Sončni mrk Dobra karma

5. junij 2020: začetek sezone mrkov! Kaj to ...

7 Svet24.si

To so najbolje plačani zvezdniki na svetu

marko-perkovic-thompson_pl6 Reporter.si

Hrvaški pevec Thompson bo lahko od Slovenije ...

Bolnišnica jesenice, jeseniška bolnišnica Svet24.si

Okužena medicinska sestra v jeseniški ...

07651X6465 Necenzurirano

Balkanski posli Telekoma brez sankcij za odgovorne...

magnifico Odkrito.si

Kaj Magnifico pravi o Janševem tvitu?

Darja Gajšek Njena.si

Je Darjo Gajšek strah, da bi jo fotografirali v ...

7 načinov za odpravo prahu v vašem domu!
| Njena.si

7 načinov za odpravo prahu v vašem domu!

Redne čistilne akcije so obvezne.,

Ne glede na to, kako ste obsedeni s čistočo, ne morete nikoli povsem preprečiti nabiranje prahu v vašem domu, saj se kopiči tudi na oblačilih, hišnih ljubljencih, pohištvu in celo vašem telesu.

Zakaj ne bi količine prahu spravili na minimum s pomočjo naslednjih sedmih načinov?

1. Sesajte pogosto in dosledno

Če boste sesali enkrat na teden, boste odpravili precej prahu iz preprog in s tal, pomembno pa je tudi, da uporabljate dober sesalec. Pokončni sesalci s filtrom so najboljši za preproge in pohištvo, klasične pa uporabljajte za sesanje podov, ploščic in drugih vrst trdih površin.

Metla iz perja je zabavna, a ne najbolj učinkovita.

2. Pohištvo in delovne površine obrišite z vlažno krpo

Morda se vam zdi metla iz perja najboljši in najbolj zabaven način za čiščenje prahu, vendar se motite. Na ta način boste prah samo še bolj razpršili po vsej hiši. Namesto tega raje uporabljajte vlažno krpo, ki bo prah precej bolj učinkovito odstranila.

3. Redno menjajte filtre v pečeh

Če nimate centralne kurjave, gre ves zrak, ki kroži po vašem domu, skozi filter peči. Z redno menjavo filtra boste zmanjšali količino prahu v vašem domu, peč bo zdržala dlje časa, zrak, ki ga vdihujete vi in vaša družina, pa bo čist in svež.

4. Sezuvajte se pred vhodom v hišo

Če imate navado hoditi po hiši obuti, prinašate poleg umazanije v svoj dom tudi klice in bakterije. S tem, da se sezuvate pred vhodnimi vrati, lahko preprečite celo do 70 odstotkov umazanije in prahu, ki bi v nasprotnem primeru končala v vašem domu.

Foto: arhiv Svet24 - Če pridno čistite, lahko količino prahu precej zmanjšate.

5. Omare počistite vsak teden enkrat

Če malo bolje razmislite, je vaša omara prava mala tovarna prahu. Z vaših oblačil neprestano odpadajo drobna vlakna, ki se kopičijo na tleh in se raznašajo po vsej hiši. Da bi to preprečili, enkrat tedensko povsem izpraznite omare, posesajte police ter jih obrišite z vlažno krpo.

6. Redno perite posteljnino

Posteljnino zamenjajte oziroma operite vsaj vsakih osem dni. Med spanjem se vaša koža lušči, vse pa ostane v posteljnini, ki tako postane pravi raj za pršice. Zanje pa vemo, da so glavni razlog za nastanek alergij. Prav zato perite posteljnino na najmanj 60 stopinjah.

7. Stepite preproge in odeje

Sesanje je odličen način, da se rešitev večjega dela prahu iz preprog in odej, vendar pa ni nič bolj učinkovito od starega načina čiščenja. Enkrat mesečno jih odnesite ven ter jih vrzite prek vrvi za perilo, ograje ali kakšnega drugega čvrstega objekta ter jih temeljito stepite. Presenečeni boste, koliko prahu boste spravili ven.