mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pistacije so zdrav in okusen prigrizek

23. 7. 2017; 05.00
Avtor: Tina Osterman/revija Bodi zdrava
PISTACIJE – zdrav in okusen prigrizek
Bliža se čas poletnih prigrizkov na plaži. Pistacija, okusen orešček s hranilno vsebnostjo zdravih maščobnih kislin, beljakovin, vlaknin, magnezija, kalija ter vitaminov A, E in B, je vsekakor dobra izbira.

1. Za zdrav imunski sistem

Pistacije vsebujejo veliko vitamina B6, ki ustvarja več živčnih prenosnikov v organizmu, ohranja zdravje limfnih žlez ter krepi naš imunski in živčni sistem. So učinkovito živilo proti depresiji, mišični šibkosti, razdražljivosti in motnjam zbranosti.

2. Zmanjšujejo tveganje za bolezni srca in ožilja

Pistacije vsebujejo zdrave maščobne kisline, antioksidanti v lupinastih plodovih pa preprečujejo kopičenje slabih maščob v krvi. Plod pistacije tako dokazano izboljšuje zdravje srca in ožilja ter uravnava krvni sladkor.

3. Zmanjšujejo tveganje za sladkorno bolezen tipa 2

Ena skodelica pistacij vsebuje kar 60 odstotkov priporočenega dnevnega odmerka fosforja, ki pripomore k prenosu hranilnih snovi po telesu in s tem uravnava krvni sladkor.

4. Blažijo stres

Stres lahko pogosto omilimo z ustrezno izbiro živil. Pistacije blažijo napetost, saj vsebujejo kalij in magnezij, ki znižujeta krvni tlak in srčni utrip v stresnih situacijah.

5. Pomagajo pri hujšanju

Pistacije imajo manj kalorij kot kateri koli drugi oreščki in pomagajo pri hujšanju, saj telo ne absorbira vseh maščob, zato pojemo tudi manj kalorij, kot jih vsebujejo. Zaradi visoke vsebnosti bogatih prehranskih beljakovin in vlaknin nas nasitijo, zato lažje zdržimo do naslednjega obroka. Uživanje pistacij pa ima tudi psihološki učinek, saj nam luščenje vzame precej časa, zato jemo počasneje in hitreje občutimo sitost.

6. Izboljšujejo in urejajo delovanje črevesja

Pistacije so bogate z vlakninami, zato zagotavljajo občutek sitosti, pospešujejo prebavo in s tem preprečujejo nastanek raka na črevesju. Okusni oreščki vsebujejo tudi obilje vitamina E, ki pomlajuje in ščiti pred številnimi rakavimi obolenji.

7. Krepijo vid

Od vseh oreščkov najbolj blagodejno vplivajo na zdravje oči, saj vsebujejo vitamin A ter lutein in zeaksanin, ki zmanjšujeta okvare vida in preprečujeta nastanek sive mrene.

8. Vzdržujejo zdrave kosti in zobe

So pomemben vir fosforja, ki prispeva k presnovi in shranjevanju energije, ima pomembno vlogo pri delovanju celičnih membran, hkrati pa skupaj s kalcijem ohranja zdrave kosti in zobe.

9. Izboljšujejo spolno moč

Pistacije zvišujejo spolno moč moških za kar 51 odstotkov. Pomembne kisline v jedrcih pomagajo pri nastajanju spolnih hormonov, pospešujejo dotok krvi v spolovila in zmanjšujejo težave z erekcijo.

10. Vzdržujejo videz zdrave in mlade kože

Pistacije imenujejo tudi 'naravni botoks', saj upočasnjujejo procese staranja, preprečujejo nastanek gub in pripomorejo k obnavljanju celic in organov. So bogate z antioksidanti, ki skrbijo za navlaženost in napetost kože ter jo ščitijo.

prejšnji članek
Zaljubljena prva obletnica poroke
Svet slavnih
Zaljubljena prva obletnica poroke
naslednji članek
Ameriške borovnice – super sadež z domačega vrta
Zdravje
Ameriške borovnice – super sadež z domačega vrta