Natasha Diddee
Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, zdaj je umrla

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Brusnice - kraljice jagodičevja

14. 7. 2016; 07.30
Avtor: Maša Rener/revija Bodi zdrava
Brusnice - kraljice jagodičevja

foto: Arhiv Bodi zdrava

Brusnice lahko uživamo vse leto – v soku, posušene ali kot dodatek k žitom, mafinom ter drugim pekovskim dobrotam. Spadajo v isto družino kot borovnice in podobno kar pokajo od antioksidantov. Vse o njih smo izvedeli v knjigi Zdravje iz kuhinje – ljudska zdravila na sodoben način.

Zgodovina

Brusnice so prvotni prebivalci Amerike kuhali in sladili z medom ter javorjevim sirupom in postregli skupaj z drugimi dobrotami. Zdravilci so z njimi delali obkladke za rane, kar je bilo najbrž razmeroma učinkovito. Brusnice so namreč bogate s tanini, ki so lahko pomagali ustaviti krvavitev, vsebujejo pa tudi snovi z antibiotičnim učinkom, ki so preprečevale okužbo ran.

Kaj vsebujejo

Brusnice vsebujejo antioksidante, med njimi proantocianidine (ki dajejo jagodam živo barvo). Ti nevtralizirajo proste radikale v telesu. Prosti radikali potujejo po telesu in poškodujejo celične membrane ter DNK in lahko povzročijo celo celično smrt. Z uživanjem različnega pisanega sadja in zelenjave v telo vnesemo širok spekter antioksidantov, ki zmanjšajo tveganje za razvoj kroničnih bolezni, med njimi raka ter srčne in sladkorne bolezni.

Kaj pravi znanost

Študije kažejo, da lahko redno pitje brusničnega soka zmanjša pogostost okužb sečil pri ženskah, ki so nagnjene k njim. In sicer tako, da zavirajo rast bakterije E. coli in ji preprečujejo lepljenje na sluznico mehurja.

Najboljša pomoč pri težavah z mehurjem

Brusnični sok je že dolgo v uporabi kot domače zdravilo za cistitis in preprečevanje kamnov v ledvicah in mehurju. Sprva so to pripisovali kininski kislini, ki povečuje kislost urina in preprečuje nastajanje kalcijevih kamnov. Študije kažejo, da brusnice vsebujejo tudi naravno antibiotično snov, zaradi katere postanejo stene mehurja negostoljubne za organizme, ki so odgovorni za okužbe sečil. To bakterijam preprečuje ustvarjanje kolonij in se namesto tega z urinom sperejo iz telesa.

Koktajl za topljenje maščob

Koktajl iz rdečega in vijoličnega jagodičevja z bogatimi hranili bo potešil lakoto, zato boste z njim lažje nadzorovali svojo težo. Recept smo našli v knjigi Za zmešat. Zanj potrebujete 3 razkosana jabolka, ½ banane, 125 mililitrov čez noč zamrznjenega nemastnega jogurta, 35 gramov zamrznjenih borovnic, 30 gramov zamrznjenih brusnic, 30 gramov zamrznjenih malin in 5 zamrznjenih jagod. V sokovniku iz jabolk iztisnite sok in ga nalijte v mešalnik ali multipraktik. Sok lahko nadomestite tudi s 150 mililitri kupljenega svežega soka. Dodajte še preostale sestavine in vse zmešajte v gladek, kremast napitek ter takoj postrezite.

Dobro je vedeti tudi:

Če želite izkoristiti prednosti, ki jih ima ta sadež za zdravje, kupite 100-odstotni brusnični sok.


Če želite narediti ovseni obrok še bolj zdrav, mu primešajte brusnice, borovnice, cimet, narezane oreščke, mleto laneno seme in rozine.
Prgišče suhih brusnic dvakrat na dan naj bi pomagalo pri težavah s čirom.
Neka manjša študija, ki so jo izvedli na Harvardu, pravi, da približno tretjina skodelice suhih brusnic pri preprečevanju vnetja urinarnega trakta učinkuje enako kot brusnični sok.
Videti je, da antioksidanti v brusnicah in drugem jagodičevju preprečujejo rast žil oziroma pomagajo preprečiti krčne žile.
Manjši kozarec ohlajenega brusničnega soka z dodatkom svežega limetinega soka hitro pomaga pregnati izgorelost oziroma utrujenost.

prejšnji članek
10 super nasvetov za zdrave in sijoče lase
Moda&Lepota
10 super nasvetov za zdrave in sijoče lase
naslednji članek
Nega obraza s kisikom
Svet slavnih
Nega obraza s kisikom