Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Samo zadovoljni ljudje se ne prenajedajo

4. 3. 2016; 07.00
Avtor: Mateja Blažič/revija Bodi zdrava
Samo zadovoljni ljudje se ne prenajedajo

»Diete z odrekanjem dolgoročno nikoli ne delujejo, saj izhajajo iz napačne motivacije. To, da pritiskate nase in sami sebe spravljate v nezadovoljstvo, nikoli ne deluje,« pravi Deepak Chopra foto: Arhiv Bodi zdrava

Spoznanje, ki ste ga najverjetneje že kdaj opazili v lastnem boju s kilogrami, a ga niste znali vključiti v svoje trajno zdrave prehranjevalne navade.

Deepak Chopra, ameriški zdravnik, endokrinolog indijskega porekla, alternativec, ki na svoji kliniki uveljavlja načela ajurvedskega prehranjevanja in zdravljenja in je avtor številnih mednarodnih knjižnih uspešnic (65!), je odkril formulo. Na sebi je preizkusil in razvil model razmišljanja, vedenja in prehranjevanja, s katerim lahko trajno shujšamo in obdržimo zdravo telesno težo. Še več, trdi, da je to edina pot za trajno vitko in zdravo življenje. Ključ je v zadovoljstvu, povezavi telesa in uma ter svetlobi in lahkotnosti v življenju, pojasnjuje v svoji knjižni uspešnici What are you hungry for – Solution to Permanent Weight Loss, Well-Being, and Lightness of Soul (Česa ste v resnici lačni – rešitev za stalno izgubo teže, dobro počutje in lahkotnost duše).

Česa ste v resnici lačni, po čem v resnici hrepenite?

Njegova nova knjiga z zgornjim naslovom postavlja v ospredje prav to vprašanje. Ugotovil je namreč, da se za vsakim prenajedanjem skrivajo drugi vzroki, ki nas ženejo k hladilniku. Ko se bašemo s hrano, ki je v resnici ne potrebujemo, s tem polnimo praznino svoje samozavesti, čustev, dolgočasja, neljubljenosti … Edini način, da prekinemo vzorec, pravi, sta samozavedanje in zavedanje oziroma prisotnost v trenutku. Samo tako se namreč lahko pravočasno ustavimo v problematičnem trenutku, ko segamo po nezdrav prigrizek. Najti moramo torej pravi vzrok za nezdravo prehranjevanje, potem pa zavestno delati na tistem, česar smo v resnici lačni.

»Če se boste prenehali tako zagrizeno osredotočati na diete in štetje kalorij, boste opazili, da je glavni vzrok za povečano telesno težo pomanjkanje izpolnjenosti v življenju.« meni avtor Deepak Chopra

In kako se lahko ustavimo z roko v sladkarijah?

Chopra ugotavlja, da je ključni trenutek za spremembo vedenja oziroma zakoreninjenega vzorca prav tisti kratki čas, tik preden začnemo jesti. Saj veste, hip, v katerem nam skozi misli še švigajo pomisleki v slogu: »Je to dobro zame? Morda raje ne bi? Ampak tako diši? Ne morem se upreti …« Če na tej točki ne zatremo svoje želje in v mislih 'naderemo' same sebe ter se strogo odrečemo užitku – kot smo bili navajeni pri vseh drugih dietah, temelječih na odrekanju, strogosti in samoodpovedovanju –, ampak prisluhnemo svojemu telesu-umu, lahko preusmerimo pozornost k temu, kar nas zares muči. In se zavemo, da je hrana samo ventil, mašilo, ne pa resnični problem. Delati začnemo tako na resničnem vzroku za prenajedanje kot na vzorcih, ki se samodejno sprožijo v trenutku pred hladilnikom.

Sprožilci

Potreba po prenajedanju oziroma hranjenju zaradi drugih (čustvenih) vzrokov se torej sproži, ko se pojavi stanje, ki začne ta domino učinek – nezavedni občutki žalosti, depresije, jeze, nesprejetosti, lahko celo dolgočasje, neizpolnjenost … Chopra zato svetuje, da pred vsakim obrokom globoko vdihnemo in si vzamemo nekaj časa. To vmesno obdobje je namreč tista niša, ko se še lahko ustavimo. Poskusite ugotoviti, kaj res čutite. Ste res lačni? Kako močno? Ste žalostni, slabe volje, vam je dolgčas? Raziskujte, kaj v resnici sproža željo po hrani. Tudi ko jeste, se opazujte. Ste že siti? Jeste več, kot v resnici potrebujete? Kako se počutite ob tem? Iz česa izhaja občutek zadovoljstva?

