Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Joj, ne spet herpes!

17. 3. 2016; 02.30
Avtor: Monika Kubelj / Bodi zdrava
Se ubadate s herpesom?
Govorimo o virusu herpes simpleks, ki povzroča bolezni kože, natančneje gre za herpes simpleks tip 1 in tip 2.

Herpes simpleks se lahko pojavi kjer koli na telesu, vendar najpogosteje na ustnicah ter okoli ust in nosnic. Neredko se pojavi celo na vekah. Resda ostane virus herpesa za vedno v telesu, kljub temu pa obstaja nekaj trikov, s pomočjo katerih skušamo zmanjšati njegove izbruhe, ki se kažejo na koži. Labialni herpes oziroma herpes na ustnicah je posledica okužbe z virusom herpes simpleks tipa 1 (HSV-1) v otroštvu ali mladosti. Žal. Najpogostejši način prenosa HSV-1 je stik z izločki iz ustne votline ali njene okolice (slina, kri, izločki dihal). Herpes se rad ponavlja na istem mestu. S starostjo se pojavnost herpesa zmanjša. Dvakrat pogosteje se pojavlja pri ženskah kot pri moških. Prva okužba z virusom herpesa pri dojenčkih ali majhnih otrocih lahko povzroči zelo boleče razjede in vnetje v ustih na dlesnih ali boleče vnetje sramnih ustnic in nožnice. Okužba lahko povzroči tudi zvišano telesno temperaturo, razdražljivost ali izgubo apetita.



Pikica, ki močno boli
Od nekaj ur do tri dni, preden se pojavi herpes, na mestu, kjer bo nastal, srbi, peče, zbada, skeli ali celo boli. Nastane oteklina, nato pa značilni mehurčki, obdani z rdečkasto obrobo. Mehurčki se lahko pojavijo kjer koli na koži in sluznici, najpogosteje pa okrog ust, na ustnicah in v ustni votlini. Mehurčki, ki lahko zelo bolijo, se oblikujejo v grozde, ki se združujejo. Po nekaj dneh počijo in se začnejo sušiti, tako da nastanejo tanka rumenkasta krasta in plitve razjede. Kraste odpadejo v enem do treh tednih, odvisno od velikosti. Če se mehurčki pojavljajo ves čas na istem mestu ali če pride do sekundarne bakterijske okužbe, lahko na tem mestu nastanejo brazgotine. Poleti, ko želimo biti torej lepi, privlačni, je zadnja stvar, ki si jo želimo, taka razjeda na ustnici ali pač kje drugje na vidnem delu telesa.

Kako se izogniti herpesu v poletnem času


- Izogibajte se sončenju
Medtem ko se herpes lahko pojavi skozi vse leto, največkrat nastane prav poleti – to pa zato, ker ga lahko povzroči pretirano izpostavljanje soncu. Čezmerno sončenje ima več škodljivih posledic. Med drugim slabi imunski sistem, kar je tisto, kar poveča tveganje, da se pojavi herpes. Da se to ne bi zgodilo, se med deseto uro dopoldne in četrto uro popoldne zadržujte v senci. Poleg tega nosite pokrivala in se namažite s kremo za sončenje. Dovolj visok zaščitni faktor, ki ščiti tako pred UVA- kot tudi pred UVB-žarki, naj vsebuje tudi bleščilo za ustnice.

- Zmanjšajte stres
Tako kot sončenje lahko vpliva tudi stres – to pa zato, ker ravno tako slabi imunski sistem. Situacijam, ki nas spravljajo v slabo voljo, se je težko povsem izogniti, zato je treba razviti načine, s katerimi preprečimo, da bi te na naše počutje dejansko močno vplivale. To lahko storimo s tehnikami, ki razvijajo našo sposobnost, da se o nečem resnično prepričamo; pri nekaterih je dovolj že, da si dan vedno zapolnijo z dejavnostmi, ki so jim močno pri srcu. Če se vam zdi, da stresa ne zmorete uravnavati sami, se je o tem, preden postane prepozno, priporočljivo posvetovati s strokovnjakom.

