GJtPNFnW4AAxeMl
Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se tresla vse do Innsbrucka, Ljubljane in Pulja

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Od A do Ž o ščitnici

6. 3. 2016; 12.04
Avtor: Katarina Štular/revija Bodi zdrava
Kaj pa, če je kriva ščitnica?

Strokovnjaki, ki so opravili številne raziskave pri bolnikih, ki so imeli težave s ščitnico, pravijo, da se prvi znaki težav s pomanjkanjem joda najprej pokažejo na laseh, nohtih, koži in teži. foto: Arhiv Svet24

Hitro pridobivanje kilogramov, pogosta utrujenost, zamegljen pogled in pretirana izguba las? Morda čezmerno potenje ali občutek tesnobe? Vse to in še več je lahko v precejšnji meri povezano z motnjami ščitnice.

Delovanje ščitnice

Ščitnica je žleza z notranjim izločanjem, ki se nahaja na vratu pod sapnikom in je metuljaste oblike. Sestavljena je iz dveh režnjev v velikosti palca na roki in je izjemno tanka, zato je ne zatipamo ali vidimo. Ključna je za proizvodnjo hormonov, ki nadzorujejo hitrost metabolizma, in lahko tako ob motnjah ščitnice povzroči upočasnitev ali pospešitev metabolizma. Poleg tega vpliva še na druge organe: srce, mišice, črevesje, presnovo maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin, rast las in razpoloženje. Če proizvaja premalo ali preveč hormonov, lahko pride do različnih simptomov. Da bi se izognili nadaljnjim težavam, je pravočasno zdravljenje izjemno pomembno.

Bistven je jod

Žleza ščitnica proizvaja hormon tiroksin, ki vpliva na metabolizem. Bistveni del tega hormona je kemični jod in zato je pomembno, da jemo hrano, bogato z jodom (ekološko pridelana zelenjava in naravna morska sol). V večini primerov nam ob postavljanju diagnoze izmerijo le hormon TSH, a sta najpomembnejša hormona ščitnice T4 in T3. Pri večini bolnikov TSH ne razkrije celotnega delovanja žleze ščitnice. Ščitnična hormona T4 in T3 sta za pravilno diagnozo zelo pomembna.

Za pravilno delovanje ščitnice se izogibajte sladkorju, vsem živalskim beljakovinam (mlečnim izdelkom, mesu), glutenu, kofeinu in alkoholu. Ne pretiravajte z zeljem, brstičnim ohrovtom, brokolijem in cvetačo, saj lahko onemogočijo dobro pretvorbo T4 v T3 in tako še dodatno oslabijo delovanje žleze ščitnice. 

T4 in T3

T4 je znan kot tiroksin in vsebuje štiri molekule joda. V ščitnici je veliko več hormona T4 kot T3. Vendar je T4 sam po sebi zelo malo aktiven, večina se ga mora pretvoriti v T3 in to je tudi njegova glavna naloga. T3 pa je aktiven ščitnični hormon, ki ga potrebujejo naše celice in je za njih uporaben. Nizka vrednost prostega T4 lahko pomeni premajhno delovanje ščitnice in potrebo po večji količini T4. Bolniki s prevelikim delovanjem ščitnice imajo po navadi visoko raven prostega T4. T3 je aktivna oblika ščitničnega hormona, ki ga uporabljajo naše celice, v ščitnici pa se ga ustvari le 20 odstotkov, ostali nastane iz pretvorbe prostega T4. Ravni T3 niso posebej v pomoč pri diagnosticiranju težav ščitnice, je pa testiranje prostega T3 zelo priporočljivo in uporabno pri prilagajanju zdravil oziroma naravnih dodatkov pri težavah s ščitnico.

Sprememba teže

Ne veste, zakaj ste se v zadnjem obdobju pretirano začeli rediti ali izgubljati kilograme? Če gre za nepojasnjeno spremembo telesne teže, je to eden od najpogostejših simptomov, ki kaže na motnje delovanja ščitnice. Pridobivanje telesne teže je lahko znak nizke stopnje ščitničnih hormonov, saj se zaradi pomanjkanja hormonov metabolizem upočasni. Stanje imenujemo hipotiroidizem. Če ščitnica proizvaja več hormonov, kot jih telo potrebuje, pa lahko začnemo izgubljati telesno težo, kar imenujemo hipertiroidizem. Hipotiroidizem je precej pogostejše stanje.


Delovanje srca

Ščitnični hormoni vplivajo tudi na hitrost srčnega utripa. Ljudje, ki trpijo za hipotiroidizmom, lahko opazijo počasnejši srčni utrip, tisti, ki trpijo za hipertiroidizmom, pa pospešenega. Slednji lahko trpijo še za povišanim krvnim tlakom in občutkom razbijanja srca oziroma srčno palpitacijo.

Nihanje v razpoloženju

Motnje ščitnice imajo pomemben vpliv na raven energije in na razpoloženje. Tako so posamezniki s hipotiroidizmom bolj utrujeni, lenobni ali depresivni, tisti s čezmerno delujočo ščitnico pa živčni, mučijo jih nespečnost, neutrudnost in razdraženost.

