mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Nič več suhih oči!

8. 3. 2016; 07.00
Avtor: C.R. / Bodi zdrava
Oči
Suhega očesa ne moremo ozdraviti, lahko pa ublažimo simptome in preprečimo zaplete. Osnovno terapijo predstavlja uporaba umetnih solz.

Oko ima na svoji površini naraven solzni ščit, ki se imenuje solzni film. Ta vlaži površino očesa in pomaga vzdrževati jasen vid, ohranja oko vlažno, izpira prah in tujke ter ustavlja bakterije, ki bi lahko vstopile v oko in ga okužile. Izguba vlage lahko ta zaščitni ščit okvari, oči pa postanejo suhe in razdražene. Glavni znaki suhega očesa so: pekoč občutek, praskanje, draženje, rdečina, srbenje, občutek peska v očeh, čezmerno solzenje, moten vid, občutljivost na svetlobo in izloček v obliki nitk. Običajno se takšni občutki pojavijo občasno, kadar pa se pojavljajo pogosto, lahko povzročajo splošen občutek utrujenosti, zmanjšujejo zbranost ter povečujejo razdražljivost in pogostnost glavobolov.

Pomen mežikanja

V normalnih pogojih pomežiknemo približno od 15- do 20-krat v minuti. Ste vedeli, da pri osredotočenem branju in delu za računalnikom pomežiknemo kar 5-krat manj kot sicer? Mežikanje je zelo pomembno, saj se tako solze enakomerno razporedijo po celotni površini očesa in ohranjajo oko vlažno. Drugi dejavnik, ki lahko povzroča suhe oči, je disfunkcija lipidne plasti solznega filma. Lipidno plast predstavlja tanek maščobni sloj, ki je najbolj zunanja plast solznega filma in ima nalogo, da preprečuje izhlapevanje solz. Če je lipidni sloj odsoten ali poškodovan, se lahko izhlapevanje solz poveča kar za 4-krat. Lipidi se izločajo iz Meibomovih žlez v vekah, z mežikanjem pa se prenesejo v solzni film. Redkeje kot pomežiknemo, manj lipidov se prenese na površino očesa, lipidni sloj je tanjši, poveča se izhlapevanje solz in bolj se površina očesa suši.



Suho oko in računalnik

Skoraj vsi, ki preživijo dolga obdobja pred računalniškim zaslonom, se spopadajo s težavami suhega očesa. Čeprav oko izloča dovolj solz, je premajhna frekvenca mežikanja glavni vzrok, da je velika površina očesa izpostavljena izhlapevanju in je zato oko suho.

Kaj lahko storimo?

S prilagoditvijo delovnih pogojev in izogibanjem suhemu okolju lahko bistveno zmanjšamo težave s suhim očesom. Ker pa je pri zaposlenih nemogoče pričakovati zmanjšan obseg dela pred računalnikom, predstavljajo temelj terapije suhega očesa umetne solze. Umetne solze so zdravstveno zasnovane tako, da služijo kot nadomestek naravnim solzam, ki jih je premalo ali imajo spremenjeno sestavo. Njihova naloga je, da tvorijo zaščitni sloj, ki izhlapeva počasneje kot naravne solze, zmanjšuje trenje vek pri mežikanju in pomaga pri celjenju manjših poškodb na površini očesa. Umetnih solz je na tržišču veliko, razlikujejo se glede na vlažilne sestavine, gostoto, vsebnosti konzervansov in ceno.

prejšnji članek
Kaj dobimo, ko pojemo banano, in kaj, ko zaužijemo hruško?
Zdravje
Kaj dobimo, ko pojemo banano, in kaj, ko zaužijemo hruško?
naslednji članek
Ali kakovostno spanje pomeni pot do zdravja?
Zdravje
Ali kakovostno spanje pomeni pot do zdravja?
#obraziavenija
obraziavenija