- Pazite, kaj si delite
Radodarnost je lepa čednost, ki pa vas vsaj v primeru okužbe s herpesom lahko spravi v povsem nepotrebne težave. Da vas ta ne bi začel mučiti, morate vedeti, kako sploh lahko pridete v stik z virusom, ki ga povzroča. Zanj je značilno, da je aktiven, dokler se mehurčki, ki so polni tekočine, ne posušijo v krasto. Okužite pa se lahko vsakič, kadar pridete v stik s to tekočino; ne le, če se z okuženo osebo poljubljate, temveč tudi, če uporabljate stvari, ki so pri okuženi osebi prišle v stik z virusom. Zaradi tega se izognite uporabi istega pribora, bleščila za ustnice, zobne krtačke ali brisače.

- Uživajte pravo hrano
Da bi okrepili svoj imunski sistem, uživajte hrano, ki je zdrava in uravnotežena. Poleg tega univerza ameriške države Maryland priporoča, da redno uživate dovolj živil, ki vsebujejo hranilo lizin. To je beljakovina, ki jo najdete v ribah, piščancu, jajcih, skuti, mleku in krompirju. Lizin je učinkovit, ker zavira delovanje druge aminokisline, in sicer je to arginin. Hrana, ki jo vsebuje, od čokolade do oreščkov in rdečega mesa, naj bi bila kriva, da se okužba s herpesom pojavi. Če se je tem živilom torej bolj priporočljivo izogibati, je po drugi strani koristno zaužiti še nekaj več tistih, ki imajo vitamin C: paprika, peteršilj, brokoli, zelena listnata zelenjava.

Z zelišči nad herpes
V knjigi Ščepec vedenja najdete zanimivo povezavo med virusom herpesa in virusom HIV. Brez bojazni, eno ne vodi v drugo, a dejstvo je, da imata nekaj skupnega, saj je očitno, da začimbe, ki pomagajo pri enem, učinkujejo tudi pri drugem. Če izhajamo iz dejstva, da obe bolezni nastaneta kot posledica padca imunskega sistema, postaja skupni imenovalec bolj očiten, s tem pa tudi možna rešitev. V japonski raziskavi, ki je bila objavljena v Biological & Pharmaceutical Bulletinu leta 1998, je bilo med 51 izbranimi rastlinami iz družine ustnatic 46 takih, ki so pokazale zaviralni učinek na virus HIV. In prav zanimivo je, da je šlo večinoma za začimbe! Izkazalo se je, da so najmočnejši: kraški šetraj, melisa, različica poprove mete, različica bazilike, črna kopriva in črna kumina.

Kdor ima herpes, ve, kako nadležni znajo biti njegovi izbruhi. A če z vidika uradne medicine virusi herpesa niso ozdravljivi, privrženci bolj naravnih rešitev, kot je dobro znana strokovnjakinja s tega področja Sanja Lončar, menijo, da ni tako. Zlasti opozarjajo, da z uporabo sinteznih zdravil, antivirotikov, sicer uničimo ali zavremo rast virusov in omejimo okužbo, vendar pa imajo tudi neželene stranske učinke. Kot jih pač zdravila imajo. Povzročijo lahko ekcem (preobčutljivost kože), obenem pa predstavljajo resno obremenitev za ledvice in živčevje. Svetujejo meliso kot zmagovalko, ko gre za obračun z virusom herpesa. Raziskave naj bi potrjevale, da melisa učinkovito odpravlja njegove simptome. Za to so zaslužni tako imenovana kavina in rožmarinska kislina ter tanini v njej.

prejšnji članek
Stres se pozna tudi v vaših ustih
Zdravje
Stres se pozna tudi v vaših ustih
naslednji članek
Lepotni recepti – naredite sami
Moda&Lepota
Lepotni recepti – naredite sami