Izpadanje las

Tako pri premalo kot pri preveč delujoči ščitnici lahko pride do izpadanja las, ki pa ob zdravljenju najpogosteje spet začnejo normalno rasti.

Imate težave s pretiranim potenjem?

Motnje ščitnice lahko zmotijo sposobnost uravnavanja telesne temperature. Kadar ščitnica proizvaja premalo hormonov, lahko pride do občutka, da obolele bolj zebe kot običajno, ravno obratno pa je, kadar ta deluje čezmerno. Takrat pride do čezmernega znojenja.


Pozor: se vam je na vratu naredila oteklina?

Eden od pomembnejših vidnih znakov, na katerega opozarjajo strokovnjaki, je tudi oteklina na vratu, tako imenovana golša, ki se lahko pojavi tako pri hipotiroidizmu kot pri hipertiroidizmu.

Kaj lahko storite sami?

Če imate težave s ščitnico, potem je največ, kar lahko naredite sami, to, da poskrbite za prilagojeno prehrano. Pa ste prepričani, da imate težave? To lahko ugotovite z natančnim samopregledom vratu, ki vam bo pomagal odkriti težave s ščitnico. Glavo nagnite nazaj in spijte požirek vode, medtem ko jo pogoltnete, pa pretipajte svoj vrat pod adamovim jabolkom in nad ključnico. Če zatipate izboklino, postopek še nekajkrat ponovite. Če ste jo zatipali vsakokrat, se oglasite pri zdravniku.

Kakšni so nadaljnji postopki?

Če gre za motnje delovanja ščitnice, boste pri zdravniku opravili krvni test, ki meri raven ščitničnega hormona tirotropina (TSH). V primeru patoloških vrednosti TSH laboratorij določi tudi raven ščitničnih hormonov tiroksina (T4) in trijodtironina (T3), ki dodatno pripomoreta k oceni delovanja ščitnice. Če se moteno delovanje ščitnice potrdi, osebni zdravnik bolnika napoti k specialistu tirologu. Ta opravi klinični pregled, nato pa še ultrazvok ščitnice, s katerim lahko natančno oceni velikost in zgradbo ščitnice. Poleg tega opravi dodatne laboratorijske preiskave in scintigrafijo ščitnice, ki služi za oceno delovanja posameznih področij v žlezi. Vzame lahko tudi vzorec ščitnice, ki ga pod mikroskopom pregleda citolog. Na koncu na podlagi preiskav določi diagnozo in ustrezno zdravljenje.

HIPOTIROIDIZEM

Gre za stanje zmanjšane dejavnosti ščitnice (premalo ščitničnih hormonov). Pogost vzrok za hipotiroidizem je vnetje ščitnice, tiroiditis. Najpogostejša oblika je avtoimunsko vnetje ščitnice, imenovano hashimotov tiroiditis. Takrat telo tvori protitelesa, ki poškodujejo ščitnico.


Kako ga odkrijete?

Pri pomanjkanju ščitničnih hormonov se vsa dogajanja v telesu upočasnijo. Značilno je nihanje razpoloženja, slaba volja, mravljinčenje v rokah, pomanjkanje teka, suhi lasje in koža, motnje v menstruacijskem ciklu. Prav tako pa je pri teh bolnikih večja verjetnost za zvišane vrednosti holesterola in trigliceridov. Hipotiroidizem lahko privede do anemije, znižanja telesne temperature in odpovedi srca.

Zdravljenje

Tirolog vam bo najverjetneje predpisal ščitnične hormone v obliki tablet, kar običajno stanje izboljša v nekaj tednih, kljub temu pa mora večina ljudi ščitnične hormone jemati vse življenje. Zdravljenje izboljša raven energije, zniža holesterol in zmanjša telesno težo.

HIPERTIROIDIZEM

Je stanje povečane dejavnosti ščitnice (preveč ščitničnih hormonov) in se najpogosteje pojavlja pri ženskah med dvajsetim in petdesetim letom starosti.

Zakaj pride do hipertiroidizma?

Ščitnica lahko čezmerno deluje, če se pojavi tako imenovano avtonomno tkivo ščitnice, ki se ne odziva na običajne uravnalne mehanizme. Hipertiroidizem je tudi posledica vnetja ščitnice.


Kako ga odkrijete?

Vsa presnovna dogajanja v telesu se pospešijo. Srce bije pospešeno, pojavijo se lahko motnje srčnega ritma. Krvni tlak se poviša, pojavi se lahko bolečina v prsih (podobna angini pektoris), značilno je pretirano potenje in tresoče roke. Pojavi se nespečnost in povečanje teka. Oči so izbuljene, solzave, veke so nabrekle, nemalokrat je prisotna driska.




prejšnji članek
Spet me tišči …
Zdravje
Spet me tišči …
naslednji članek
BB: Če se Alma prebije do konca, bo ...
Svet slavnih
BB: Če se Alma prebije do konca, bo ...