mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Brez zdravil nad sladkorno bolezen

19. 7. 2016; 07.30
Avtor: Katarina Puček / Bodi zdrava
Ženska
Okoli 130 tisoč Slovencev se vsakodnevno bori s sladkorno boleznijo. Boj bijejo s tabletami ali injekcijami inzulina. Obstajajo pa tudi ljudje, ki zavračajo tak način zdravljenja. Eden od njih je 44-letni Viktor Zupančič, ki se je po diagnozi, da ima sladkorno bolezen, odločil, da se odpove kemiji. Neozdravljivo bolezen je tako vzel v svoje roke.

Diagnoza in odločitev za zdravo življenje

Viktor je diagnozo dobil junija 2013. Imel je kar nekaj tipičnih simptomov sladkorne – previsoko telesno težo, pogosto je bil žejen, imel je suha usta, rahlo vnetje kože in pogosto je uriniral. Osebna zdravnica ga je zato, potem ko je ugotovila, da ima v krvi previsok sladkor, poslala k diabetologinji. Dr. Karin Kanc Hanžel mu je povedala, da ima sladkorno bolezen tipa 2, kar pomeni, da bi moral do konca življenja jemati tablete in inzulin. Ko je izvedel, da ima neozdravljivo bolezen, so ga preplavili mešani občutki. Strah pred življenjem v prihodnosti, žalost, ker je to doletelo ravno njega, in jeza, ker v preteklosti v zadostni meri ni sam poskrbel za zdrav način življenja. Sladkorno bolezen imajo namreč v družini, zato bi lahko pričakoval, da jo bo dobil, in v preteklosti živel bolj odgovorno. Diabetologinja ga je najprej poučila o sladkorni bolezni, Viktor pa se je po pogovoru odločil, da bo rekel ne tabletam in inzulinu ter da bo poskušal sladkorno bolezen uravnavati z zdravim življenjskim slogom, torej z zdravo prehrano, redno telesno aktivnostjo in ukrepi za obvladovanje. Zdravnici je tudi obljubil, da bo shujšal in življenjski slog spremenil v zdravega.

Velike spremembe

Potem ko je Viktor novico predelal in prespal, se je zanj začelo novo življenje, življenje s sladkorno boleznijo. Na novo je napolnil hladilnik in shrambo, se odrekel nezdravim ogljikovim hidratom (bela moka, bel riž, bel kruh, bel sladkor, krompir) in jih nadomestil z zdravimi (ajdova, pirina in polnozrnata moka, neoluščen rjav riž, ajdov, pirin in polnozrnat kruh, naravna sladila, kot so kokosov ali brezin sladkor, ajda, pirin zdrob) ter nezdravo maščobo (svinjska mast, sončnično ali rastlinsko olje) nadomestil z zdravo (olivno olje, kokosova mast). Spremenil je tudi način prehranjevanja in uvedel pet manjših obrokov na dan. Na njegovem jedilniku so se po novem znašli tudi ovseni kosmiči, riževo mleko, semena chia, jagode goji, gozdni sadeži, cimet, kurkuma, limona in veliko zelenjave, sadje, ki vsebuje veliko naravnega sladkorja, pa je začel jesti zmerno. Kar zadeva redno telesno aktivnost, je Viktor začel teči, kolesariti, rolati, planinariti, vpisal se je na fitnes in se začel ukvarjati z nordijsko hojo. Da bi bolje obvladoval stres v svojem življenju, je najprej zamenjal zelo stresno službo, začel redno hoditi v savno in na masažo, ugotovil pa je tudi prednosti meditacije in joge.

Težave

Na vprašanje, kako težko je bilo spremeniti star življenjski slog, Viktor odgovarja, da je bilo težko. Zavedal se je, da je vsak začetek težak, in tako je bilo tudi pri njegovi sladkorni bolezni. Ker je zaprisežen čokoholik, se mu je bilo najtežje odpovedati čokoladi. Po obisku različnih seminarjev in delavnic in po prebiranju različne literature pa je ugotovil, da se mu ni treba v celoti odpovedati skoraj ničemur, le izdelek je moral nadomestiti z bolj zdravo različico. Navadno čokolado je tako nadomestil s temno, navadne tortice s presnimi, sčasoma pa je sladice začel pripravljati kar sam. Navadil se je tudi pripravljanja obrokov doma, ki jih je potem odnesel s seboj na delo. Spoznal je namreč, da je vnaprej pripravljena hrana v trgovinah ali menzah polna sladkorja in različnih dodatkov, ki so strup za naše telo. Po treh tednih mu je zdrav način življenja prišel v kri, v tem je začel uživati in zdaj živi veliko bolje kot prej.

Prvi rezultati

Učinki korenite spremembe življenja so se pokazali po treh mesecih, po pol leta pa so bili že odlični. Viktor je shujšal za 20 kilogramov, bil je poln energije, izboljšala se je kakovost spanja, raven sladkorja je padla na raven zdrave osebe, poleg tega ni imel nobenih drugih zdravstvenih težav. Pika na i je bila pohvala diabetologinje, ki je verjela v njegov uspeh. Po njegovih besedah sta sicer pri obvladovanju sladkorne bolezni ključni tudi podpora in motivacija, zato imajo pomembno vlogo pri tem ljudje, ki so sladkornemu bolniku blizu (družina, sorodniki, prijatelji in sodelavci).

Je zdravo prehranjevanje res dražje in vzame več časa?

