Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Antioksidanti: borci za zdravje in mladost

27. 2. 2016; 06.01
Avtor: Mateja Špiranec/revija Bodi zdrava
Brokoli
Človeško telo nenehno nadomešča in popravlja poškodovane celice, ki so posledica delovanja prostih radikalov. Predvsem zaradi našega načina življenja je namreč naše telo dnevno bombardirano z vse več prostimi radikali.

Pri v uvodu opisanem boju lahko telesu pomagamo z uživanjem zadostne količine antioksidantov. Če še enkrat ponovimo, da so antioksidanti spojine, ki nevtralizirajo proste radikale in ustavijo verižno reakcijo tvorjenja novih prostih radikalov, najbrž ne bo odveč. Res je, da je v človeškem telesu kar nekaj encimov, ki so zelo učinkoviti pri zatiranju prostih radikalov, a je žal tako, da sposobnost telesa ob koncu dvajsetih let starosti močno upade.

Čeprav prehranski nadomestki ne morejo popolnoma nadomestiti kakovosti naravnih virov vitaminov in mineralov, so antioksidanti pri tem izjema, saj so samostojni in imajo sinergijske sposobnosti delovanja z drugimi. Zato vam predstavljamo tri močne antioksidante, ki jih lahko najdete v obliki kakovostnih prehranskih dodatkov.

Betakaroten

Karotenoidi, med katere spadajo betakaroten, alfakaroten, likopen, ščitijo človeško telo pred nastankom raka na pljučih, želodcu, materničnem vratu, sečnem mehurju, prsih, ustni votlini … Dokazano ščitijo tudi pred nastankom degenerativnih bolezni, kot sta arterioskleroza in siva mrena. Betakaroten se v telesu spremeni v vitamin A in je močan antioksidant, ki krepi odpornost, podpira zdravo rast celic in izdatno ščiti pljuča.

Izvleček zelenega čaja

Zeleni čaj preprečuje tumorjem, da razvijejo 'obvodne' žilice, ki jih uporabljajo za svoje prehranjevanje. S tem onemogoči 'nesmrtnost' rakavih celic. Izredno učinkovit je pri zdravljenju raka na dojki, levkemiji in raku na prostati. Učinkovit je tudi pri uravnavanju sladkorja v krvi in zaviranju bolezni, povezanih z delovanjem srca. Zanimivost: na Japonskem spijejo veliko tega čaja, zato je odstotek srčno-žilnih bolezni pri njih med najnižjimi na svetu. A pozor: ne pijte zelenega čaja skupaj z mlekom ali smetano. S tem uničite vse antioksidante v njem! 

Ne pozabite! 

- Čim temnejša je barva sadja in zelenjave, več antioksidantov vsebuje (predvsem karotenov). 
- Sveža in globoko zamrznjena zelenjava in sadje vsebujeta več antioksidantov kot konzervirana, predelana in kuhana.

Resveratrol

Številni strokovnjaki menijo, da ima resveratrol ključno vlogo pri zaviranju sladkorne bolezni, degenerativnih bolezni, kot so parkinsonova, alzheimerjeva bolezen in demenca, ter raka in tumorjev. A tudi če menite, da niste nagnjeni k nobeni od zgoraj naštetih bolezni, vam uživanje resveratrola lahko koristi: pomirja namreč morebitne vnetne procese v telesu, zvišuje raven 'dobrega' holesterola HDL ter spodbuja delovanje razstrupljevalnih encimov v jetrih. Ob uživanju resveratrola tudi lažje in kakovostnejše telovadimo, saj spodbuja gradnjo mišične mase, hkrati pa poskrbi, da imamo več energije. Resveratrol obstaja v dveh različnih oblikah, cis- in trans-. Oblika, ki v telesu aktivno pomaga opravljati za zdravje in lepoto koristne naloge, je trans-, ki pa ob stiku s svetlobo nemudoma preide v cis-. Zato je izjemno pomembno, da se pri nakupu prehranskih dodatkov z resveratrolom odločite za kakovost: pri slabših izdelkih se namreč utegne zgoditi, da zaradi morebitne spremembe oblike uživanje nima pravega učinka. Zanimivost: dnevna priporočena količina resveratrola je od 250 do 300 gramov.


Če zagovarjate uživanje izključno naravnega vira antioksidantov, pa je dobro vedeti nekaj malenkosti.

Več antioksidantov boste dobili, če boste uživali:

- rdeče grozdje namesto belega,
- kozarček rdečega vina (ima veliko flavonoidov) med jedjo in po njej namesto belega,
- rdečo in rumeno čebulo namesto bele,
- zelje, cvetačo in brokoli v surovem stanju ali le malo kuhane,
- surov in zdrobljen česen,
- olivno olje, pridobljeno po hladnem postopku,
- listnato zelenjavo temno zelene barve,
- rožnato grenivko in rdečo pomarančo,
- sadje namesto soka v steklenici.


prejšnji članek
Suho ščetkanje telesa
Moda&Lepota
Suho ščetkanje telesa
naslednji članek
Potreba po romantičnosti
Zdravje
Potreba po romantičnosti