favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Belo zlato, ki ga morate spoznati!

14. 7. 2016; 09.30
Avtor: Helena Primic / Bodi zdrava
sol
Človeško telo ne more delovati brez soli – prav vse telesne tekočine (kri, znoj, slina in solze) so slane –, prav tako pa je ne more samo proizvesti, zato jo moramo dodajati jedem. Toda katero sol in kakšna je prava količina?

Škodljiva je predelana

V slovenskih kuhinjah in na prodajnih policah boste najpogosteje našli kuhinjsko oziroma rafinirano sol, ki je po vseh procesih predelave in sušenja na visokih temperaturah tako zelo kemijsko spremenjena, da je oropana vseh pomembnih elementov in mineralov. Kuhinjska sol je sestavljena iz 97,5 odstotka natrijevega klorida, ostalih 2,5 odstotka pa predstavljajo dodatki, kot so jod in druge kemikalije, med njimi tudi toksičen in zdravju škodljiv aluminij, ki skrbi za to, da sol ostane suha. Takšna sol telesu prinaša veliko več škode kot koristi, še posebno če jo uporabljamo v prevelikih količinah. »Sol je kot glavni vir natrija pomemben dejavnik tveganja za povišan krvni tlak ter posledično za možgansko kap in druge bolezni srca in ožilja, ki so med najpogostejšimi vzroki smrti pri nas in v svetu,« opozarjajo na Ministrstvu za zdravje. Pretirana uporaba rafinirane soli se povezuje tudi z oslabitvijo imunskega sistema, ledvičnimi in želodčnimi težavami, osteoporozo, revmatskimi obolenji, sladkorno boleznijo tipa 2, debelostjo in nekaterimi vrstami raka. Ni čudno, da se je znašla na seznamu belih smrti.

Zdrava alternativa

Če torej želite jedi zdravo posoliti, je poleg zmernosti zelo pomembno, da rafinirano kuhinjsko sol povsem nadomestite z nerafinirano naravno soljo, ki se lahko pohvali s pomembnimi elementi in minerali. Pa vendar tudi med naravnimi solmi obstajajo velike razlike. Morska sol je zaradi vse večje onesnaženosti morja (s težkimi kovinami) vse bolj tudi sama onesnažena, zato jo tudi vse pogosteje predelujejo in pride do potrošnikov kot rafinirana. To pa ni edina slabost morske soli. Tako morska kot kamena sol imata nepravilno oziroma neuravnoteženo kristalno strukturo, zaradi česar mora človeško telo vložiti veliko energije, da jo absorbira. Z biofizikalnega in biokemičnega stališča ima tako naše telo od takšne soli zelo malo koristi, čeprav je polna pomembnih elementov in mineralov.

Popolna kristalna struktura

Da sol pridobi uravnoteženo kristalno strukturo, ki omogoča, da z uživanjem absorbiramo tako natrijev klorid – kar sol v osnovi je –, kot njene pomembne ter številne elemente in minerale, je potreben dolgotrajen tektonski pritisk. Edina sol, ki ima popolno kristalno strukturo, je himalajska sol, za kar so zaslužni velikanski tektonski pritiski 250 milijonov let. Himalajska sol namreč izvira iz pramorja oziroma ekološko popolnoma čistega ekosistema, zato je tudi najčistejša sol na svetu. Še danes jo ročno izkopavajo iz rudnikov ob vznožju Pakistana brez uporabe kakršnih koli mehanskih naprav in metod eksplozije. Sol nato ročno zdrobijo, očistijo in posušijo na soncu, s čimer se ohranijo vse njene pomembne sestavine, tudi njenih 84 mineralov in elementov (kalcij, magnezij, kalij, baker, železo, natrij, klor, fosfor, žveplo, fluor, jod in drugi), ki jih najdemo v človeškem telesu. Ni čudno, da je bila v starih časih rezervirana samo za kralje in znana kot belo zlato, ki so ga uporabljali tudi za plačilno sredstvo.

Rožnata zaradi mineralov

Himalajska sol, ki je v prodaji za uživanje, je pridobljena iz najkakovostnejših kosov, ki jih po navadi drobno zmeljejo. Prepoznate jo po nežni rožnati barvi, kar je znak, da je bogata z različnimi minerali. Po okusu je zelo podobna kuhinjski, tako da tudi najizbirčnejši jedci ne bodo ugotovili, da odslej kuhate le s himalajsko soljo. Sicer boste za kilogram odšteli približno štirikrat več kot za kuhinjsko, vendar je vložek zanemarljiv, ko ugotovite, da z rafinirano zdravju vsak dan škodite, medtem ko vam himalajska lahko tudi pomaga premagati kakšno zdravstveno težavo. Vsekakor pa ne pozabite, da tudi zdrava sol lahko škodljivo vpliva na zdravje, če jo čezmerno uživate, zato bodite tudi pri uporabi himalajske soli zmerni.

Pozitivni učinki uživanja himalajske soli

- Telo oskrbuje s pomembnimi elementi in minerali.
- Uravnava količino vode v telesu in iz celic odstranjuje višek kislosti ter tako skrbi za zdravo ravnovesje vrednosti pH.
- Uravnava krvni sladkor.
- Je naravni antihistaminik.
- Čisti pljuča in podpira zdravo dihalno funkcijo.
- Zmanjšuje zamašenost sinusov.
- Ugodno vpliva na prebavo in izboljšuje absorpcijo hranilnih snovi v črevesju.
- Uravnava delovanje srca in krvnega pritiska ter ugodno vpliva na ožilje.
- Podpira delovanje ledvic, jeter in žolčnika.
- Preprečuje mišične krče.
- Ohranja trdne kosti in tako pomaga preprečevati osteoporozo.
- Krepi libido.
- Pomaga pri sprostitvi in dobrem spancu.
- Telo napolni z energijo in upočasnjuje staranje.

Od kuhinje do spalnice

Himalajsko sol lahko uporabljate ne le v kuhinji, temveč tudi v kopalnici. Grobo mleta je odlična za kopeli in luščilo, lahko pa jo uporabite tudi za izdelavo fiziološke raztopine. Dokazano je, da himalajska sol s segrevanjem ionizira zrak, zato iz nje izdelujejo tudi posebne svečnike in solne lučke, ki jih je priporočljivo postaviti v spalne prostore (za bolj zdrav in mirnejši spanec) in poleg aparatov, ki sevajo (računalnik, televizor).

prejšnji članek
Namesto diete raje veganska hrana
Zdravje
Namesto diete raje veganska hrana
naslednji članek
10 super nasvetov za zdrave in sijoče lase
Moda&Lepota
10 super nasvetov za zdrave in sijoče lase