen razlog?

Osnovna vaja

Namestite se v udoben položaj in si predstavljajte, da poskušate ustaviti uhajanje vetrov iz črevesja in sočasno ustaviti curek urina. To je stisk mišic medeničnega dna. Bodite pa pozorni, da pri tem ne vlečete trebuha močno navznoter, ne stiskate skupaj nog in zadnjice ter zadržujete dihanja. Še opozorilo: vaj nikoli ne izvajajte med uriniranjem, saj lahko to povzroči okužbo sečil!

Program

Zdaj ko ste se naučili izvesti osnovno vajo za mišice medeničnega dna, jo lahko uporabite tako, da boste postopoma izboljšali delovanje svojih mišic po naslednjem programu, ki je sestavljen tako, da se bosta povečali moč in vzdržljivost vaših mišic.

Najprej morate ugotoviti kondicijo svojih mišic. Stisnite mišice medeničnega dna, kot ste se naučili, in stisk zadržite toliko dolgo, kot lahko. Mišice sprostite in postopek ponovite – tolikokrat, kot zmorete. Če ste stisk zadržali 5 sekund in to ponovili 5-krat, je to vaša začetna težavnostna stopnja. Poskušajte jo izvajati vsaj trikrat na dan. Ne bo se zgodilo čez noč, a ko bodo vaše mišice postale bolj vzdržljive, določite težavnostno stopnjo na novo.

Kombinacija vaj

Vaš vsakodnevni program vaj za mišice medeničnega dna mora vedno vsebovati tako stiske, ki jih dalj časa zadržite, kot tudi hitre stiske, ki jih izvajate tako, da mišice 10-krat hitro stisnete in popustite. Pozneje se lotite še izvajanja kombinacije vaj – torej dolgih in kratkih stiskov.

Kdaj jih izvajati

Sprva si morate za učenje vzeti čas in se osredotočiti na pravilno izvajanje, pozneje pa lahko vaje izvajate med vsakodnevnimi aktivnostmi: med gledanjem televizije, kadar v avtomobilu stojite pred rdečo lučjo, med branjem tega članka … in seveda med seksom. Da bi povečali moč in vzdržljivost mišic medeničnega dna, je treba vaje izvajati vsak dan od 3 do 6 mesecev, za ohranjanje tega pa vaje izvajati vse življenje. Najbolje je, da jih uvrstite v svoj dnevni urnik in postanejo stvar navade.

Pa še to

Pri izvajanju vaj si lahko pomagate tudi z različnimi pripomočki, kot so vaginalne kroglice, uteži, elektrostimulatorji in biofeedback naprave, ter z zunajtelesno magnetno stimulacijo oziroma posebnim magnetnim stolom (TPM in terapija Neocontrol).

prejšnji članek
(S)hujšajte z minus kalorijami
Zdravje
(S)hujšajte z minus kalorijami
naslednji članek
Dojenčka ne bo!
Svet slavnih
Dojenčka ne bo!