Rusko veleposlaništvo
Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Te hrane ne smemo zamrzovati

6. 11. 2016; 11.00
Avtor: Ajda Janovsky/revija Bodi zdrava
Zamrznjena hrana, grah, brokoli, korenje, gobe

foto: Profimedia

V časih, ko s hrano še posebej ne gre razmetavati, je zamrzovalnik lahko naš najboljši prijatelj. Vedeti pa moramo, da so nekatera živila za zamrzovanje neprimerna, druga pa celo nevarna za zdravje.

Jajca v lupini

Vas mika, da bi jajca hranili dlje od njihovega naravnega roka trajanja? Nikar! Jajca – mimogrede, v hladilniku jih lahko hranimo od tri do pet tednov – se v zamrzovalniku spremenijo v pravo časovno bombo potencialnih bolezni. Zaradi nizkih temperatur se vodni del v jajcu razširi, lupina pa poči in omogoči dostop različnim bakterijam. V nasprotju s prekuhavanjem, ki bakterije uniči, zamrzovanje tem mikroorganizmom ne pride do živega. Če boste tvegali in jajce vseeno zamrznili, boste prikrajšani tudi pri kulinaričnih užitkih, saj postane odmrznjen beljak med kuhanjem neprijetno gumijast.

Zamrzujemo lahko kavo 

V zamrzovalniku lahko shranjujemo celo kavo, a le če je ta v zrnu. Kava lahko ostane v zamrzovalniku približno en mesec, nato pa jo je treba odmrzniti in uporabiti.

Sočno sadje in zelenjava

Kar je dovoljeno paradižnikom, še ni dovoljeno kumaram – medtem ko rdeči sadeži v zamrzovalniku ne izgubijo kakovosti, pride drugo sadje in zelenjava z veliko vode, na primer kumare, lubenica, grozdje, melone in zelena solata, iz zamrzovalnika popolnoma neuporabno – mlahavo, kašasto in mokro. A tudi paradižnik ni po zamrzovanju vsestransko uporaben: užiten je le, če ga uporabimo v različnih jedeh, ne pa tudi surovega. Med zelenjavo in sadje, ki jih ne gre izpostavljati nizkim temperaturam, spadata še krompir in jabolka. 

Mlečni izdelki

Zamrzovanje mlečnih izdelkov, kot so mehki siri, siri za mazanje, jogurti in različne kreme, je morda primerno za šolski eksperiment pri kemiji, precej slabše pa se obnese pri eksperimentiranjih v kuhinji. Našteti mlečni izdelki se namreč pod vplivom nizkih temperatur ločijo na grudičasti in tekoči del, noben od obeh pa ni ne pretirano okusen ne privlačen na pogled. Razen če obvladate največje skrivnosti molekularne kuhinje, v kateri tudi iz najbolj nenavadnih sestavin nastanejo kulinarične mojstrovine, naštete mlečne druščine raje ne zamrzujte.

Nasekljana čebula 

Že pripravljeni nasekljani koščki čebule pridejo prav, kadar nimate veliko časa za kuhanje. Nasekljana čebula je primerna za zamrzovanje, če jo shranite v zaprtih plastičnih vrečkah. Zamrznjeno nasekljano čebulo lahko hranite v zamrzovalniku od šest do osem mesecev. Enako kot za čebulo velja tudi za nasekljan česen. 

Odmrznjeno meso 

O tem, da se že odmrznjenega mesa ne sme ponovno zamrzovati, sta vam najverjetneje pridigali že babica in mama, a priznajte, da tudi vas občasno zamika, da bi pri tem pravilu malce pogoljufali. Morda vas zaradi tega danes, ko ste odrasli, res ne bo nihče za ušesa, z dejanjem pa boste gotovo ogrozili zdravje vseh, ki bodo prigoljufane zrezke kdaj zaužili. Zakaj? Spet zaradi bakterij, ki jih, kot že rečeno, zamrzovanje ne uniči, jim pa odmrzovanje mesa ponudi odlično priložnost, da se namnožijo. Ker so časi težki, meso pa drago, še recept za povsem neškodljivo prevaro: odmrznjeno meso pred ponovnim zamrzovanjem skuhajte, specite ali kako drugače toplotno obdelajte in ga šele nato spet shranite v zamrzovalniku.

Jajčne omake

Jajčne omake in jajca imajo seveda veliko skupnega, zato ni nič čudnega, da jih druži tudi odpor do bivanja v zamrzovalniku. Majoneza, holandska omaka, jajčne kreme in podobne specialitete, ki vsebujejo jajca, v zamrzovalniku končajo podobno kot jogurti – razdeljeni na tekoči in manj tekoči del. Okus in tekstura po odmrzovanju ne bosta več nikoli enaka, zato ima tak način pri omakah, namenjenih izboljševanju okusa druge hrane, resnično bolj malo smisla.

Ocvrta hrana

Že pripravljeni, v drobtinah ocvrti obroki se v zamrzovalniku, zanimivo, ne obnesejo najbolje. Medtem ko bo v moki, jajcu in drobtinah povaljan dunajski zrezek na nizkih temperaturah zdržal od enega do dveh mesecev, bo že ocvrt, kar zadeva okus, uničen takoj, ko ga boste zamrznili, saj bo pri odmrzovanju običajno hrustljava skorjica postala mehka in lepljiva. Če želite na vsak način zamrzniti že ocvrto jed, lahko po odmrzovanju nekoliko popravite okus in teksturo s segrevanjem v pečici, ki poskrbi za izhlapevanje odvečne vode. 

Koliko časa jih lahko hranimo v zamrzovalniku?

- Hrenovke in klobase: 1–2 meseca
- Pakirano meso: 1–2 meseca
- Izdelki iz mletega mesa: 3–4 mesece
- Sveži goveji, telečji ali svinjski zrezki: 6–12 mesecev
- Sveži piščanec ali puran: 1 leto
- Piščančji ali puranji zrezki: 9 mesecev
- Juhe in enolončnice, ki vsebujejo kose mesa ali zelenjave: 2–3 mesece
- Kuhano meso: 2–3 mesece
- Piščančji koščki v drobtinah: 1–3 mesece
- Pica: 1–2 meseca



prejšnji članek
Podaljšajte življenje lepotnim izdelkom
Moda&Lepota
Podaljšajte življenje lepotnim izdelkom
naslednji članek
Le kdo ju ne pozna?
Svet slavnih
Le kdo ju ne pozna?
#nasazenazenska
nasazenazenska