ris, slovenija
Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj izjemnega, brez strahu so pritacali po cesti

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Veganstvo za začetnike

6. 11. 2016; 07.00
Avtor: M. Kralj / Bodi zdrava
veganska hrana

foto: Media24

O veganski prehrani dandanes slišimo na vsakem ovinku, a o njej večinoma še vedno vemo samo to, da je to prehrana, ki ne vključuje živalskih živil. Ni treba, da se kar odločite, da boste po novem postali vegani, je pa veliko razlogov, da takšno življenje vsaj preizkusite.

Štiri tedne na pokušnjo

Mesec dni brez živalskih izdelkov ni nobena čarovnija, našli pa boste veliko argumentov, zakaj (vsaj) za štiri tedne opustiti uživanje živalskih izdelkov. Naj vas v to pospremijo splošne koristi, ki vam jih bo prinesla polnovredna hrana s svežim sadjem, žiti, zelenjavo, zelišči in zdravimi maščobami: več zdravja (izboljšana raven krvnih maščob, uravnotežena presnova, močnejši imunski sistem), več vitalnosti, boljše delovanje možganov, bolj sijoča zunanjost, prijetnejši telesni vonj, optimalna telesna teža, dober občutek, da nekaj aktivno počnete za okolje, živali in naš planet.

Veganska prehrana je v vsakem primeru bolj zdrava kot običajna prehrana, ampak vse vegansko še ni nujno zdravo. Bela moka in industrijski sladkor, pa alkohol (pivo in vodka) so recimo veganski, a še zdaleč ne zdravi. S polnovredno vegansko prehrano prejmete najlepša darila, kar vam jih lahko da mati narava: obilje vitaminov in antioksidantov, elementov v sledeh in mineralov ter kot rezultat sijoče zdravje.

Če vas skrbi pomanjkanje


Čeprav se pomanjkanje kakšne snovi pogosteje pojavi pri vsejedcih kot pri veganih, morajo slednji vseeno upoštevati nekaj navodil, da jim res ne bo ničesar primanjkovalo. Beljakovine, železo ali raven holesterola – dovolj, premalo ali preveč – vedno bi morala biti odločilna življenjska kakovost človeka in to, kako se počuti. Če se na splošno dobro počutite, si lahko dovolite ostati tudi pod kakšnimi običajnimi vrednostmi. Če se ne počutite dobro, lahko določitev vrednosti vitaminov D in B12 pripeljejo na pomembno sled. B12 pa bi morali začeti jemati takoj. Da bi to preverili, je potreben samo odvzem krvi. Če se izkaže, da je česa premalo, je treba poskrbeti za zadostno količino vitaminov D in B12 ter maščobnih kislin omega-3 – ne nujno, ampak v svoje dobro, pa ste že na zeleni veji. Glede pomanjkanja železa in beljakovin pri veganski prehrani pa ste lahko brez skrbi.

Da bo prehod bolj preprost

Ni pomembno, ali nameravate zares prestopiti v veganstvo (potem se vsekakor oborožite še z več literature na to temo) ali pa ta trend preprosto samo preizkusiti, potrebnih je le nekaj priprav in že lahko začnete. Seveda morate za prehod na vegansko hrano iz svojih zalog odstraniti vsa mesna, perutninska, ribja in mlečna živila ter jajca in jih nadomestiti z živili, ki vsebujejo rastlinske beljakovine. Za vsako običajno živilo v prehrani vsejedcev je na voljo kopica okusnih veganskih alternativ. Naj naštejemo samo nekatere:

- nadomestki mesa (sojino meso, tofu, sejtan, tempeh, volčji bob),
- mleko (sojin, ovsen, rižev, mandljev napitek),
- maslo (vegansko maslo ali margarina, rastlinska olja),


- smetana (kokosova, sojina, riževa …),
- jogurt/skuta (svilnati tofu, kokosov jogurt),
- sir (veganski sir).

Nakupovalni seznam

Večino najbrž že imate doma, lahko pa na spodnjem seznamu preverite, kaj vse si je še pametno priskrbeti za začetni veganski program:
- sezamova semena, pinjole, mandlje, lešnike, indijske oreščke,


- po en zavitek ajdove kaše, bulgurja, ječmena, pirinih semen, polnozrnatega kuskusa, kvinoje, polente, riža basmati in polnozrnatega riža,
- stekleničko agavinega nektarja ali javorjevega sirupa, ki nadomestita sladkor,
- osnovne pločevinke (celi paradižniki, beli fižol, rdeči fižol, čičerika, koruza),
- po en kozarec suhih paradižnikov, kislih kumaric,
- čebula, krompir,
- po en zavitek testenin (brez jajc) in polnozrnatih špagetov,
- zamrznjeno jagodičevje, špinačo in grah,
- sveže sestavine, kot so sadje, zelenjava, solata in kruh, nakupite po potrebi.



Ogromno veganskih receptov boste našli na spletu, v razni literaturi in knjigi Veganstvo za začetnike, ki je izšla pri založbi Učila in nam je služila tudi kot vir pri pisanju tega članka.

prejšnji članek
Varali žene, odšli z ljubicami
Svet slavnih
Varali žene, odšli z ljubicami
naslednji članek
Seks je lahko tudi zdravilo
Odnosi
Seks je lahko tudi zdravilo