kranj, prometna-nesreča, avtobus
Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju trčil v kolesarko

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ste (pre)utrudili svoji nadledvični žlezi?

20. 3. 2021; 03.00
Avtor: Njena.si
ženska, spanje, postelja

foto: Profimedia

Ste kronično utrujeni, pa vendar težko zaspite in se ponoči zbujate? Poleg tega se hitro razburite in potrebujete vse več časa, da se pomirite oziroma odpočijete po stresnih situacijah? Če vas poleg navedenih težav pestijo tudi številne alergije, se težko znebite maščobe na trebuhu, imate težave s spominom, v kuhinjskih predalih pa pogosto iščete nekaj slanega, obstaja velika verjetnost, da sta vaši nadledvični žlezi izčrpani oziroma da slabše delujeta.

Kronični stres



Nadledvični žlezi sta glavni organ, ki skrbi za odgovor telesa na stres, pa naj gre za stres ob življenjski nevarnosti ali kronični stres v službi. Vsakič ko vas življenje vrže iz tira, nadledvični žlezi začneta izločati večje količine stresnega hormona kortizola, telo pa se na to odzove tako, da iz mišic sprosti aminokisline, glukozo iz jeter in maščobne kisline v krvni obtok, s čimer vas oboroži s povečano zalogo energije, da se boste lahko lotili težave, ki vas ogroža. Kar je super novica, če vas v gozdu napade medved. Toda če se takšne nevarne situacije (ko zamujate na sestanek, se sprete s partnerjem, vam grozi izguba službe ali zbolite) ponavljajo prepogosto, se nadledvični žlezi izčrpata in začneta vse slabše delovati. Če vas poleg kroničnega stresa pestijo tudi težave s prebavnim in imunskim sistemom, je to še toliko večji napor za nadledvični žlezi, vi pa vse težje premagujete vsakodnevne stresne situacije.

Od utrujenosti do aritmije

Prvi simptomi izčrpanih nadledvičnih žlez so takšni, da vas bo večina zdravnikov odpravila z nasvetom, da se začnete aktivno sproščati ali obiščete psihoterapevta. Kar je seveda dober nasvet, vendar kaj ko v večini primerov za izboljšanje stanja to ni dovolj. Ker nadledvični žlezi ne delujeta v polni meri, se še vedno zjutraj zbujate enako utrujeni kot zvečer, čeprav ste spali osem ur ali več. Ponoči se zbujate, četudi nimate nekih posebnih skrbi. Zelo težko shujšate, še posebno okrog pasu. Čeprav niste dementni, imate vse pogosteje težave s spominom. Ko se dvignete iz ležečega položaja, se vam vse pogosteje zvrti, kar zdravniki radi pripišejo nizkemu pritisku. Zelo hitro se razburite in se pri tem lahko tudi tresete, četudi vas ni strah. Pojavlja se vam tudi vse več alergij, po obolenjih pa vse dlje okrevate. Lahko se vam pojavita tudi srčna aritmija in hipoglikemija, v zadnji fazi pa tudi smrtno nevaren adrenalni zlom. Zato, preden se zadovoljite z diagnozo tesnobnosti, depresije ali hipohondra, vsekakor preverite stanje svojih nadledvičnih žlez.

Merjenje kortizola v slini



Stanje nadledvičnih žlez lahko preverite pri endokrinologu ali se odločite za samoplačniški hormonski test iz sline, s katerim boste s 3- do 5-kratnim vzorčenjem sline ugotovili dnevni profil za kortizol. Pri človeku z zdravimi nadledvičnimi žlezami je vrednost kortizola najvišja zjutraj (da smo pripravljeni na dnevne izzive), čez dan pa postopoma pada. Pri izčrpanih nadledvičnih žlezah pa so vrednosti in ritmi lahko popolnoma porušeni, zato je vsekakor smiselno, da rezultate meritev raztolmači strokovnjak za nadledvične žleze, ki vam na podlagi rezultatov lahko predpiše tudi ustrezno zdravljenje. Poleg ustrezne spremembe življenjskega sloga, ki mora vsebovati čim manj stresa, sladkorja in prečiščenih ogljikovih hidratov, ki še dodatno bremenijo nadledvični žlezi.

7 ŽIVLJENJSKIH PRAVIL OB IZČRPANIH NADLEDVIČNIH ŽLEZAH

1) Stres zmanjšajte na najmanjšo stopnjo in se čim več smejte.
2) Pojdite spat najpozneje ob 22. uri in spite najmanj 8 ur.
3) Z jedilnika črtajte sladkor, belo moko in vsa predelana živila.
4) Odrecite se kofeinu, teinu, alkoholu in vsem drugim poživilom.
5) Uživajte povečane količine vitamina C, B-vitaminov in magnezija.
6) V svoj urnik obvezno vrinite vsaj pol ure aktivnega sproščanja na dan.
7) Čeprav ste utrujeni, ne pozabite na redno gibanje, ki pa naj bo zmerno in po občutku, da ne boste še dodatno obremenili nadledvičnih žlez.

Intimni kazalec

Ali ste vedeli, da lahko slabše delovanje nadledvičnih žlez preberete tudi iz svojega spolovila? Čeprav še ni bila izvedena znanstvena študija, ki bi potrdila povezanost, številni zdravniki in zdravilci opažajo, da imajo ljudje z izčrpanimi nadledvičnimi žlezami sramne dlačice ravne namesto skodrane.

prejšnji članek
Tanja Zajc Zupan je pretresena
Svet slavnih
Tanja Zajc Zupan je pretresena
naslednji članek
Ste že sive? To so živila, ki povrnejo naravno barvo las
Moda&Lepota
Ste že sive? To so živila, ki povrnejo naravno barvo las