Viktor pravi, da mu priprava zdrave hrane ne vzame nič več časa za kuhanje kot prej. Poudarek je le na drugače pripravljeni hrani. Ocvrte hrane ni več na krožniku, manj je tudi pečenja, poudarek je tako na kuhani in surovi hrani. Njegova denarnica ni občutila večjih sprememb, sicer priznava, da je določena zdrava hrana res dražja, vendar po drugi strani prihrani, ker poje manj nezdrave hrane, je manjše obroke in se ne prenajeda, zato ni opazil neke večje razlike pri mesečnem nakupu hrane.

Zdaj ozavešča tudi druge

Ko so sorodniki in prijatelji videli, kaj je Viktor dosegel v samo šestih mesecih (telesno težo je sčasoma s 107 kilogramov spravil na zavidljivih 86 kilogramov), so mu nekateri svetovali, naj ustanovi društvo in tako pomaga tudi drugim. Jasno mu je bilo, da zamisel ni slaba, saj bo kot predsednik takšnega društva vedno nekako prisiljen, da 'dela zase' in hkrati pomaga drugim. Društvo Diaslog – Diabetes in zdrav življenjski slog – je ustanovil z namenom, da skrbi za ozaveščanje o sladkorni bolezni, promovira zdrav življenjski slog, zdrav način prehranjevanja in redno telesno aktivnost, spodbuja k športnemu udejstvovanju in promovira dobro psihično počutje. Pri ozaveščanju ljudi mu sicer pomagajo prehranski svetovalci, kuhar, fitnes trenerji in vaditelji posameznih vrst vadb. Skupaj organizirajo delavnice za zdrav življenjski slog, zdrave piknike, tečaje in treninge nordijske hoje, razna srečanja in predavanja, druge skupne aktivnosti, obiske zdravih sejmov in prireditev, nudijo pa tudi klasično masažo in izvajajo meritve sladkorja v krvi. Društvo Diaslog ima svojo spletno stran www.drustvo-diaslog.si in skupino na Facebooku, kjer Viktor objavlja vse od zdravih receptov in dogodkov društva do povezav do spletnih strani z nasveti za bolj zdravo življenje.

Sporočilo ostalim sladkornim bolnikom

Viktor pozna ljudi, ki so stari 80 let in imajo sladkorno bolezen že 40 let. Torej se z njo da živeti. Svetuje vam, da sladkorno bolezen vzemite kot svojo prijateljico, in ne sovražnika. Prijatelju načelno daješ veliko in od njega veliko tudi dobiš. In prijatelj ti vedno stoji ob strani. Če pa boste sovražno nastrojeni do sladkorne bolezni, potem boste pogosto v stresu, nezadovoljni, brez volje in podobno. Viktor torej priporoča, da sladkorno bolezen sprejmete, se o njej poučite, da jo boste razumeli, bodite vztrajni in potrpežljivi, organizirajte se, zdravo se prehranjujte, redno se gibajte in skrbite za svoj notranji mir, za obvladovanje stresa. Hrane je na pretek. Če ste se čemu morali odpovedati, to nadomestite s čim drugim. Jejte pet zdravih obrokov na dan, manjše obroke, eksperimentirajte, skuhajte kaj novega. Gibanja je toliko vrst, da zagotovo vsak najde nekaj zase. Skrbite za svoj notranji mir, sproščajte se. Seveda na način, ki vam ustreza. Ne zadržujte v sebi stvari, ki vas mučijo. Pogovarjajte se. Zjutraj vstanite z nasmehom in si zvečer pred spanjem recite: »Danes je bil lep dan.« Če zunaj ni sonca, si ga narišite sami. Viktor še dodaja, da pazite na svoje zdravje, bodite pozorni na spremembe v počutju in poslušajte svoje telo. Če ste že sladkorni bolnik, si redno merite vsebnost sladkorja v krvi. Če niste, vam svetuje, da to vseeno storite vsaj enkrat na leto in z zdravim življenjskim slogom preventivno poskrbite za svoje zdravje.

Pohvala zdravnice

Viktorjeva zdravnica, dr. sc. Karin Kanc Hanžel, dr. med., internistka, diabetologinja in mednarodno certificirana integrativna psihoterapevtka, je zadovoljna z njegovim napredkom in pravi, da se je izredno zavzel za zdravo življenje, s čimer mu je krvni sladkor uspelo spraviti na normalno vrednost. V njeni ordinaciji Jaz in diabetes sicer zdravljenje dajejo v roke človeka s sladkorno boleznijo. To načelo delovanja se imenuje opolnomočenje (Empowerment) – to pomeni, da je oseba z boleznijo v središču dogajanja in jo spodbujajo, da se zavzame zase. Seveda vsakomur stojijo ob strani in ga spodbujajo, navdihujejo in posredujejo znanje. Vsak zase pa najbolje ve oziroma bo sam odkril in se odločil, kako bo živel s sladkorno boleznijo. Diabetologinja še pravi, da sta zdrava prehrana in gibanje osnova vsakega zdravljenja sladkorne bolezni. Ko pa pride čas, da nekdo potrebuje še pomoč v obliki tablet ali inzulina, je treba tako zdravljenje nujno takoj uvesti. Sladkorna bolezen namreč napreduje in le redko se zgodi, da pacient po ugotovljeni diagnozi lahko živi brez vsakodnevnega jemanja tablet. Vsem tistim, ki imate sladkorno bolezen v družini, pa dr. Hanžlova še svetuje, da vzdržujete redno telesno težo in se redno gibate.

prejšnji članek
Sebastjan Cimerotič povsem zlomljen
Svet slavnih
Sebastjan Cimerotič povsem zlomljen
naslednji članek
Čudne stvari, ki jih počnemo ob začetku zveze
Zdravje
Čudne stvari, ki jih počnemo ob začetku zveze