mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Hitri prigrizki za potešitev lakote

30. 8. 2016; 04.37
Avtor: Š. K./revija Bodi zdrava
Hitri prigrizki za potešitev lakote

Te ideje lahko uporabite za npr. malico v službi! foto: Arhiv

Čeprav je včasih težko, vam bo v veliko pomoč, če si boste prigrizke pripravili že doma. Ker gre za preproste recepte in jedi, jih naredite nekaj dni vnaprej in jih shranite v hladilniku ali shrambi.

Domači grški jogurt

Preden se odpravite od doma, si pripravite grški jogurt brez maščob. Ker jogurt slovi po tem, da je malce dražji, si ga pripravimo sami. Kupimo večjo količino gostega navadnega jogurta. Pripravimo si večjo skledo, na katero namestimo gosto cedilo. Čez cedilo položimo sterilno krpo ali široko gazo. Nato v cedilo stresemo jogurt. Pustimo, da se jogurt približno dve do tri ure odceja (odvečna tekočina bo odtekla v skledo). Po dveh do treh urah vsebino v cedilu dobro premešamo in pustimo še kakšno uro, da odteče še malo tekočine. Postopek po potrebi ponavljamo, dokler v cedilu ne ostane gost, kremast jogurt. Tako ga lahko prelijete v manjše kozarčke. Nato si za malico lahko pripravite domači grški jogurt, ki ga osvežite s sadjem in mu dodate malce stevie. Odličen bo tudi z žlico medu in orehi.

Čudovita albuminska skuta

Ker je rahlo sladkasta in vsebuje veliko proteinov in malo ogljikovih hidratov, bo odlična alternativa sadnim jogurtom z več maščobe. Na skuto potresite cimet, ji dodajte malce naribanega jabolka in uživajte v okusni malici.

In kateri so še drugi zdravi prigrizki? 
ostanki kosila – piščanec ali puran in paradižnik, 
polnozrnata žemlja z lahkim sirom, 
polnozrnati krekerji in lahki sir, 
rezine kumar in žemljica, 
riževi kruhki z arašidovim maslom, 
sendvič s polnozrnatim kruhom in dimljenimi puranjimi prsmi, 
kuskus z zelenjavo, 
trdo kuhana jajčka in žemljica, 
tunina, olive in manj masten sir.

Sadje 

Če ne zdržite brez sadja, potem bo tole kot nalašč za vas. Jabolku, ki ga narežete na krhlje, dodajte javorjev sirup ali orehe, odličen pa bo tudi, če mu boste dodali malce arašidovega masla. Raziskave so namreč pokazale, da jabolka zares pomagajo pri nadzorovanju telesne teže in hujšanju.

Ovsena kaša

Ovsena kaša je dobra zato, ker vas bo zares nasitila, je polnovredna in ne vsebuje sladkorja. Prelijte naribana jabolka in ovseno kašo z vrelo vodo in obrok je pripravljen.

Smuti

Vedno odlično nadomestilo za obrok ali potešitev male lakote. Dober je tudi zato, ker ga lahko pripravite za več dni vnaprej. Če potrebujete v službi dodatno energijo, vam priporočamo takšnega z banano in mandljevim mlekom. Zakaj? Ker so banane odličen vir vitamina B6, vitamina C, mangana, kalija in vlaknin.

Če že morate na avtomat …

Če res nimate izbire, potem obvezno izberite oreščke! Oreščki so eden najboljših rastlinskih virov beljakovin in zdravih maščob. Bogati so z vlakninami, antioksidanti, vitaminom E in selenom. Raziskovalci so odkrili, da je pri ljudeh, ki redno uživajo oreščke, izrazito nižje tveganje za nastanek bolezni srca. Le pozor pri količini, saj imajo oreščki veliko kalorij. Tako na primer 15 indijskih oreščkov vsebuje kar 170 kalorij.




prejšnji članek
Na rdeči preprogi osupnila zgoraj brez
Svet slavnih
Na rdeči preprogi osupnila zgoraj brez
naslednji članek
Za popoln dan kozarec tople vode z limono
Moda&Lepota
Za popoln dan kozarec tople vode z limono