atomik harmonik Dobra karma

Špelca iz Atomik Harmonik – po neuspešnih ...

meghan markle_kate middleton Svet24.si

Oseba, ki je prizadela Kate Middleton, povezana z ...

jansa-pl Reporter.si

Kdo so obiskovalci kabineta predsednika vlade ...

bohinj-jezero_bobo_25.12.16 Svet24.si

Na Forbsovi lestvici 20 najbolj varnih evropskih ...

ILU20200504_X7R4531 Necenzurirano

Orbanov oligarh kupuje slovensko državno ...

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

Rebeka Dremelj Njena.si

Takšna je bila Rebeka Dremelj pred več kot 30 ...

Vas je sram pokazati nohte?
| Mateja Špiranec/revija Bodi zdrava

Vas je sram pokazati nohte?

Glivične okužbe nohtov so zelo razširjene: približno 10 odstotkov vseh odraslih v Sloveniji ima glivično okužbo nohtov. To pomeni približno 200 tisoč moških in žensk., Arhiv Njena

Glivična okužba nohtov je nalezljiva in trdovratna okužba ter hkrati estetsko zelo moteča. Ker se bliža sezona odprtih obuval, je treba, če se spoprijemate z omenjeno neprijetnostjo, ukrepati že danes.

Razvoj glivične okužbe nohta

Okužba se pogosto začne s spremembami barve nohtov na nogah in rokah in je videti nenevarna. Veliko obolelih zato na začetku misli, da je do obarvanja nohta prišlo zaradi manjših poškodb, pretesnih čevljev ali celo ostanka laka za nohte. Največkrat se okužba začne na koncu nohta, kjer glivice prodrejo ob strani prostega nohtnega roba pod nohtno ploščo. Glivična okužba se nato širi po nohtu proti nohtni korenini in v globino do nohtne posteljice. Glivice pri tem s pomočjo encimov razgrajujejo strukturne elemente nohta (keratin) in tako dobivajo hrano za svojo rast. Roževinasti del nohta spremeni barvo, izgubi sijaj in se začne luščiti. Spremenita se oblika in struktura nohta, ki se začne ločevati od nohtne posteljice. Okužba se lahko z enega nohta prenese na druge.

Koga okužbe prizadenejo

Za te okužbe nismo enako dovzetni vsi ljudje, pomembno vlogo ima genetska nagnjenost. Zelo pogosto se pojavljajo pri bolnikih s sladkorno boleznijo in pri starejših ljudeh, predvsem pri tistih, ki imajo bolezni perifernega ožilja ali živčevja, pojavijo pa se lahko tudi pri mlajših ljudeh, predvsem tistih, ki so imeli kakršne koli poškodbe nohtov ali kože na stopalih, ter pri ljudeh, ki so športno dejavni in pogosto obiskujejo športne objekte, javna kopališča, bazene in savne. Načelno pa lahko zapišemo, da so za te okužbe bolj dovzetni ljudje po 40. letu starosti, razlog za to pa se skriva v tem, da so njihovi nohti debelejši, počasneje rastejo, stopala pa so slabše prekrvljena.

Nasveti za preprečitev glivičnih okužb kože 
Poskrbite za ustrezno higieno in si po vsakem umivanju temeljito obrišite kožo nog, pri čemer ne pozabite na kožo med prsti. 
Vedno uporabljajte svojo brisačo, oblačila, nogavice in obutev. 
Na javnih kopališčih obvezno nosite natikače. Noge si pred in po odhodu s kopališča umijte in razkužite. 
Ne nosite pretesne obutve, najbolje je, da je obutev usnjena. 
Nosite bombažne nogavice. 
Uporabljajte sredstva za zmanjšanje potenja nog. 
Nohte si prirezujte naravnost. Izogibajte se prirezovanju obnohtne kožice. 
Čevlje razkužite ali uporabite antimikotične posipe ali pršila. 

Okužbe je treba zdraviti sistemsko

Dermatologi svetujejo, da se zdravljenja glivičnih okužb ne lotevate sami, saj vam bo le zdravnik lahko predpisal za vas najbolj optimalno zdravljenje. Ukrepajte že ob prvih morebitnih znakih okužbe, ker bo tako zdravljenje najuspešnejše. Do zdaj se je za najučinkovitejše zdravljenje glivičnih okužb nohtov izkazalo zdravljenje z antimikotiki v obliki tablet (sistemsko). Zdravniki največkrat uporabljajo za glivično obolenje nohtov z dermatofiti učinkovini terbinafin in itrakonazol, ki se dobita samo na recept. Za nohte na nogah traja zdravljenje s terbinafinom 3 mesece, za nohte na rokah pa 6 tednov. Zdravljenje z itrakonazolom je pulzno, kar pomeni, da ga bolnik prejema en teden vsak mesec, skupaj 2 meseca pri glivični okužbi nohtov na rokah in 3 mesece pri glivični okužbi nohtov na nogah. Uspešnost zdravljenja je večja pri zdravljenju s terbinafinom, pri 70 odstotkih bolnikom zrastejo zdravi nohti.

Lokalno zdravljenje ni dovolj 

Lokalno zdravljenje, torej uporaba različnih lakov, gelov ali krem, navadno ni dovolj učinkovito. Vzrok je v tem, da zdravilna učinkovina ne more prodreti dovolj globoko v noht, kjer so glivice. Lokalne terapije so primerne predvsem v primerih, ko pri bolnikih obstajajo kontraindikacije za uporabo antimikotikov v obliki tablet. To pomeni, da za bolnika niso primerni, ker ima določena obolenja ali pa jemlje zdravila, ki jih ne sme kombinirati z antibiotiki. Poleg tega je lokalna terapija lahko uspešna, kadar je prizadeta samo tretjina površine nohta, pri zdravljenju pa je potrebno še več vztrajnosti in skrbnosti.