Naravna inteligenca telesa in uma

Avtor trdi, da je naše telo samo po sebi naravnano k optimalnemu zdravju, samoobnavljanju, samozdravljenju ter ustvarjanju, ohranjanju in vzpostavljanju ravnotežja. Možgani v 'normalnem' stanju natanko vedo, kdaj res potrebujemo hrano in katero. Možgani tudi samodejno nadzorujejo lakoto. Težava nastane, ko prevzamejo vajeti čustva. Ko se ne poslušamo, ko prezremo subtilne impulze iz svoje notranjosti in telesa. Ko namreč dosežemo stanje ravnovesja in smo v njem (smo mirni, zadovoljni, izpolnjeni, srečni), sploh ne čutimo potrebe po prenajedanju. Tedaj namreč tudi prehranjevalni vzorci samodejno 'padejo' nazaj v svoj inteligentni in uravnani ritem, ki samodejno deluje v naše dobro. Blokada nastane, ko naša um in telo nista povezana, se poruši ravnovesje in pravzaprav sami onemogočamo, da bi ves sistem deloval optimalno dobro. 

Suhi ljudje pravijo: »Moje telo mi vedno samo pove, kaj potrebujem. Če se zredim za nekaj kilogramov, se počutim neprijetno. Telesno sem aktiven, ker se po vadbi tako dobro počutim.« Iz knjige What are you hungry for. 

Osebno zadovoljstvo in samozavedanje 

Razmislite, kdaj ste bili v življenju najbolj vitki, ne da bi bili na dieti, samo vse se je nekako zložilo na pravo mesto? Ste bili tedaj srečni, zaljubljeni, uspešni? So se vam v življenju dogajale prijetne reči? In spomnite se, kdaj ste bili najbolj pretežki? Ste bili tedaj srečni ali depresivni, nezadovoljni, žalostni, prestrašeni in ujeti v naštete neprijetne občutke? Deepak Chopra je z lastnim zgledom in na primerih mnogih predebelih pacientov na svoji kliniki postavil glavno tezo, da je rešitev za trajno ohranjanje zdrave telesne teže (in zdravja) osebno zadovoljstvo. Vse se namreč začne v glavi. Kadar smo srečni, nimamo potrebe po prenajedanju. Kadar smo samozavestni, ustvarjalni in živimo skladno s svojim življenjskim namenom, nimamo nobenega vzroka po krpanju čustvene praznine. Zato je edini pravi ključ do trajne izgube in ohranjanja teže, da najdemo način, kako biti srečen in početi tisto, kar nas izpolnjuje in osrečuje. Samo tako namreč ne bomo iskali izpolnitve v hrani. 

»Vse v življenju se vrti okoli občutka izpolnjenosti. Če vaše življenje ni izpolnjeno, vam tudi vaš trebuh ne bo mogel nadomestiti manjkajočega zadovoljstva,« pravi Deepak Chopra 

Pomembna postaja na poti do trajnega zadovoljstva in sreče pa je, kot pravi, zavedanje. »Zavedanje nam omogoča, da sprejemamo boljše odločitve,« je napisal v uspešnici. Tudi o tem, kaj in koliko jemo in kaj potrebujemo v vsakem trenutku. Z zavedanjem se nanaša na vzpostavljanje stika s seboj, poslušanje sebe, vzpostavljanje povezave med telesom in umom, prepoznavanje svojih impulzov in občutkov … Samo zavedanje svojih čustev in 'resničnih' telesnih potreb namreč lahko vodi v zavestno prehranjevanje in prekine vzorec brutalnih diet in ponavljajočih se nezdravih prehranjevalnih navad. Šele z zavestnim prehranjevanjem lahko shujšamo učinkovito, brez izvajanja krutih in strogih omejitev nad seboj in za vedno obdržimo primerno težo. Tak način prehranjevanja tako postane naš način življenja, ki še spodbuja občutek lahkotnosti in svetlobe v našem življenju. 

prejšnji članek
Tukaj je največja sončna terasa!
Svet slavnih
Tukaj je največja sončna terasa!
naslednji članek
Prepoznate to slavno pevko? Le kaj so ji naredili?!
Svet slavnih
Prepoznate to slavno pevko? Le kaj so ji naredili?!
#obraziavenija
obraziavenija